torstai 16. elokuuta 2007

Vantaalaista huumoria kahdessa näytöksessä

Päätoimittaja

(Päivitetty 25.8.07)

I näytös


Vantaan poliisi pidätti tänään lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä epäillyn miehen Martinlaaksossa. Asiasta tiedottaa Vantaan poliisi.

Poliisi epäilee, että afrikkalaista syntyperää oleva mies houkutteli viisivuotiaan tytön asuntoonsa ja käytti tätä hyväkseen. Saman miehen epäillään syyllistyneen tutkittavana olevan rikoksen kaltaisiin tekoihin aiemminkin.

Mahdollisten muiden hyväksikäyttöjen selvittämiseksi poliisi pyytää ilmoittamaan epäilyistään numeroon 09 8730259.


Uutisen alla käytävästä keskustelusta:


Iltalehden mainitaan kirjoittaneen:

Miehen uskotaan syyllistyneen lasten seksuaalisiin hyväksikäyttöihin jo viime vuonna. Tapauksista nousi syytteitä, mutta miestä ei saatu oikeuden eteen, sillä hänen onnistui pakoilla haastemiestä kuukausitolkulla. Etsintäkuulutuksesta huolimatta häntä ei tavoitettu ennen perjantaita.

Kiinni otettu mies on pysyvällä oleskeluluvalla Suomessa, mutta hän ei ilmeisesti käy töissä. Kansalaisten mukaan hän pyöriskelee Martinlaaksossa, notkuu ja norkoilee. Hän tuntuu olevan melko reviiriuskollinen.

Viisivuotiasta hyväksikäyttänyt mies on keskustelun mukaan jälleen vapaalla jalalla. Ilta-Sanomat kirjoitti:

Vantaan rikospoliisi harkitsi miehen esittämistä vangittavaksi maanantaina, mutta sen sijaan epäilty passitettiin mielentila-arvioon. Eilen mies nähtiin jo tutuilla nurkillaan. Lääkärin arvion mukaan kyseessä on terve mies, komisario Kimmo Hyvärinen totesi IS:lle. Komisarion myöntää, että miehen maine ja erikoinen käytös on seudulla yleisesti tiedossa. Hyvärisen mukaan poliisin tietoon tulleet teot eivät kuitenkaan ole niin vakavia, että niihin voitaisiin voimallisemmin puuttua.

Näin.

Viisivuotiaan seksuaalinen hyväksikäyttö ei ole siinä tapauksessa mitään vakavaa, jos tekijä on "terve mies" ja erittäin kokenut ja ansioitunut alallaan.

Nyt kaikki katsomaan peiliin ja miettimään, mitähän tämänkin työvoimapulanpaikkaajan kotouttamisessa on mennyt pieleen.

II näytös

Ilta-Sanomat kirjoittaa tänään lastensa ahdisteluun kyllästyneestä vantaalaisäidistä. Hän oli hakenut viime joulukuussa perheensä turvaksi lähestymiskieltoa 27-vuotiaalle miehelle, joka "seisoskelee talomme edessä, väijyy puskissa ja seurailee minua ja 15- ja 10-vuotiaita tyttäriäni jatkuvasti".

Oikeus myös langetti 27-vuotiaalle laajennetun lähestymiskiellon sen jälkeen, kun poliisi epäili miehen käyneen tuolloin 14-vuotiaan tytön intiimialueisiin käsiksi. Oikeus kielsi mieheltä perheen tarkkailun, seurailun, yhteydenottoyritykset ja oleskelun kodin lähettyvillä.

Äidin mukaan mies on rikkonut kaikkia pykäliä toistuvasti ja hän on ilmoittanut rikkomuksista poliisille.

Nyt on käynyt ilmi, että mies on sittenkin toiminut lain puitteissa. Poliisi ei ole saanut lähestymiskieltoa tiedoksi miehelle ennen kuin 13. elokuuta tänä vuonna! Ei siihen mennytkään kuin kahdeksan kuukautta.

Ilmaus "lain puitteissa" on muuten Ilta-Sanomien. Ehkä näin todella onkin, sillä "kielto astuu voimaan vasta silloin kun se annetaan tiedoksi. Eihän ihminen voi olla lähestymiskiellossa, jos hän ei itse sitä tiedä", kuten komisario Kimmo Hyvärinen Vantaan rikospoliisista nokkelasti huomauttaa. Hän arvelee, ettei poliisi tai haastemies ole tavoittanut miestä aiemmin.

Lähestymiskieltoa hakenut äiti tosin väittää miehen olleen tammikuussa kiinniotettuna epäiltynä toisesta lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Lehti kertoo molempien tapausten olevan ensi viikolla oikeudessa.

Äiti ihmettelee väitteitä miehen tavoittamattomuudesta senkin vuoksi, että tämä on näkyvillä juna-asemilla ja kauppakeskuksissa jatkuvasti.

---

Tällaista. Aika monta yhtenevyyttä tapauksilla, vai mitä.

Mutta miten tämä yleensäkään on mahdollista? Miten voidaan sanoa, ettei viisivuotiaan lapsen hyväksikäyttö ole niin vakavaa, että siihen voitaisiin voimallisemmin puuttua, ja kultamuna lasketaan takaisin notkumaan ja norkoilemaan reviirilleen?

Miksi Vantaan poliisi ei "tavoita" kansalaisten hyvin tuntemaa juna-asemilla ja kauppakeskuksissa notkujaa kahdeksaan kuukauteen, vaikka tämä on ollut sinä aikana jopa heillä kiinniotettuna?

EDIT (16.8. klo 17.55)

Jos tapauksissa näytti olevan hämmästyttävän paljon yhteistä, se johtui siitä että kyseessä on sama mies.

Asia selviää Ilta-Sanomien paperiversiosta, jonka pidemmässä artikkelissa mainitaan myös useiden suomalaisvanhempien huolestuneet yhteydenotot poliisiin. Virkavalta ilmoittikin harkinneensa miehen vangitsemista, mutta päätti sitten toisin. Häntä on kuitenkin "seurailtu", ja muuan vantaalainen komisario ilmoittaa, että "mitään rikollista ei ole havaittu".

Minusta tuollainen viattomien ihmisten vainoaminen, "seurailu", on virkavallan harjoittamaa fascissmia. Sekä rassismia. Tätä ei tapahtuisi jos hän olisi valkoinen mies! Odotan jonkun ihmisoikeusjärjestön pikaista puuttumista asiaan!

EDIT 2 - kolmas näytös (25.8.07 klo 12.30)

Iltalehti kirjoittaa rikastajastamme. Hänet on toissapäivänä "tuomittu" 30 päivän ehdolliseen vankeuteen lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Mies määrättiin myös maksamaan 500 euroa korvauksia henkisestä kärsimyksestä. Toisin sanoen kultamuna itse on saanut rohkaisua, että toimintaa saa jatkaa ja suomalaiset veronmaksajat on tuomittu rahoittamaan sitä ylimääräisellä 500 euron kerta-avustuksella.

Lehden mukaan mies tiirailee ja seurailee lapsia eikä kukaan mahda asialle mitään. Vantaalaisvanhempien kerrotaan olevan raivoissaan ja lasten peloissaan Martinlaakson ostoskeskuksen, ruokakauppojen ja aseman luona liikuskelevan ahdistelijan takia. Poliisin kerrotaan olevan voimaton: "Miehen pitäisi ensin tehdä vakava rikos, jotta hänet saataisiin tuomittua", sanoo rikosylikomisario Timo Nyyssönen, todennäköisesti ihan vakavalla naamalla.

Jääkäämme toiveikkaina odottamaan.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hauska mies tämä Kimmo Hyvärinen...

Kannattaisiko Vantaan poliisissakin harrastaa hieman priorisointia ja monottaa tämä kaveri pihalle ja palkata joku jota töiden tekeminen kiinnostaakin?

Anonyymi kirjoitti...

Toisaalta voi pohtia, että missä varsinaisesti mättää.

Eli missä homma kusee linjalla syyttäjä-oikeuslaitos-poliisi.

Jos syyttäjä ei syytä eikä oikeuslaitos tuomitse, niin turha poliisinkaan on tehdä mitään.

Jokaisen järkevän Suomalaisen linja olisi pallo jalkaan ja sitten karkoitus pienen vedellä ja leivällä lusimisen jälkeen.

Anonyymi kirjoitti...

/* Häntä on kuitenkin "seurailtu", ja muuan vantaalainen komisario ilmoittaa, että "mitään rikollista ei ole havaittu". */

Miten nyt yhtäkkiä kaverin pystyy helposti tavottamaan, kun se ei 8kk aikana ole onnistunut. Montakohan vastaavaa tapausta on , jotka ei etene julkisuuteen?