torstai 7. kesäkuuta 2007

Missä iloiset islam-uutiset?

YLE on huolissaan islam-uutisten negatiivisuudesta.Suomalaisissa tiedotusvälineissä käsitellään islamia lähestulkoon aina vain kielteisten asioiden yhteydessä.

Tämä ihmeellinen ja kaikki ällikällä lyövä havainto käy ilmi Tampereen yliopiston ja Helsingin yliopiston Svenska social och kommunalshögskolanin meneillään olevasta tutkimuksesta, joka julkaistaan syksyllä.Tutkimuksen mukaan peräti kolme neljäsosaa kaikista lehtiartikkeleista, joissa islam mainitaan, käsittelee poliittista väkivaltaa. Osuus on sama sekä suomen- että ruotsinkielisissä lehdissä.

Yksi syy tälle on se, että ulkomaan uutisointi käsittelee usein painostusta ja väkivaltaa, minkä seurauksena islam yhdistetään helposti poliittiseen väkivaltaan.

Minkäs teet jos islam on yleensä paikalla kun itsemurhapommit paukkuvat ja poliittisten väkivaltauutisten aiheita syntyy.

Missä islam, siellä ongelma.

Pitäisikö sellaisten uutisten julkaiseminen lopettaa vai lisätä loppuun aina huomautus, että kaikesta huolimatta islam on oikeasti iloinen asia?

Eikö uutisten olekaan tarkoitus kuvata todellisuutta sellaisena kuin se on? Pitääkö todellisuus kieltää, jos se ei sovi vallalla olevaan monikulttuurihypetykseen tai ei vastaa uutistoimittajan ideologiaa?

Ja miksi YLE on huolissaan vain islamiin liitetystä poliittisesta väkivallasta? Entä naisten asema, heidän kokemansa uskonnollinen väkivalta?

Missä sitten ovat aiheet positiivisille islam-uutisille? Kuka on unohtanut kertoa esimerkiksi maailman köyhissä maissa Allahin ja Muhammedin nimissä tehtävästä hyväntekeväisyystyöstä? Vai eikö sitä olekaan? Ovatko ajatollahit ja mullahit jättäneet sellaisen suosiolla kristityille poskenkääntäjille, jotta ehtivät itse paremmin keskittää voimansa esimerkiksi brittimoskeijoista ohjattavaan Euroopan valloitukseen?

Tällaisista ideologian värittämistä humpuukitutkimuksista on syytä olla äärimmäisen huolissaan. Yliopisto- ja korkeakoulutasolla on siis ihmisiä, jotka ilmeisesti haluavat rajoittaa todellisuudesta kertovaa uutisointia.

Onko peilin vika jos naama näyttää vinolta?

5 kommenttia:

Tuomas Äystö kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Päätoimittaja kirjoitti...

Tuomas, mitä jos jätettäisiin saivartelut heti alkuunsa ja mennään suoraan asian ytimeen?

Mainitsit käsitteen islamin "koko kuva". Millainen se sitten sinun mielestäsi on? Onko islamin otteen tiukentuminen Euroopassa mielestäsi hyvä juttu? Ei mitään, mistä olla huolissaan, vaikka muslimien laajamittainen integroituminen länsimaiseen yhteiskuntaan on epäonnistunut kaikkialla? Kysymyksessä on pikemminkin eurooppalaisten sopeuttaminen muslimikulttuurin vaatimuksiin.

Tällä menolla se, mitä tapahtuu islamilaisissa maissa tänään, on Euroopassa edessä ennemmin tai myöhemmin.

Vai eikö? Miten sinä näet Euroopan tulevaisuuden?

Tuosta uutis-asiasta vielä kuitenkin sen verran, että jos vihdoin alkaa syntyä oivallus, että islam tuottaa länsimaisen demokratian ja oikeustajun näkökulmasta pääsääntöisesti negatiivisia uutisia, siitä pitäisi älytä tehdä oikeat johtopäätökset, eikä lähteä hyssyttelemään ja pakkoselittelemään asiaa jotenkin paremmin päin. Tai voidaanhan alkaa julkaista niitä hyviä uutisia, mikäli aihetta on, esimerkiksi että "Kabulissa ei tänään kivitetty ketään naista kuoliaaksi".

Tuomas Äystö kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Päätoimittaja kirjoitti...

Tuomas:

"en puhunut mm. Euroopan tilanteesta mitään"

Et puhunutkaan, mutta minä yritin saada sinua puhumaan siitä.

"Tietenkin islam on monien konfliktien keskipisteessä ajassa jossa elämme, ja uutisointi kertoo näistä konflikteista."

Juuri näin.

"Siinä voisi olla tilalla mikä tahansa muu uskontokunta tai etninen ryhmä"

Kuten?

"Islamilainen maailma on täynnä positiiviisia arkipäivän tapahtumia, mutta niitä on niin paljon etteivät ne ylitä uutiskynnystä."

Kerro niistä sharia-lain alaisen yhteiskunnan "positiivisista arkipäivän tapahtumista", ole hyvä.

"Pääsekö ylipäänsä mistään uskontokunnasta kuulemaan positiivisia ulkomaanuutisia?"

Periaatteessa hyvä kysymys, mutta... esimerkiksi kristinuskoa ja islamia verrattaessa on huomattava merkittävä ero niiden perusteissa. Toinen on "maallistunut" arjessamme, joutunut jatkuvasti peräytymään ikivanhoista opeistaan tieteen ja yhteiskunnallisen kehityksen mukana, toinen taas on perusteiltaan ikuista ja muuttumatonta, suoraan jumalalta saatua käskyä. Sellaisella ei ole mitään syytä peräytyä.

Tuomas, missä islam hallitsee, siellä ei ole vaihtoehtoja, eikä siellä kannata kovin suureen ääneen julistaa olevansa ateisti. Homman nimi on alistu tai kuole.

"En muuten missään kehottanut pakkoselittelemään paremmin päin, tai hakemalla hakea iloisia uutisia, tulkitsit tuossa ihan omiasi."

Viittasinkin lähinnä tuohon tutkimukseen ja sen todennäköisesti odotettavissa oleviin johtopäätöksiin / yleiseen "poliittisesti korrektiin" (lue: rasismifobiseen) nöyristelyjournalismiimme. Yhteiskuntamme puumalaistuu.

Anonyymi kirjoitti...

Ei katolilaisuuskaan ole pelkkää pikkupoikien panemista perseeseen!!!!!