tiistai 26. kesäkuuta 2007

Rikollisen tuntomerkit

Taisin jonkin aiemman kirjoitukseni yhteydessä käydyssä keskustelussa ihmetellä, eikö rikollisia, esimerkiksi raiskaajia, haluta lainkaan enää nykyään saada kiinni, kun heistä ei yritetäkään antaa kunnollisia tuntomerkkejä.

On vain tummahkoja tai muuten vaan välimerellisiä eteläeurooppalaisia, ilmeisesti ilman mitään kuvailtavissa olevaa vaatetusta tai korkeintaan farkut jalassa kulkevia lyhythiuksisia, ilman partaa tai viiksiä, tai varsinkaan mitään persoonallisempia tuntomerkkejä omistavia "miehiä". Tai vaihtoehtoisesti kansallispukuisia naisia.

Tampereen Sorsapuistossa, leikkikenttäalueen länsilaidalla maanantai-iltana sattunut nuoren naisen raiskaustapaus tekee poikkeuksen sääntöön. Ainakin Hesari, Ilta-Sanomat ja Iltalehti ovat julkaisseet tekijästä seuraavat tuntomerkit:Mies oli noin 170-180 sentin pituinen ja normaalivartaloinen. Hänellä oli vaaleat hiukset, jotka saattoivat olla värjätyt. Hiukset oli kammattu keskeltä jakaukselle. Miehellä oli ruskeat silmät, pitkät silmäripset ja kulmikkaat leukaperät. Hän oli pukeutunut sinisiin farkkuihin ja mustaan pitkähihaiseen paitaan.

Tampereen poliisi pyytää raiskauksesta jotain tietäviä tai tekijän mahdollisesti tunnistavia soittamaan poliisipäivystykseen numeroon 071 874 5800 tai jutun tutkijalle numeroon 071 874 5538.


Näin sitä pitää. Tällaisia muistan näiden uutisten takavuosinakin olleen. Tämä raiskaaja halutaan saada kiinni.

Tosin hän onkin vaaleahiuksinen kantasuomalainen... vai onko? Hetkinen, eihän siinä ihonväristä mitään puhuttu! Ja vaaleat hiukset saattoivat olla värjätyt... no, eipä spekuloida enempää, ettei kukaan ala kiihottumaan.

Tuntomerkit, joista ehdottomasti välittyy mielikuva vaaleaihoisesta pohjoismaalaisesta, vaikka sitä ihonväriä ei erikseen mainittukaan - tai oikestaan juuri sen takia, että sitä ei erikseen mainittu - ovat muilta osin niin tarkat, että kai se on se kuva joka niillä halutaankin antaa. Olkoon siis niin.

Tästä saamme hyvän vertailupohjan tuleviin vastaaviin uutisiin (ikävä kyllä niitä hyvin todennäköisesti vielä tulee - vielä on pitkää kuumaa kesää jäljellä) ja niissä julkistettaviin tekijän (tai tekijöiden) tuntomerkkeihin.

Niitä voisi oikeastaan kerätä tuonne kommentteihin, sikäli kun niissä on jotain huomionarvoista, esimerkiksi eufemismeilla kikkailua. Voihan sinne laittaa malliksi ja muistin virkistämiseksi muutaman kaikkein hupaisimmista aikaisemmistakin tapauksista, esimerkiksi viime talven ja kevään ajalta. Siitä vain, kellä sattuu tieto tallessa olemaan.

Miksi se ihonväri sitten on niin tärkeä? Voi kun voisin sanoa niin kuin yleensä, että eihän se olekaan. Tässä yhteydessä, kun pyydetään yleisöltä apua rikollisen kiinni saamiseksi, kyseessä on kuitenkin ihmisen kaikkein näkyvin, aivan ensimmäiseksi merkille pantava ominaisuus, siis ehdottomasti tuntomerkki numero 1.

Monikulttuurisessa yhteiskunnassa on monenvärisiä ihmisiä. Vaikka ihminen nykyään kuvailtaisiin muuten kuinka tarkasti tahansa, ilman mainintaa ihonväristä jää todennäköisesti jotain olennaista epämääräiseksi, arvailujen varaan. Yllä olevat tuntomerkit ovat tästä oiva esimerkki.

Muutenkin uutisten tulisi rehellisesti kuvata ympäröivää todellisuutta eikä yrittää muokata sitä. Ja vastuullisesti.

5 kommenttia:

Rita kirjoitti...

Olen yleensä luullut että tuntomerkit ovat suoraan uhrin antamat, eivät muiden muokkaamat. Saavatko lehtiuutisen kirjoittajat vapaasti muutella niitä?

Päätoimittaja kirjoitti...

Rita:

Mitä tarkoitat "muuttelemisella"? Jos tarkoitat yksityiskohtia, niin ei tietenkään. Sen sijaan lehti voi ilmeisen vapaasti, journalistisen etiikkansa mukaan, päättää mitkä kohdat se annetuista tuntomerkeistä julkaisee.

Näin voidaan muokata tekijästä syntyvää kokonaiskuvaa, ilman että mitään olisi varsinaisesti "muuteltu".

Päätoimittaja kirjoitti...

Tarkennuksena edelliseen:

Ne eufemismit, kaunistelevat kiertoilmaukset, tulevat käsitykseni mukaan enimmäkseen toimittajilta, mutta onpa niitä nähty poliisiltakin.

Rikosten uhreilta ne tuskin ovat peräisin.

Päätoimittaja kirjoitti...

Miehet yrittivät raiskata teinitytön Pietarsaaressa

(Iltalehti.fi 21.7.2007 19:06)

Kaksi miestä yritti raiskata nuoren tytön lauantain vastaisena yönä Pietarsaaressa.

15-vuotias tyttö oli pyöräillyt puoli kahden aikaan yöllä Pietarsaaren keskustasta Edsevön suuntaan, kun autolla liikenteessä olleet miehet ajoivat hänen rinnalleen.

Miehet puhuivat tytölle ensin hävyttömyyksiä, minkä jälkeen nämä pysäyttivät tytön yrittäen saada hänet autoon. Kun miehet eivät onnistuneet, he raahasivat tämän läheiseen rantaan ja tönäisivät hänet veteen. Tyttö ei saanut vakavia fyysisiä vammoja.

Uhrin kuvauksen mukaan miehet olivat noin 20-vuotiaita. Pietarsaaren poliisi on ottanut kiinni 18-vuotiaan miehen, jota epäillään teosta. Poliisi etsii myös toista raiskausyrityksestä epäiltyä.

Poliisi tutkii, ovatko tekijät samoja, jotka yrittivät raiskata naisen torstaiaamuna Kråkholmassa. Tuolloin kaksi nuorta poikaa kaatoi pyörällä liikkuneen naisen, ja toinen heistä yritti tehdä hänelle seksuaalista väkivaltaa. Nainen sai potkaistua poikaa kasvoihin, jolloin tämä lähti pakoon.

STT


Vain Suvaitsevaiston TietoToimisto voi tuottaa tällaisen uutisen.

- "miehet olivat noin 20-vuotiaita"
- "poliisi on ottanut kiinni 18-vuotiaan miehen"
- "Poliisi etsii myös toista raiskausyrityksestä epäiltyä"
- "kaksi nuorta poikaa kaatoi pyörällä liikkuneen naisen"

Poliisi siis ihan oikeasti "etsii" jotakuta yksin liikkuville naisille vaarallista rikollista noilla tuntomerkeillä?

Saakohan suuri yleisö auttaa virkavaltaa (vaikka sitä apua ei tällä kertaa jostain ihmeen syystä pyydettykään), nähdessään jonkun tuntomerkkeihin sopivan epäillyn?

Päätoimittaja kirjoitti...

MTV3:n verkkosivulta:

"Pyöräilijä kuoli - mutta mihin?
06.09.2007 16:07

Käräjäoikeuskaan ei pystynyt selvittämään, miten pyöräilijä kaatui auton alle. Pyöräilijä oli joutunut ennen turmaansa pahoinpitelyn kohteeksi.

Iisalmen käräjäoikeudessa on jäänyt tänään epäselväksi, aiheutuiko pyöräilijän kuolema kolarista auton kanssa vaiko aiemmasta pahoinpitelyvammasta.

57-vuotias pyöräilijä jäi auton eteen viime joulukuussa Iisalmessa. Mies joko törmäsi autoon tai väisti sitä. Joka tapauksessa hän kaatui ja kuoli.

64-vuotiasta autoilijaa syytettiin kuolemantuottamuksesta ja liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Oikeudessa kuitenkin ilmeni, että pyöräilijää oli aiemmin samana iltana lyöty nyrkillä päähän. Näyttämättä jäi, mikä oli viime kädessä kuolinsyy.

Autoilija tuomittiin liikenneturvallisuuden vaarantamisesta 20 päiväsakkoon. Sakkoa kertyi 460 euroa.

Ylä-Savon poliisi tutkii myös pahoinpitelyä. Tutkinta on viivästynyt, koska lyöjäksi epäilty on ulkomaalainen. Miehestä on annettu etsintäkuulutus."


(MTV3-STT)

Linkki

"MTV3-STT" ei ainakaan ole kiinnostunut edesauttamaan tuon etsintäkuulutetun pahoinpitelijän kiinnisaamista, koska tuntomerkit ovat "ulkomaalainen".

Sitä paitsi, mihin voin tällä kertaa ilmoittaa havaintoni tuntomerkkeihin sopivasta henkilöstä?