keskiviikko 19. toukokuuta 2010

HYY haluaa Balkanin mustalaiskerjäläisiä Suomeen elelemään sosiaaliturvalla

(kuvan mustalaiset eivät liity tapaukseen)


HYY vastustaa kerjäämisen kieltämistä

Kannanotto 19.5.2010

Helsingin yliopiston ylioppilaskunta (HYY) paheksuu ehdotuksia kieltää kerjääminen lailla. Kerjäämisen kriminalisointi ei ratkaisisi itse ongelmaa, vaan työntäisi sen ainoastaan pois silmistä. HYY korostaa, että näin toimittaessa puututaan romanien huonon tilanteen seurauksiin varsinaisten syiden sijasta.

Kaupunginjohtaja Jussi Pajunen on esittänyt järjestyslakia muutettavaksi siten, että kunnat voisivat itse määrätä kerjäämisen kieltämisestä. Lisäksi eduskunnassa käsitellään kansanedustaja Juha Hakolan (kok.) lakialoitetta kerjäämisen kriminalisoimiseksi. Täyskiellolla pyrittäisiin puuttumaan kerjäämistä organisoivien tahojen toimintaan.

”Kerjäämisen kieltäminen ei ratkaise köyhyyteen ja syrjintään liittyviä ongelmia, vaan päinvastoin voi ajaa kerjäämisestä toimeentulonsa saavat romanit rikollisuuden pariin. Laki toimisi siis tarkoitustaan vastaan,” toteaa HYYn hallituksen puheenjohtaja Katri Korolainen-Virkajärvi.

Kerjäämisen kieltäminen kaupunkiviihtyvyyden parantamisella on kyseenalaista. On kummallista, että kaupunkitilassa esimerkiksi markkinointiin suhtaudutaan sallivasti, mutta hädän osoittaminen halutaan kieltää epämiellyttävänä. Julkinen tila kuuluu kaikille eikä sen käyttöä voi rajata kevyin perustein. Kerjääminen ei ole turvallisuusuhka eikä sen ihmisissä aiheuttama kiusaantuminen ole riittävä syy kriminalisointiin.

Ihmisten vapaa liikkuvuus Euroopan unionin alueella tarkoittaa sitä, että liikkeelle lähtevät myös köyhimmät paremman toimeentulon toivossa. Jos romanien kotimaat eivät pysty yksinään toimimaan tilanteen parantamiseksi, on EU:n puututtava tiukasti syrjintään ja muihin romaneiden kohtaamiin ongelmiin. On myös pikaisesti alettava rakentaa EU:n yhteistä minimisosiaaliturvaa, jotta kaikilla olisi mahdollisuus toimeentuloon olinpaikasta riippumatta.

”Romanit ovat lähteneet kotimaistaan köyhyyden ja etnisen syrjinnän vuoksi. Heillä on EU:n kansalaisina oikeus etsiä parempaa elämää siinä missä muillakin,” summaa Korolainen-Virkajärvi.


HELSINGIN YLIOPISTON YLIOPPILASKUNTA

Katri Korolainen-Virkajärvi, hallituksen puheenjohtaja


Lisätietoja:
Senja Laakso, HYYn hallituksen kaupunkivastaava,
050 595 0329, senja.laakso@hyy.fi


Millä perusteella Helsingin yliopiston ylioppilaskunta ottaa kantaa Balkanilta kotoisin olevien mustalaiskerjäläisten Suomeen tulon puolesta?

Millä perusteella maahanmuuttopolitiikka kuuluu Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan päätösvaltaan? Miksi HYY ottaa kantaa tällaiseen asiaan, joka ei sille kuulu?

Miksi HYY ottaa kantaa nimenomaan mustalaiskerjäläisten puolesta? Miksi HYY haluaa lisää mustalaiskerjäläisiä Suomeen?

HYY:n kannanotossa paitsi vastustetaan kerjäämisen kriminalisointia, myös halutaan Balkanin mustalaiskerjäläisten voivan ryhtyä elelemään suomalaisten veronmaksajien kustantamalla sosiaaliturvalla:
On myös pikaisesti alettava rakentaa EU:n yhteistä minimisosiaaliturvaa, jotta kaikilla olisi mahdollisuus toimeentuloon olinpaikasta riippumatta.


Miksi HYY:n mielestä Balkanilta kotoisin olevilla mustalaiskerjäläisillä on oltava oikeus "toimeentuloon" sosiaaliturvan muodossa suomalaisten veronmaksajien kustannuksella?

Jos Balkanilla asuville mustalaisille annetaan Suomessa sosiaaliturvaa, Balkanilta voi tulla vaikka miljoonia ihmisiä Suomeen elelemään suomalaisten veronmaksajien kustannuksella.

Pelkästään mustalaisia on Balkanilla noin miljoona.
Kyllä ne kaikki tulevat mielellään Suomeen, jos niille annetaan täällä ilmaista rahaa.

HYY haluaa siis houkutella miljoona mustalaista Suomeen.

Mitä mielipuolia siellä Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan hallituksessa oikein on?3 kommenttia:

Jukka kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Jukka kirjoitti...

Muuten samaa mieltä mutten siinä asiassa että sanot ettei HYY:n pitäisi ottaa tämmöiseen kantaa.

Ylioppilaskunta on aina ottanut kantaa kaikkeen. Vaikkapa Suur-Suomeen.

Anonyymi kirjoitti...

Entäpä jos ajatuksena olisi velvoittaa jokainen jäsenvaltio tarjoamaan kansalaisilleen yhtä suurta minimiturvaa. Tällöin EU:n sisäinen muuttoliike sosiaalietuuksien perässä loppuisi.