sunnuntai 5. syyskuuta 2010

Kirjastojohtaja Terhi Nikulainen muutti kirjaston moskeijaksiMuslimeille rukouspaikka Entressen kirjastoon

05.09.2010 8:00

Seppo Korkman

Kauppakeskus Entressessä toimivaan Keski-Espoon kirjastoon on järjestetty sermein eristetty rukoustila islaminuskoisille.

–Kyse on väliaikaisesta järjestelystä ramadanin ajaksi. Pysyvää rukouspaikkaa tänne ei heille ole tulossa, aluekirjastojohtaja Terhi Nikulainen vakuuttaa.

Hän muistuttaa, että kirjastossa pidempään viihtyvistä kanta-asiakkaista jopa yli puolet on somalitaustaisia.

–Halusimme palvella tätä ryhmää näin ajanjaksona, jolloin he joutuvat rukoilemaan useita kertoja päivässä.

Idea omasta rukoussopesta syntyi Nikulaisen mukaan viime viikolla uutisoidusta Entressessä toimivan kuntosalin rukouskiellosta.

–Kun luimme asiasta, mietimme voisiko kirjasto jotenkin olla avuksi. Minun päätökselläni tuo rukoustila järjestettiin, Nikulainen sanoo.

Hän painottaa, että kirjasto pyrkii palvelemaan erilaisia käyttäjäryhmiä eri tavoin.

Nikulaisen mukaan islaminuskoisilla on pyhän kuukauden ramadanin aikana velvollisuus rukoilla määrättyinä kellonaikoina viidesti päivässä.

Rukouspaikasta tullut palaute on tähän mennessä ollut pääosin myönteistä.

–Kritiikkiä on tullut yhdeltä asiakkaalta.

Rukouspaikka on järjestetty eristämällä irtosermeillä pieni tila kirjaston kaunokirjallisuuskorttelin perältä.

–Siellä sen ei pitäisi häiritä ketään, Nikulainen arvioi.

Aikuisille tarkoitettu kaunokirjallisuuskortteli on muutenkin tarkoitettu hiljaisen oleskelun alueeksi.

–Esimerkiksi osin humoristinen hiljaisuudesta muistuttava kyltti on suunnattu lähinnä nuorille ja ollut paikallaan jo yli vuoden. Rukoussopen kanssa sillä ei ole mitään tekemistä.

Muissa Espoon kirjastoissa ei vastaavaa rukouspaikkaa yhden uskontokunnan edustajille ole järjestetty.


Kommentti hommaforumilta:

Jokainen neliö kirjaston lattiapinta-alasta on tarkoitettu kansan sivistämiseen ja antamaan kaikille tasavertainen mahdollisuus lainata ja lukea paikan päällä rauhassa
kirjoja, joita ei joko halua tai pysty ostamaan itse. Tämä maailman paras kirjastolaitos kustannetaan suomalaisten verovaroista ja nyt sen ovat vallanneet ulkovaltojen älämölö-iskurijoukot, joiden paikallaolo ja asiakkuus ei natsaa alkuperäisen kirjaston "liikeidean" kanssa lainkaan.


Toinen kommentti:

Niin, siis nythän pointti on se että koko yhteiskunta kustantaa yhdelle uskonnolliselle ryhmälle tilan uskontonsa harjoittamiseen, ilman että koko yhteiskunnalta on sitä lupaa edes kysytty. Siten se on meiltä kaikilta "pois". Seuraava kysymys tietenkin kuuluu, millä perusteella vain yksi uskonnollinen ryhmä saa tällaista palvelua? Vaikka minun mielestäni oikeampi kysymys on että miksi yhteiskunnan pitää kustantaa yhtään mitään uskontoon liittyvää?

Jaa että on siellä kirjastossa ihan hyvin tilaa tähänkin? No jos asia on sillä tavalla, niin silloin kirjastolle on uhrattu aivan liikaa tilaa ja sitä toimintaa pitää supistaa tarpeiden mukaiseksi. Uskoisin, että silloin kun on päätetty yhteisten rahavarojen käyttämisestä kirjastotoimeen, ei tehty päätöstä palvella uskonnollisia ryhmiä. Näin ollen kirjaston päättäjät ovat ylittäneet omat valtuutensa. Heillä ei ole päätäntävaltaa käytössään olevien resurssien uudelleenjakamista varten muihin kuin annettuihin tarkoituksiin, sillä he eivät omista käytössään olevia resursseja vaan ne omistaa yhteiskunta.

Tuo kirjaston päättäjätäti voi itse kustantaa halutessaan rukoustilan muslimeille, mutta ei ole oikein että hän - ilman minkäänlaista mandaattia - päättää muiden varoja ja resursseja käyttää tuollaiseen.

