perjantai 4. tammikuuta 2008

Anne-Marie Le Pourhiet

Periculum Finlandicum - blogi julkaisee Niin&Näin - lehdessä ilmestyneen haastattelun. Haastattelu kannattaa ehdottomasti lukea kokonaisuudessaan. Itse kiinnitän huomiota vain yhteen seikkaan.


Kun yksilölle annetaan identiteetti, hänestä tehdään determinismin vanki - sen sijaan, että hänet vapautettaisiin sen vallasta. Sellainen on liberaalin filosofian ja yksilön autonomiaperiaatteen vastaista.


Tuo on harvinaisen totta. Valtion tehtävä ei missään tapauksessa ole määritellä ihmisten identiteettejä.

Kansallisen suvereniteetin periaatteen hyväksyminen antaa valtiolle ainoastaan oikeuden edustaa kansallista identiteettiä.

Onkin huomionarvoista, että samalla, kun kehitys on menossa selkeästi Anne-Marie Le Pourhiet'n kammoksumaan suuntaan, jossa kansa pirstotaan erilaisiksi ryhmäidentiteeteiksi ja kansalaisen ja valtion väliin muodostuu erilaisia, etnisyyteen tai syntyperään perustuvia, laillisia painostusryhmiä, ollaan kansallisesta suvereniteetista samanaikaisesti luopumassa.

1 kommentti:

Vasarahammer kirjoitti...

Nämä etnisyyteen tai muuhun identiteettiin perustuvat painostusryhmät eivät ainoastaan ole laillisia, vaan niitä myös tuetaan veronmaksajan kukkarosta.

Niitä ehkä kutsutaan kansalaisjärjestöiksi, mutta todellisuudessa ne ovat valtion jatkeita vailla mitään poliittista vastuuta kenellekään. Ne siis voivat vaatia ihan mitä tahansa eikä niiden koskaan tarvitse joutua tilille vaatimuksistaan.