Helsingin Sanomien toimituspäällikkö Reetta Räty :
Asuin viime vuoden Shanghaissa. Suomeen tullessa kävi niin kuin usein käy: paluu oli hankalampi kuin vieraaseen ja jännittävään solahtaminen. Shanghai sai mielen sekaisin. Suomi tuntuu tuskaisen tasaiselta. Yritän kuitenkin nauttia siitä, että näen Suomen vielä hetken toisin kuin tavallisesti. Kun on ollut pitkään pois, katselee kotimaata vieraan silmin.
Miltä Suomi näyttää?
Istun parvekkeella ja tuijotan sitä, kun mitään ei tapahdu. On loppukesä, olen juuri palannut Suomeen. Kodissani Kalliossa on remontti, joten asun Töölössä. Se on šokeeraavaa. En ole missään nähnyt tällaista verkkaisuutta, puhtautta – ja tylsyyttä.
On kiiltäviä autoja, jotka ajavat kolmeakymppiä, noudattavat liikennevaloja ja ryhmittyvät, vaikka missään ei ole ketään. On istuimiin suojeltuja lapsia ja korokkeille köytettyjä koululaisia. On pyöräilijöitä ja sauvakävelijöitä, pyöräkypäröitä ja teknisiä asuja. On turvallista, käytännöllistä, maltillista, yhdenmukaista, tullimääräykset läpäisevää, ja ihan varmasti on heijastinnauha keskellä kesää.
Koirat, aurinkolasit ja piknikkikorit näyttävät niin kalliilta, että shanghailainen eläisi niillä kuukausia.
Suomi on käsittämättömän vauras maa.
Pyöräilen kesäöissä. Helsinki on puhdas ja kaunis luontoreservaatti. Shanghain läpi virtaavassa Huangpujoessa lilluu kuolleita kaloja ja roskaa. Kesällä Shanghai lämpenee kosteaksi saunaksi, ja aina haisee: ruoka, jätteet, autot, katupöly. Helsingissä käyn baarista tullessa meressä uimassa. Missään ei haise miltään.
Ai että kun Suomessa on tylsää, kun ihmiset noudattavat liikennesääntöjä ja kaduilla ei ole haisevia mätäneviä jätekasoja. Kyllä Suomeen nyt tarvittaisiin ainaskin satamiljoonaa maahanmuuttajaa rikastuttamaan kulttuuriamme, jotta tännekin saataisiin kaduille samanlaisia haisevia jätekasoja kuin kehitysmaissa, ja jotta liikenneonnettomuuskuolleisuus nousisi ensalkuun esim. kymmenkertaiseksi nykyisestä. Se on nääs ihqdaa.
Toimituksen siivoojat ovat ulkomaalaisia. Tyttöjen illassa vertaillaan filippiiniläisen ja virolaisen kotisiivoojan eroja.
Alepassa maahanmuuttajat myyvät kaljaa suomalaisille alkoholisteille.
Joo, kaikki
Alepan ja muiden ruokakauppojen myyjäthän ovat maahanmuuttajia, kaikki
ruokakauppojen suomalaiset asiakkaathan ovat alkoholisteja, eikä kukaan
maahanmuuttaja ole alkoholisti.
Joka jumalan teko tässä maassa on luvanvaraista.
Jos joku haluaa muuttaa tänne, se on poliisiasia.
Niin, maahanmuuton ei tietenkään pitäisi olla luvanvartaista. Kaikkien maailman ihmisten pitäisi ihan vapaasti voida muuttaa mihin tahansa maahan koska tahansa.
Eihän siitä tietenkään mitään ongelmia tulisi, jos
Suomessa asuisi nykyisten n. 200 000 maahanmuuttajan sijasta esim. 10
miljoonaa maahanmuuttajaa.
Rappukäytävässä varoitetaan naapureita siitä, että on juhlat ja niissä ääntä. Anteeksi että on juhlat? Mitä siihen voi sanoa.
Niin, eihän se koskaan ole kenellekään mikään ongelma, jos naapurissa on esim. 30 hengen bileet, jotka jatkuvat esim. aamuviiteen, ja joissa soitetaan stereoita täysillä. Jos joku moisesta urputtaa, niin se on joku ihan vitun natsi.
Tulee lämmin päivä. Tokoinranta ja terassit pasahtavat täyteen. Missä Kiinan humalaiset ovat, kysyi tokaluokkalainen Shanghaissa. Suomessa ei tarvitse kysyä samaa. Humalaiset ovat kaikkialla. Kalja on kaikkialla. Koko ajan juodaan.
On häkellyttävää, miten läpitunkevasti viina on osa Suomea.
Niin, Suomihan on maailman ainoa maa, jossa juodaan paljon alkoholia. Esimerkiksi sellaisissa sivistysmaissa kuin Ranska, Iso-Britannia, Irlanti ja Venäjä kukaan ei koskaan juo alkoholia.
Se, että Kiinassa ei näy humalaisia kaduilla, ei tietenkään voi johtua siitä, että Kiina on totalitaarinen diktatuuri, jossa katujuopottelusta tulee keskitysleirituomio. Ehei. Kyllä sen täytyy olla niin, että kiinalaiset vanhana sivistyskansana ymmärtävät muutenkin, että alkoholia ei pidä koskaan juoda missään.