Toisekseen: Jos tuohon tilaan menee ei-muslimi hiljentymään, ja hänet ajetaan pois, niin kirjastohan syyllistyy syrjintään uskonnollisin perustein, sillä kyseessä on julkinen, yhteiskunnan omistama tila.Kolmas:


Hän muistuttaa, että kirjastossa pidempään viihtyvistä kanta-asiakkaista jopa yli puolet on somalitaustaisia.

Voisi miettiä syitä tähän ilmiöön? Olisikohan yksi syy se, että somalit eivät ole päivisin töissä. Tietysti kirjaston on tehtävä palveluita asiakkailleen, mutta jos palveluiden käyttäjät erottuvat näin selkeästi niiden maksajista, niin tulee miettiä mitä palveluita tuottaa. Rukoileminen ei mitenkään liity tai edes sivua kirjaston ydintoimintaa. Sitä voi verrata WC:hen tai kahviautomaattiin kirjastossa. WC:n tarpeellisuuden ymmärtää jokainen. Kahviautomaatti sentään tuottaa jotain tuloja. Kumpikaan myöskään ei ole varattu mitenkään tietylle väestönosalle.

Tarve rukoilla viisi kertaa päivässä ei mitenkään ole luonnon tai olosuhteiden asettama, vaan muslimit ovat sen itse itselleen asettaneet. Tällaisen vaatimuksen toteuttamiseen ei mielestäni yhteiskunnan varoin juuri pitäisi lähteä. Yhteiskunnan tulisi ottaa pitkälle uskontoneutraali lähtökohta eli uskonnon harjoittamista ei edistetä eikä haitata.


Neljäs:

Mitähän vielä. Kesällä siellä käydessäni isossa salissa oli armoton pallon jumputus. Kirjaston mainostetuilla "pidempään viihtyvillä kanta-asiakkailla" oli palloiluharjoitus keskellä salia. En tosin tiedä mitä tuollaisella roikkumisella ja mekkaloinnilla on tekemistä verovaroilla ylläpidetyssä kirjastossa.

Espoo tullee olemaan Suomen kuntien ensimmäinen ruumis mokutusvimmassaan.Viides:
Julkisista tiloista, kuten kirjastoista on tulossa somalisäilöjä, joissa hiljaisuuteen tottunut kantaväestö kokee olonsa sietämättömäksi. Pallon pomputtelut ja yleinen äbäläwäbälä-hälinä eivät kuulu kirjastoon, mutta sitähän ei rasismin ja kenties suoranaisen uhkailunkin pelossa olla kieltämässä henkilökunnan puolesta. Tilan ja vallan haltuunotto on menossa hyvää vauhtia.

Kommentteja Länsiväylän yleisönosastosta:

Tämä oli kyllä se viimeinen pisara, mikä saa minut ainakin häipymään Suvelasta! Muutenkin uusi, kallis kirjasto on pelkästään suunnattu sompanssilaumoille, vaikka miten muuta väitettäisiin - ei siellä suomalainen enää edes ilkeä käydä. Koko Entresse on pilattu tällä samalla leimalla, sitten kummastellaan, ettei potentiaalisia ostajia löydy. "Maassa maan tavalla" on ainakin näillä kulmilla unohdettu nyt viimeistään tämän uskomattoman "rukousnurkkauksen" perustamisen myötä, ja koska valkoihoista aletaan jo muutenkin kummajaisena tuijottaa näillä seuduin kaikenkarvaisten hottentottien taholta, on aika lähteä suomalaismyönteisempään paikkaan.

Asukaspuistossa löytyy toisen uutisen mukaan "unelmien puun oksalle" ripustettu lappu: "Suvela on hyvä ja rauhallinen paikka elää". Lisäisin tähän että somaleille, ja muille loislaumoille.

05/09/2010 10:33 am, Poismuuttaja


Suomen julkishallinnon vapaaehtoinen pakkoislamisoituminen on alkanut. Kiitos Nikulainen.

Kansalaiset jatkossa veronne menevät tähän pelleilyyn - lopettakaamme siis verojen maksaminen.

05/09/2010 11:26 am, Hannu


Kirjaston päätös ihmetyttää.

Päätöksen perustelut ontuvat, sillä muslimin pitää aina rukoilla useita kertoja päivässä. Ramadan ei poikkea siinä mielessä ollenkaan.

Uskonnollisen ihmisen on itse elettävä sen mukaisesti, että voi toteuttaa uskontoaan. Sen ei pidä edellyttää yhteiskunnalta mitään erityiskohtelua, jota Entressen kirjasto tällä hetkellä toteuttaa. Uskonto ei saa olla esteenä sopeutumisessa länsimaiseen yhteiskuntaan. Jos se on este, niin kyseisten henkilöiden kotoutuminen on epäonnistunut täydellisesti.

Teen itse päivätyötä kirjaston palveluksessa, joten siksikin tämä asia närkästyttää ankarasti. Entressen toiminta on mielestäni häpeä koko kirjastolaitokselle. Kirjaston on oltava tasapuolinen kaikille käyttäjilleen, jota Entresse ei näköjään ole.

Kirjastoon ei kuulu kanta-asiakasjärjestelmät, ja perusteena voi jo pitää mm. sitä, että kirjaston kustannukset maksetaan verotuloilla. Jos joku ryhmä katsotaan etuarvoiseksi, niin tällöin asetetaan asiakkaat eriarvoiseen asemaan etnisyytensä tai uskontonsa perusteella. Kehitys on todella huolestuttava.

Perustelu, että kaikki asiakkaat voivat käyttää kirjaston palveluja on suorastaan irvokas. Nyt yhdelle erityisryhmälle on järjestetty erityispalvelua, mutta toisille ei. Kyse ei ole siitä voiko käyttää kirjaston palveluita, vaan siitä, että kirjasto ei kohtele asiakkaitaan tasapuolisesti. Se tasapuolinen kohtelu edellyttäisi sitä, että kaikille uskontokunnille tarjotaan sama mahdollisuus, tai sitten ei yhdellekään.

Terveisin
Johannes Nieminen
kaupunginvaltuutettu, Vantaa

05/09/2010 11:28 am, Johannes Nieminen


Terhi Nikulainen,

Millä oikeudella sinä menet luovuttamaan julkisin varoin rakennettua ja ylläpidettyä kirjastoa sellaiseen tarkoitukseen, johon sitä ei ole tarkoitettu?

Ensin viestitit, että muslimeille on rukoilunurkkaus. Nyt sitten väität, että se on kaikille, niin uskovaisille kuin uskonnottomillekin.

Olennaista on se, että olet muuttanut kirjaston tarkoitusta sellaiseksi, johon sitä ei ole tarkoitettu!

Ei kirjaston tehtävä ole tarjota rukouspalveluja, pingistä, tietokonepelejä, jne.

KIRJASTO ON KIRJASTO. Jos haluat, niin perusta oma yksityinen kirjasto ja järjestele sinne suvaitsevaisuuttasi sitten niin paljon erikoiskohtelua kuin haluat, mutta ÄLÄ LEIKI MUIDEN RAHOILLA!

EROA.

05/09/2010 12:37 pm, Eroa Terhi Nikulainen


Olen suorittanut asevelvollisuuteni, mutta päivä päivältä käy yhä enemmän selväksi, että uhka Suomelle ei tule ulkoa päin, vaan se tulee sisältä päin ja sen uhan nimi on "suvaitsevaisto".

Ei minua enää kiinnosta puolustaa Suomea tai maksaa veroja, joista kuluu leijonanosa ihmisten loisimisen edistämiseen. Siis omien suomalaisten loisten lisäksi tuodaan ulkomailta lisää loisia - mikä järki siinä on?

Ei inhimillisyys ole sitä, että otetaan 3000 ihmistä vuodessa jostain keskiaikaisesta kulttuurista loisimaan verorahoilla seuraavat 20 - 70 vuotta ja podetaan siitä sitten hyvää omatuntoa.

Inhimillisyys on sitä, että annetaan omien työtä tekevien veronmaksajien pitää ANSAITSEMANSA tulot ja tehdä itse päätöksensä, että lahjoittaako niitä rahoja ulkomaalaisille vai ei.

05/09/2010 1:08 pm, Monikulttuurisuusfanaattisuus hajottaa Suomen


Olisikohan päässyt käymään niin että nämä kirjastossa "pidempään viihtyvät kanta-asiakkaat" somalitaustaiset viihtyvät siellä sen tosiseikan takia että eivät käy töissä, vaan elävät suomalaisten työssäkäyvien verorahoilla, joilla nämä rukoushuonepelleilytkin nyt sitte rahoitetaan.

Onnea Espoo! Kunnallisverot menevät aivan oikeaan paikkaan!

05/09/2010 2:00 pm, Karpo


Vieraat tulevat ulkomailta jonon ohi suomalaisten suomalaisille maksamiin ja rakennuttamiin asuntoihin. Rakennuttajat ovat poliitikkojen hyviä tuttuja/vaalirahoittajia tai jopa perheenjäseniä (mm. Anne Holmlundin veli on tässä turvapaikkaturismibisneksessä)

Sitten muutetaan kirjastopalveluja, uimahallivuoroja jne paremmin "etnovärinään" sopiviksi. Segregaatiota perustellaan "kotouttamisella".

Kappas kun on näillä suvaitsevaisilla kivasti suomalaisilta rahaa ja resursseja vieviä projekteja kun on ihanasti uusia "asiakkaita", joita palvella päivät pitkät kun eivät töissäkään käy.

Kukas nämä palvelut maksaa kun kirjaston "kanta-asiakkaat" eivät verotuloja valtion ja kunnan kassaan tuo?

"Kun yhteiskunta kaataa, niin iso haavi alle."

Somalit pois kirjastosta ja TÖIHIN!

05/09/2010 2:11 pm, Suljetaan kouluja - avataan moskeijoita

Joo, puolet on somalitaustaisia. Se näkyy ja kuuluu koko kirjastossa. Tämän jälkeen on varmaan yli puolet ja niille järjestetään lisää erityispalveluja. Kirjoittakaa vielä kirjastonne nimi somaliksi ja avatkaa moskeija sinne. Ihmetyttääkö kun suomalaisia käy yhä vähemmän? Mulle on ihan sama onko venäläinen, sambialainen vai kurdi- tämä juttu vaan haisee, sori.

Pitäkää kirjastonne! Onneksi Helsingin ja Vantaan puolelta löytyy vielä kirjastoja, jonne uskaltaa omatkin lapsensa laittaa asioimaan.

05/09/2010 2:19 pm, Eikku


Rukouskierron aikana resitoidaan Koraanin avaussuura Al-Fatiha, jonka 5. – 7. säkeet kuuluvat näin (Hämeen-Anttilan suomennos)

5. Ohjaa meitä oikeata tietä,
6. niiden tietä, joiden osana on Sinun mielisuosiosi
7. ei niiden tietä, jotka ovat Sinun vihasi alaisia, eikä niiden, jotka harhaan eksyvät.

Päivittäisten rukouksien aikana Al-Fatiha resitoidaan vähintään 17 kertaa. Opillisen konsensuksen mukaan 7. säkeen vihan alle joutuneet ovat juutalaisia ja harhaan eksyneet kristittyjä. Puhumattakaan siitä julmuudesta jonka ’oikeaa tietä’ taivaltaneet säätivät monijumalaisten ja ateistien osaksi.

Kysyisin siis Terhi Nikulaiselta suoraan millä oikeudella Keski-Espoon Kirjasto ei vain hiljaisuudella hyväksy, vaan aktiivisesti myötävaikuttaa tämän kaltaisten vihapuheiden julkiseen levittämiseen? Kysyisin lisäksi, onko myös Espoon kaupungin virallinen kanta, että vihapuhetta voi julkisesti resitoida kunhan vihan ja pilkan kohteet ovat oikeat?

espoolainen veronmaksaja

05/09/2010 2:48 pm, Espoolainen veronmaksaja


Uskonnon harjoittaminen on Suomessa yksityisasia, jota ei voi tuoda julkiselle paikalle. Myös maahanmuuttajien pitäisi kunnioittaa suomalaisten oikeutta oman kulttuurin mukaiseen elämään ja erityisesti siitä syystä, että suomalaiset sen itse kustantavatkin. Espoon kaupunginhallituksenkin on hyvä muistaa, että äänestäjät/suomalaiset veronmaksajat äänestävät kohta jaloillaan eli muuttavat kehyskuntiin ellei jonkinlaisia rajoja vedetä julkisten rahojen ja julkisten tilojen käyttöön. Lapsiperheet jo muutavatkin kehyskuntiin sen takia, etteivät halua lapsiaan ei-suomalaiseen kouluun. Millä rahoitetaan kaikki kiva maahanmuuttajille sitten kun veroja maksavat työikäiset muuttavat muualle?

05/09/2010 4:05 pm, Maya

Onko Länsiväylän linja todellakin niin rasistinen, että se sallii tällaisen avoimen lainvastaisen yleisökirjoittelun palstallaan? En olisi ikinä uskonut että tällaisia mielipteenilmaisuja oikein julkaistaan eikä ylläpito puutu mitenkkään asiaan. Todella pelottavaa.

05/09/2010 3:58 pm, Kuntalainen


"Kuntalainen" itki: "Onko Länsiväylän linja todellakin niin rasistinen, että se sallii tällaisen avoimen lainvastaisen yleisökirjoittelun palstallaan? En olisi ikinä uskonut että tällaisia mielipteenilmaisuja oikein julkaistaan eikä ylläpito puutu mitenkkään asiaan. Todella pelottavaa"

Mitä lainvastaista olet huomannut? Ainoa lainvastaisuus tässä asiassa on se, että yhtä ihmisryhmää (somalit, muslimit) suositaan lainvastaisesti muiden kustannuksella. Vai mistä epätoivoinen itkupotkuraivarisi kumpuaa?

05/09/2010 4:16 pm, Haukotus

Ei kommentteja: