tiistai 7. elokuuta 2007

Pappi ja rasismi, osa 2

Osa 1 löytyy täältä. ( "Suvaitsevaisuus" on pudonnut otsikosta sen takia, että tässä kirjoituksessa ei ole paljonkaan suoranaisesti siihen liittyvää.)

Kuinka sattuikaan, eräs Kotimaa-lehden blogikirjoittajista, pastori Kari Mansikka, jatkaa rasismista. Muutama kommentti lyhyesti siltä varalta, että hän sanoessaan


Aikaisemmin kirjoitin blogin rasismista. Eräs tuttu kertoi, että blogia oli lainattu eräällä rasistisella internetsivulla.

tarkoittaisi juuri Suomalian Sanomia. (Mikä ei suinkaan tarkoita, että tunnustaisin tämän "rasistiseksi internetsivuksi". Jos joku sitä mieltä on, perustelkoon.)

Mansikka kirjoittaa:


Kiinnostuin ja kävin katsomassa miten blogia oli lainattu. Luettuani lainauksen, ja mitä kommentteja juttuni oli saanut aikaan olin huvittunut. Sopivalla ”saksimisella” oli minut saatu sanomaan jotakin sellaista mitä en ollut sanonut.


Ensimmäisessä kirjoituksessani olevasta linkistä jokainen voi käydä katsomassa mitä hän on sanonut ja mitä ei. Otin sieltä suorina lainauksina kaksi tekstinpätkää, joita halusin kommentoida ja joissa hänen kirjoituksensa ydin mielestäni tiivistyi. Näinhän nettikeskusteluissa yleensäkin toimitaan.

Missään tapauksessa en ole pyrkinyt lainaamaan häntä out of context, tai "saksinut sopivasti", että näyttäisi hänen sanoneen sellaista, mitä hän ei ole sanonut.

Kommenteissani tekemäni johtopäätökset ja kysymykset sen sijaan ovat tietenkin omiani. Mutta hittoon tekijänoikeudet, tällä kertaa lainaan häneltä joka sanan.

Mansikka jatkaa:

Luulin jättäväni asian sikseen, mutta toisin kävi. Aloin miettiä miksi kukaan kyseisellä sivuilla tekstiä kommentoinut henkilö ei avoimesti tullut kommentoimaan blogia Kotimaan sivulle? Ainoastaan yksi henkilö, nimimerkillä ”Nuppu”, tuli esittämään ajatuksiaan. Hänen rohkeuttaan kiiteltiin myös kyseisellä nettisivulla.


Rekisteröitymispakko, kuten eräässä omassa kommentissani sanoin. Suomalian Sanomissa ei muuten sellaista ole. Miksei pastori siis tullut itse avoimesti kommentoimaan vastinettani tänne? (Tai jos kyse on sittenkin jostakin muusta "rasistisesta internetsivusta", niin sinne. Hänen sanoistaan saa sen käsityksen, että hän ei ole sitä tehnyt.)

Miksei hän edes puoliavoimesti mainitse mistä "rasistisesta internetsivusta" on kysymys?

Tai miksei hän ottanut yhteyttä sähköpostitse? Mutta hyvä näinkin. Olen positiivisesti yllättynyt, että hän yleensäkään haluaa jatkaa aiheen käsittelyä.

Mansikka:

Tärkeä osa avointa mielipiteiden vaihtoa on tarkistaa mistä jokin lainaus on otettu ja mitä siinä on kokonaisuudessaan sanottu. Halu ymmärtää mitä toinen on oikeasti halunnut sanoa on rakentavan mielipiteidenvaihdon perusta. Itse olen joskus syyllistynyt yleistämään asioita puutteellisten tietojen pohjalta. Usein meillä ihmisillä on valitettavasti myös ”valikoiva” lukutapa poimia se mikä miellyttää tai ärsyttää. Vaarallista peliä jos kyseessä on esimerkiksi kirkon sisällä tapahtuvasta mielipiteidenvaihdosta tai näkemyseroista. Satunnaisista kommenteista voi halutessa nostaa esille monenlaisia oletuksia jotka toiset ottavat faktoina. Oletuksesta tai epäilystä on tullut tietoa ja soppa on valmis. Avoin ja reilu mielipiteiden vaihto auttaa kirkkoa löytämään oikeat tavat vastata tulevaisuuden haasteisiin ja löytää oikea tapa suhtautua kirkon sisällä esille nousseisiin ongelmiin. Asemasota vain siirtää ongelmien ratkaisua. Rehellinen mielipiteiden vaihto voi parhaimmillaan puhdistaa yleistä ilmapiiriä. Kaiken perustana on halu kunnioittaa toista ihmistä ja hänen mielipidettään.


En saanut mitenkään jaettua tuota erillisiin, mutta silti järkeviin kokonaisuuksiin. Käsittelen siis koko klimppiä, mutta lyhyesti, koska siinä ei sanota varsinaisesta asiasta enää mitään.

Mansikka tuntee käsittääkseni tulleensa väärinymmärretyksi. Silti hän ei yksilöi miten, siis mitä sellaista hän oikeasti yritti sanoa, joka meni yli "haluni ymmärtää mitä toinen on oikeasti yrittänyt sanoa".

Mitä hän nyt yrittää sanoa? Mitä kahteen kertaan toistuva vihjaus "kirkon sisäisiin" asioihin tarkoittaa?

Hänen kirjoituksensa nostaa esiin aina vain uusia kysymyksiä. Hän puhuu "avoimesta ja reilusta" mielipiteiden vaihdosta. OK, sopii minulle. Olen erittäin kiinnostunut keskustelemaan "kirkon sisällä esiin nousseista ongelmista". Luoja paratkoon niitä riittäisi ilman monikulttuurihulluuteen ja maahanmuuttopolitiikkaan sekoilemistakin.

Ennenkuin jatkamme noista aiheista, esimerkiksi kirkon yhteiskunnallisesta roolista, missä ovat vastaukset ensimmäisessä vastineessani esittämiini kysymyksiin?

Rehellisiä, järkevästi perusteltuja mielipiteitä kunnioittaen,
päätoimittaja, Suomalian Sanomat

Ei kommentteja: