torstai 26. huhtikuuta 2007

Rasistisia rikoksia

Pravdan rasismirummut kumisevat taas. Toimittaja Mika Parkkonen on huolissaan siitä, että rasistinen rikos johtaa harvoin tuomioon.

Mikä sitten on rasistinen rikos? Jutussa viitattu Poliisiammattikorkeakoulun selvitys määrittelee sen mielenkiintoisesti:


Rasistisiksi rikoksiksi he määrittelivät ne, joissa ihminen oli joutunut rikoksen uhriksi sen vuoksi, että hän poikkesi ihonväriltään, rodultaan tai etniseltä alkuperältään rikoksen tekijästä.

Tämän määrittelyn mainitaan olevan rikoslain pykälää laveampi. Varmasti näin onkin, ainakin se on nykyistä oikeuskäytäntöä laveampi. Suomessahan rasistiseen rikokseen on voinut syyllistyä vain suomalainen itse. Onkin korkea aika määritellä asia uudestaan, todellisuutta vastaavaksi.

Taustaa jutulle antaa sen yhteydessä julkaistu tietokulma, josta voidaan poimia:


Yleisin rasistinen rikos vuonna 2005 oli pahoinpitely. Pahoinpitelyjä tai niiden yrityksiä oli puolet kaikista rasistisista rikoksista.
...

Rasistinen rikos tapahtui yleisimmin julkisella paikalla illan tai yön aikana.
...

Seitsemän kymmenestä rasistisesta rikoksesta kohdistui ulkomaalaiseen tai ulkomaalaistaustaiseen henkilöön.
...

Rikosten kohteeksi joutui myös kantaväestöön kuuluvia suomalaisia.

Tässä siis myönnetään, että kulttuurinrikastajamme syyllistyvät määräänsä nähden huomattavaan osuuteen rasistisista rikoksista. Miksi emme saa lukea lehdistä mitään sen suuntaistakaan?

Miksi media kirkuu rasismia vain yhteen suuntaan? Miksi rasismia yritetään tehdä vaikka väkisin, jos sitä ei muuten tunnu löytyvän, kuten vaalien alla erään kansanedustajaehdokkaan tapauksessa?

Toisessa jutussaan toimittaja Parkkonen on näkevinään jopa teinityttöjen diskoillan kahinoinnin rasistisena hyökkäyksenä, ei kai sitä muuten olisi tähän yhteyteen liitetty. Mutta:


Jutun syyttäjänä toimineen Markku Happosen mukaan tapaus on hyvä esimerkki vastaavien rikosten selvittämisen vaikeudesta.

"Ensinnäkin niin tekijät kuin uhritkin ovat lapsia. Kun kävi ilmi, että teolle saattaisi löytyä rasistinen motiivi, se otettiin tutkinnassa tietysti huomioon", Happonen kertoo.

Näyttöä rasismista ei kuitenkaan saatu. Kuulusteluissa epäillyt kiistivät sen ja päinvastoin kertoivat heillä olevan paljon ulkomaalaisia ystäviä. Samalla pahoinpitelylle löytyi vaihtoehtoinen syy.

"Selvisi, että tytöille oli tullut kiistaa pojista. Sellaista voi sattua suomalaistenkin kesken."

Tää on niin tätä. Ja tällä pyritään vain siirtämään huomio pois niistä todellisista ja törkeistä rasistisista rikoksista, joiden vuoksi katujemme turvallisuus heikentyy jatkuvasti.

Ei kommentteja: