perjantai 6. huhtikuuta 2007

Turvapaikkoja kansanmurhaajille

Useat Euroopan maat, mukaanlukien yllätys, yllätys, myös Suomi, ovat myöntäneet turvapaikkoja Ruandan kansanmurhaan syyllistyneille.

Hesari 3.4.

Kaksi kansainvälistä ihmisoikeusjärjestöä syyttää useita eurooppalaisia maita turvapaikan antamisesta 37 ihmiselle, joita epäillään osallisuudesta Ruandan kansanmurhaan vuonna 1994. Järjestöjen mukaan Suomi on yksi näistä maista.

"On mahdotonta hyväksyä, että kolmetoista vuotta kansanmurhan jälkeen syylliset voivat elää vapaasti Euroopassa", sanottiin Redress- ja Kansainvälinen ihmisoikeusliitto -järjestöjen yhteisessä tiedotteessa.

Järjestöjen mukaan Euroopan maissa elää 37 ihmistä, joita epäillään osallisuudesta kansanmurhaan. Järjestöjen mukaan nämä maat ovat Belgia, Tanska, Suomi, Ranska, Saksa, Italia ja Hollanti sekä Norja.
[...]
Hutu-heimolaiset tappoivat noin 800 000 ihmistä, tutseja ja maltillisia hutuja, puolentoista kuukauden kuluessa Ruandassa 1994.



Varsinaisen turvapaikan Suomi on myöntänyt vain yhdelle ruandalaiselle, mutta oleskeluluvan on saanut 34 henkilöä.

Hesari 4.4.

Uvi [ulkomaalaisvirasto] on myöntänyt kaikkiaan 34 ruandalaiselle oleskeluluvat esimerkiksi suojelun tarpeen perusteella. Hakijoita on kymmenen vuoden aikana ollut 55.

Uvin turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo kertoo, että varsinainen turvapaikka on Suomessa myönnetty vain yhdelle ruandalaiselle.

"Viimeisen kymmenen vuoden aikana meillä on ollut yksi ainut henkilö, jolle on annettu turvapaikka vuonna 2002".



Seuraavana päivänä, kiirastorstaina 5.4. keskusrikospoliisi pidätti miehen, jonka epäillään osallistuneen Ruandan kansanmurhaan. Mies on asunut Suomessa vuodesta 2003. Linkki Hesarin uutiseen.

Tuo linkistä luettavissa oleva, torstaina klo 19.57 päivitetty uutinen on (ainakin vielä tällä hetkellä) niin sanotusti second edition. Alkuperäinen, klo 15.13 julkaistu teksti on luettavissa esimerkiksi täältä.

Näitä kahta varsin erilaista versiota vertaamalla huomataan, että esimerkiksi seuraava teksti puuttuu jälkimmäisestä:

Ulkomaalaisviraston on tutkittava perustellut epäilyt esimerkiksi sotarikoksista. Tiettyihin vakaviin rikoksiin kotimaissaan syyllistyneille ei anneta turvapaikkaa, vaikka he olisivat suojelun tarpeessa.

Ihmistä ei silti saa palauttaa kotimaahansa, jos hän on vaarassa joutua siellä kidutuksen, kuolemanrangaistuksen tai muun epäinhimillisen kohtelun kohteeksi.

Palautuskielto ylittää kaikki muut säännökset.
Siksi esimerkiksi kansanmurhasta epäilty ruandalainen voisi saada tilapäisen oleskeluluvan Suomesta, jos ulkomaalaisvirasto katsoisi, että häntä uhkaa kotimaassa kuolemanrangaistus eikä muuta mahdollista palautusmaata olisi.



Tässä asiayhteydessä varsin tragikoomista luettavaa. Ei ihme, että toimittaja on pantu uudestaan töihin. Tosin sama ylevä kulttuurinrikastajien oikeuksien julistus seisoo edelleen Ylen uutissivulla:

Mahdollisesta luovutuksesta Ruandaan tehdään tarvittaessa aikanaan erillinen luovutustutkinta. Ruandassa on vielä voimassa kuolemantuomio, mutta sitä ollaan poistamassa lainsäädännöstä. EU-maat eivät periaatteessa luovuta epäiltyjä maihin, joissa heidät voidaan tuomita kuolemaan.


"Palautuskielto ylittää kaikki muut säädökset" tarkoittaa käsittääkseni sitä, että kuka tahansa rikoksentekijä, vaikka kansanmurhaaja, on tervetullut nauttimaan suomalaisen turvapaikanhakumenettelyn antimista: täyshoidosta käsittelybyrokratian vaatiman ajan ja hyvässä lykyssä oleskeluluvasta kaupan päälle - mikä ei sekään aivan täydellistä taloudellista heitteillejättöä tarkoita, kuten tiedämme. Kansanmurhaaja syö pöydässäsi.

Itse asiassa turvapaikan tai oleskeluluvan saaminen lienee edellä kerrotusta johtuen sitä todennäköisempää, mitä pahemmasta rikoksesta on kyse, eli mitä suurempi rangaistus "turvapaikanhakijaa" kotimaassa odottaisi. Suomi siis palauttaa mieluummin pikkukonnuuksiin syyllistyneet ja pitää todelliset huippuosaajat itsellään.

Hieno järjestelmä. Jos tällä tavalla ei kulttuurimme rikastu niin ei sitten millään.

Ei kommentteja: