tiistai 25. toukokuuta 2010

Keskustelua muslimien hunnuista Hbl:ssa


Hbl:Huvudduk en självklarhet

Publicerad: 25/05 07:39 ›uppdaterad: 25/05 07:49
Alltid duk. Ayan Egal, Nimo Sharmerke och Qamar Ali har inte ens tänkt tanken att inte få bära huvudduk i skolan.

I Helsingforsskolorna gör man inget problem av att muslimska flickor bär huvudduk. I Raseborg ville man gå till grunden med frågan sedan en skola ville förbjuda huvudduk.


Hakarinneskolan i Ekenäs har som princip att inte tilllåta huvudbonader inomhus. Förut har det inte varit något problem för invandrarbarn som snällt tagit av sig huvuduken, men i våras kom en irakisk familj från Syrien som inte kunde tänka sig att låta sina döttrar, 13 och 7 år gamla, vistas barhuvade i skolan.

– Det var ingenting dramatiskt. Vi förde intressanta diskussioner med familjen som är mycket religiös och tillsammans med pappan åkte jag till Helsingfors och träffade imamerna för att höra om det i Koranen fanns något som man kunde stödja sig på för att inte vara tvungen att bära duk. Men imamerna, som tog frågan mycket på allvar, skakade på huvudet, säger invandringskoordinator Börje Mattsson i Raseborg.

Han beredde frågan för bildningsnämnden som fattade beslut om att det skall vara tillåtet med huvudduk.

– Det är jag mycket glad över. Det är bra att Raseborg gjorde en positiv linjedragning i en fråga som är ganska laddad på många håll i Europa. Att respektera andras tro och kultur innebär inget hot mot oss, utan handlar om verklig multikulturalism..

I Hakarinne skola säger rektor Matti Piirainen att man kommer att följa bildningsnämndens beslut.

– För övrigt har jag inga kommentarer.

Alltid duk

På bollplanen vid lågstadieskolan i Havs-Rastböle i Helsingfors spelar femmorna boboll. Förutom finska barn finns det många andra nationaliteter i klassen, bland annat fyra somaliska flickor.

– Det är självklart för mig att bära huvudduk, fast ibland är det besvärligt när jag skall springa, säger Nimo Sharmerke , som prickar bollen med träet perfekt.

Hon och hennes kompisar började bära duk i 10-11-års åldern.

– Vi pratar inte ens om det hemma, det är så självklart.

Rektor Ritva Tyyskä anser inte att huvuddukarna är något problem och att koppla ihop dem med frågan om pojkarna i så fall skall få bära mössa eller keps inomhus tycker hon att är fånigt.

– Det är två helt olika saker. Flickorna bär huvudduk av religiösa skäl, mössan har pojkarna på sig för att utmana lite.

Hon säger att det i en skola med 32 nationaliteter finns en hel del att ta hänsyn till.

– Vi har 183 elever och 55 procent av dem har finskt ursprung. I gympan kan det bli lite svårt att springa med långa kjolar och de större flickorna kommer inte och simmar med de andra.

Enligt Ritva Tyyskä förekommer det mobbning också i den här skolan, liksom i alla andra.

– Men den har inte rasistiska förtecken, utan handlar om enskilda elever.

Med elever från så olika bakgrunder har lärarna en speciellt utmanande uppgift.

– Det är jobbigt att undervisa i en klass där eleverna kan vara på väldigt olika nivå.

Till det positiva hör att man tar fasta på de olika kulturerna och lär eleverna att umgås med varandra.

– Det som är främmande upplevs ofta som farligt, men hos oss lär sig barnen snabbt att de som kommer från andra kulturer är likadana som de själva. Det är färggrant, högljutt och temperamentsfullt i vår skola.

Tua Ranninen

tua.ranninen@hbl.fiKoska Hbl tunnetusti sensuroi lukijoidensa kirjoittamia kommentteja niiden osoittautuessa maahanmuuttokriittisiksi ja siten Hbl:n toimituksen oman fanaattisen monikulttuurisuusideologian vastaisiksi, kopioin tähän muutamia kommentteja ylläolevaan juttuun.


Realist 25.5 2010 kl. 8.03

Har inget emot att muslimska kvinnor använder huvudduk, men heltäckande slöja bör däremot förbjudas på allmän plats. Nog går ju sikherna i London med sina turbaner också. Som sagt, har inget emot enskilda individer som använder huvudduk. Det som stör mej är det gigantiska antalet slöjanvändare i metron, på tåget, i spårvagnen. Främst i centrum och de östra stadsdelarna. Jag vill känna att Helsingfors är en finländsk stad, icke en afrikansk eller orientalisk.Namnlös 25.5 2010 kl. 8.13

Dårskap

Det är dårskap att tillåta särbehandling på religiösa grunder. Och att tillåta att man på religiösa grunder inte tar del i tex. simundervisning, som ger en i Finland nödvänding färdighet, är ännu värre. Finns det andra exempel där vidskepelse tillåts köra över verkligheten. Har alla blivit galna?


Kristen 25.5 2010 kl. 8.18

Så blir det med tiden här...

Med tiden kommer säkert huvudduk att bli en självklarhet för alla kvinnor i Finland. Annars kommer den islamska religiösa polisen och piskar dem. Det tar bara några årtionden...utmattad 25.5 2010 kl. 9.18

Utmana lite, utmana mycket

– "Det är två helt olika saker. Flickorna bär huvudduk av religiösa skäl, mössan har pojkarna på sig för att utmana lite."
- Det är två lika saker. Pojkarna har mössan på sig för att utmana lite, flickorna bär huvudduk för att deras pappor vill utmana det finska sekulära systemet.


Arkimedes 25.5 2010 kl. 9.24

Så skönlitteratur som koranen står över Finlands lag/regler om imanerna skakar på huvudet ?


Namnlös 25.5 2010 kl. 9.58

Religionsneutral

Om det nu faktiskt är nödvändigt att ge efter för religiöst virriga människor, så gör nu då ett religionsneutralt beslut; tillåt elever att ha huvudbonad på sig i klassen om föräldrarna ger lov. Likaså skall då alla få ha fast hurudana tygsjok på sig i gymnastiken. Den nu valda linjen kommer att leda till katastrof.
paju 25.5 2010 kl. 10.21

Namnlös 25.5 2010 kl. 8.13
Om det nu bara är simkunskapen som är problemet kan jag upplysa dig om att det går bra att lära sig simma utan skola. Det handlar ej heller om att inte delta i simmandet utan att delta tillsammans med pojkar, sedan kan man tycka vad man vill om det men håll er till saken. Nu är denna religiösa "dårskap" om särbehandling inget nytt, har alltid funnits och kommer alltid att finnas. Att det skulle vara bättre med ateism som allena rådande - titta bara hur det var i dessa sk ateistiska länder - bättre? knappast.
Namnlös 25.5 2010 kl. 10.51

Till Paju

Om man har tidigare hållit på med galenskaper, så betyder det inte att man är tvungen att fortsätta med det. Och om du med ateistiska länder hänvisar till det forna östblocket, så var de länderna baserade på dogma; inte religiös visserligen, utan politisk. I Finland har beslutsfattande i stort styrts av rationalitet, nu i takt med ökad invandring tycks dogman komma tillbaka. Det kan inte vara i någons interesse.


tonårspappa 25.5 2010 kl. 12.22

religionsfrihet

Eftersom vi har religionsfrihet i det här landet stör det mig inte att de bär sina huvuddukar etc på platser där andra får bära huvudbonader. Min son kommer hem varann dag med lapp från läraren att han haft lippis på under prov/andra timmar. Och straff får han förstås. Likaså om han väljer att lämna gympakläderna hemma. Han får heller ingen specialhjälp med matte eftersom specialhjälpklassen är smockfull av invandrare. Är finländare mindre värda än invandrare?
Var kan jag skriva in mig som muslim?

Molly 25.5 2010 kl. 12.41

Borde endast vara tillåtet i en lågstadieskola under påsken.
Det är inte tillåtet att sitta med keps på under lektionerna, så varför då duk. Finland är inget muslimskt land.


Namnlös 25.5 2010 kl. 13.17

skolor

Namnlös 25.5 2010 kl. 13.11
Har du sett stödklasserna i skolorna nån gång?Skolorna har inte möjlighet att ge stödklasser åt nån annan än invandrare som går där från 1-9 och sedan börjar jobba på pizzerian....Klasse 25.5 2010 kl. 13.31

medeltiden åter....och vi står bara och ser på

Om jag hade varit intresserad av att se dessa håldukar flaxa omkring i tid och otid hade jag flyttat till ett sådant land där det är normen. Nu är det emellertid inte så. Jag vill bl.a att min gamla mamma skall ha möjlighet att få se ett helt oskyddat ansikte vid skötseln och inte ett par ögon i tygskynket - "i bästa fall"! VI MÅSTE KUNNA FÅ HA ÅSIKTER OM VAR GRÄNSEN SKALL DRAS!Nisse 25.5 2010 kl. 13.56

Huvudlöst

Invandrarpolitiken har skötts klantigt utan att folket fått säga sitt om besluten som gjort att vi har 200.000 invandrare i landet och mera är på kommande. Alla vackra tankar till trots har invandringen inte ökat förståelsen för främmande kulturer - utan främlingshatet har tvärtom tilltagit, nånting som de ansvariga myndigheterna får se sig i spegeln med. Information som getts till föräldrar och barn i typiska invandrarskolor har varit ytterst knapphändig. Inte att undra på att det sedan blir bråk om nästan vad som helst.


sw 25.5 2010 kl. 14.41

Ointelligent.

Flickorna på bilden har av sina föräldrar pådyvlats dårskapen som deras religion föreskriver. Mussarnas agenda är att ta över hela världen med sharia och andra hemskheter. Tack och lov hinner jag väl dö innan dess.


Namnlös 25.5 2010 kl. 15.56

Islam "skyddar" kvinnor genom symboler som döljer utseendet. Samtidigt marginaliseras kvinnorna också från samhället. Vem som helst kan ju genomskåda detta. Slöjor, huvuddukar och andra symboler som enbart påtvingas kvinnor borde förbjudas för de muslimska kvinnornas skull. De törs ju inte kräva det, så vi andra måste göra det för deras skull.

1 kommentti:

Kyllästynyt kirjoitti...

Hienoa, että kuitenkin niin moni oli saanut poliittisesti epäkorrektin mielipiteensä kuuluville. Toivottavasti ne sentään pysyvät artikkelin yhteydessä.

Joka tapauksessa huivittelu ja uimaan oppimisen välttäminen (johtuu sukupuolien erottelusta kai lähinnä) Suomessa ovat juuri sitä pikkusormen antamista pirulle. Miksi ei tajuta, etteivät vaatimukset tuohon jää?