torstai 21. kesäkuuta 2007

Ruotsin uudet turvallisuusuhat

Ilta-Sanomat kertoo ruotsalaispoliisien vastustavan kiivaasti esitystä uudesta, "kiltimmästä" virka-asusta.

"Poliisin selvitysmies haluaa muuttaa sinilakkien tummanpuhuvaa asustusta "vähemmän aggressiiviseksi". Virkapuvusta halutaan myös riisua turha sotilaallisuus.

Esimerkiksi poliisin tumma paita haluttaisiin korvata vaaleansinisellä. Sotilaallisten kenkien sijasta virkavalta astelisi jatkossa nykyistä kevyemmissä jalkineissa."

"Poliisit pitävät esitystä ruotsalaislehti Svenska Dagbladetin mukaan pöyristyttävänä, ja heistä jo 1 500 on allekirjoittanut nimensä esitystä vastustavaan protestilistaan.

Selvitysmies ja Gävlen poliisimestari Lars-Göran Carlsson haluaa lisäksi kätkeä poliisin virka-aseen entistä paremmin ohikulkijoiden katseilta provokaation välttämiseksi."

Näin. Ruotsissa on siis löydetty uusi turvallisuusuhka - poliisi. Mitähän tavallinen medelsvensson tuumaa tästä. Onko häneltä kysytty, kokeeko hän hirmuista ahdistusta virkapukuisen poliisin nähdessään? Uskallan väittää pelkällä perstuntumalla, että ainakin valtaosa tavallisista suomalaisista kokee virkapukuisen, aseistetun järjestyksenvalvojan näkemisen rauhoittavana. Virkavalta on paikalla, tilanne on hallinnassa, yhteiskunta on järjestyksessä, kadulla on turvallista kulkea.

Ehkä Ruotsissa on toisin. Ovat tottuneet kansainvälisempään säpinään siellä? Kaikkea se monikulttuurille al(t)istuminen teettää. Yhteiskuntarauhan valvojien virkapuvusta tulee väkivaltaan provosoiva uhka! Suomalian Sanomat ehdottaa pahempien provokaatioiden välttämiseksi jotain paljon kiltimpää - kukkamekkoa.

*

Sveanmaalla on paljastunut myös toinen, mahdollisia provokaatioita aiheuttava kansallinen turvallisuusuhka - kansallislippu.

"Yksinäinen Ruotsin lippu rivitaloalueella, jolla asuu paljon maahanmuuttajia, voidaan helposti tulkita mielenosoitukseksi ja siten rasismiksi."

"Kaupungilla sitä vastoin saattoi hyvin liehuttaa sinikeltaisia lippuja, varsinkin, jos sattui olemaan ulkomaalainen tai ns. uusruotsalainen, kuten maahanmuuttajia kutsutaan. "
[Kaleva 15.6.]

Ruotsissa on siis oikein, että ulkomaalainen uusruotsalainen maahanmuuttaja liputtaa sinikeltaisin värein, mutta syntyperäisen svenssonin käsissä lippu on rasismia. Hej på dig, du gamla, du fria. Och adjö.

*

Ruotsi näyttää tekevän kansallista itsemurhaansa päivä päivältä innokkaammin. Ja meirän nilkit painaa perässä.

1 kommentti:

Rita kirjoitti...

"Kaikkea se monikulttuurille al(t)istuminen teettää. "

Pahuksen osuva yksityiskohta tuo "al(t)istuminen". Muutenkin ihan sinuntyyppisesi oivaltava ja monipuolinen tarinointi.

Ehdottamasi poliisien kukkamekot sopivat kukkahattutätien ja -setien kuosiin, ja niihin voisi sommitella sopivat käsilaukut joihin ase mahtuu, mutta ettei vaan mekko haittaa juoksemista. Pakoon juoksemisen mielikuva nousee mieleen tästä poliisien imagon uudistamisesta enemmän kuin mikään turvallinen tai voimakas assosiaatio.

Juhannuksena taas kaivataan poliisia. Toivotaan että eivät huku painavissa kengissään.

Jösses, voidaanko mekään nyt Suomen lippuja pistää liehumaan, jos jotkut tulkitsevat rasismiksi tai nurkkapatriotismiksi?

Nytpä tuli niin paljon päänvaivaa että eihän tässä enää voi mennä juhannuksen viettoon ja hukkua rauhassa :D