sunnuntai 19. elokuuta 2007

Suomea osaamattomia maahanmuuttajia palkataan julkisen sektorin asiakaspalvelutehtäviin

Työministeriön maahanmuuttopolitiikkaosaston johtaja Mervi Virtanen kannattaa suomea osaamattomien maahanmuuttajien palkkaamista julkisen sektorin asiakaspalvelutehtäviin:


Juuri kieli onkin Mervi Virtasen mukaan kynnyskysymys, joka on ratkaistava, jos Suomi aikoo maahanmuuttopolitiikassa onnistua.

- Ongelmamme on, että suomea ei puhuta kuin meillä ja vähän Virossa. Kaikille muille kieli on opetettava. Joillakin aloilla pärjää hieman huonommallakin kielitaidolla, mutta jatkossa myös julkisella sektorilla ja palvelualoilla tulee työskentelemään ihmisiä, jotka puhuvat puutteellista suomea.

Virtanen korostaakin, että myös suomalaisten asenteissa on tapahduttava muutoksia.

- Tiedän, että monilla alueilla Suomessa ei ole totuttu tilanteisiin, joissa vastapuoli puhuu puutteellista suomea. Tätä kielikysymystä on työhönotossa käytetty jopa tarpeettoman rajusti.Suomen työministeriö on siis sitä mieltä, että Suomeen muuttavien ulkomaalaisten ei tarvitse opetella suomea tai ruotsia.

Veronmaksajien rahoista palkkansa saava johtavassa asemassa oleva virkamies Mervi Virtanen vaatii kansalaisia muuttamaan asenteitaan suomea osaamattomiin maahanmuuttajiin.

Nykyään kansalaiset haluavat saada julkisia palveluita ym. palveluita omalla äidinkielellään eli suomeksi tai ruotsiksi. Veronmaksajien rahoista palkkansa saava valtion virkamies saarnaa kansalle, että kansa on väärässä.

Veronmaksajien rahoista palkkansa saava virkamies ilmoittaa, että lähitulevaisuudessa julkisella sektorilla työskentelee suomea osaamattomia ulkomaalaisia sankoin joukoin. Valtion virkamies ilmoittaa tämän rahvaalle ylhäältä annettuna totuutena.

Valtion virkamiehen mielestä kansa ei siis edes voi vaaleissa ilmaisemansa poliittisen tahtonsa kautta vaikuttaa siihen, onko Suomen julkisen sektorin asiakaspalvelutehtävissä runsaasti suomea osaamattomia ulkomaalaisia.

6 kommenttia:

Päätoimittaja kirjoitti...

Lisäsin nuo kategoria-merkinnät. "Työvoimapula" on mukana, koska tuossa linkissä toistetaan uskollisesti kaikki sen tärkeimmät opinkappaleet.

Suomalaisista sadoistatuhansista työttömistähän _ei tietenkään_ ole koulutettavaksi noihin mainittuihin töihin? Onhan toki ilman muuta edullisempaa ja kaikin puolin järkevämpää kouluttaa niihin huonosti kieltä osaavia maahanmuuttajia heidän sijastaan.

Joo, näin se menee.

Mikko Ellilä kirjoitti...

Kannattaa vilkaista tuota Yrjön kommenttia:
http://yrjoperskeles.blogspot.com/2007/08/toimittakaa-asianne-swahiliksi-kiitos.html

Virtasen lausunto osoittaa pohjatonta halveksuntaa suomalaisia ihmisiä kohtaan. Ajatellaan sitä kuuluisaa Pihtiputaan mummoa, ikä 80 ja risat. On kestetty sodat ja puutteet, kasvatettu kahdeksan muksua ja tehty tolkuton määrä työtä, jotta saadaan aikaan niinkin hyvinvoiva valtio, että sillä on vara palkata mervivirtasia vittuilemaan viran puolesta niille ihmisille, jotka hänet elättävät. Pitääkö Pihtiputaan mummon ihan oikeasti vielä vanhoilla päivillään opiskella jotain helvatun xhosaa tai siswatia saadakseen eläkeasiansa hoidettua?

Anonyymi kirjoitti...

"mutta jatkossa myös julkisella sektorilla ja palvelualoilla tulee työskentelemään ihmisiä, jotka puhuvat puutteellista suomea."

Mielenkiintoinen kysymys onkin se, tuleeko siellä jatkossaKAAN työskentelemään ihmisiä jotka puhuvat puutteellista ruotsia?

Vai onko niin että suomalaisilta samaan työhön hakevilta vaaditaan ruotsin kielen taito, ja ulkomaalaisilta ei?

Anonyymi kirjoitti...

Ei jumalauta.

Anonyymi kirjoitti...

Uskomatonta tuubaa. Tuli oikein rekka-auton kokoinen palko nenuuni tuosta. Julkisella sektorilla ja palvelualoillahan on todella tärkeää jotta kommunikointi Suomen kielellä toimii. Kuinka kauan pitää suvaita näitä "mervivirtasia".

Justifer kirjoitti...

Mervi Virtanen taitaa olla nyt todella ylpeä siitä, miten hän on taas osoittanut olevansa niin paljon suvaitsevaisempi kuin kukaan muu.