maanantai 23. huhtikuuta 2007

Ruotsista oppia

Luulisi, että viime aikojen hälyttävät uutiset ruotsalaisesta ruusutarhasta olisi noteerattu myös monikurjistajien leirissä, ja että siellä ryhdyttäisiin ajattelemaan asioita tarkemmin tai ainakin älyttäisiin pitää hetken aikaa matalampaa profiilia.

Vaan kun ei - päätä pusketaan seinään entistäkin innostuneemmin.

Aamulehden pääkirjoitussivun ylänurkkakirjoituksessa (20.4.) kysytään, olisiko Suomella mitään opittavaa maahanmuuttoasioissa Ruotsilta.

Vastaushan on tietysti helvetin iso KYLLÄ, mutta kun tuon saman vastauksen ovat lehdessä antamassa Ruotsin syrjintävaltuutettu Katri Linna ja Suomen vähemmistövaltuutettu Mikko Puumalainen ja tekstin on kirjoittanut (vähemmistö)kulttuuritoimittaja Maila-Katriina Tuominen, niin enemmistöllä on jälleen aihetta epätoivoon.

Skånen palavasta helvetistä ei ole tietoakaan kun syrjintävaltuutettu käyttää kruununprinsessa Victoriaa esimerkkinä toisen polven maahanmuuttajasta, joita on viidesosa ruotsalaisista, onhan hänen äitinsä kotoisin Saksasta.

Syrjintävaltuutettu pohtii myös, onko hänen maansa monikulttuurinen ja monikansallinen maa. Hän luonnehtii nykyistä kotimaataan "homogeeniseksi, luterilaiseksi yhteiskunnaksi, joka edellyttää muuttajien integroitumista ja ruotsalaistumista, vaikka sitä ei sanota ääneen."

Ei kai? Ihanko maahanmuuttajien pitäisi integroitua ruotsalaiseen kulttuuriin, eikä päinvastoin? Kukapa tuollaista kauheutta uskaltaisi ääneen sanoakaan.

Tämän jälkeen kenenkään ei tarvitse enää arvuutella, ketä syrjintävaltuutettu on valtuutettu syrjimään.

Kirjoituksen lopussa pääsemme todistamaan kuolemattomaksi jäävää dialogia.

Mikko Puumalainen:

Tänne aina tultu ja täältä on myös lähdetty.


Keskustelua johtanut työministeriön pitkäaikainen virkamies Risto Laakkonen (ytimekkäästi):

Ensimmäinen Suomeen saapunut oli maahanmuuttaja.*


Lopuksi toimituksemme yhtyy ylempänä linkatussa bloggaaja Kullervo Kalervonpojan kirjoituksessa esitettyyn Suomen kohtalonkysymykseen:
Kysynkin nyt vakavasti kaikilta monikulttuurin vaikutuksen alaisena olevilta höpertäjiltä: haluatteko te muuttaa Suomen samanlaiseksi?
Olemme tainneet vastauksemme saada.

13 kommenttia:

JM kirjoitti...

Ei hyvää päivää. Ruotsin tilanteenseenhan meidän tässä pitäisi juuri pyrkiä! Mitä tulee maahamuutto asioihin, en itse ole kuullut Ruotsista päin mitään positiivista muuta kuin näiltä yltiösuvaitsevilta hihhuleilta. Mitenhän kävisi jos kysyttäisiin ruotsalaisten itsensä mielipidettä? Tässä ei-niin-kauan sitten kun keskustelin muutaman ruotsalaisen kanssa Oulun sarjaraiskauksista, nämä ruotsalaiset nimenomaan harmittelivat ja varoittelivat siitä, kuinka heillä tällainen on jo lähes arkipäivää. Että se on sitä monikulttuurin hedelmää! Mutta hyvähän se on näiden saarnata, taitavat olla jalat nätisti kaukana maanpinnasta.

Sisu Sapeli kirjoitti...

Voi infernon 16!
Vai oli ensimmäinen Suomeen tullut maahanmuuttaja ja Ruåtsin kruununprinessa Viktoria toisen polven maahanmuuttaja? Niin kai sitten.
Tämän opin mukaan planeettamme ensimmäinen asukas, Aatami, oli sitten maastamuuttuja ja Eeva lienee ollut ensimmäinen maahanmuuttaja.
Kain ja Abel olivat ilmeisesti kuitenkin toisen tai kolmannen polven maahanmuuttajia.

Kyllä kai nykyisessissäkin maahanmuuttajasakeissa käy niin kuin kaukana historian hämyissä, että neljännes maailman asukkaista saa surmansa maahanmuuttajien keskinäisissä väkivaltaisuuksissa (näinhän kävi silloin kuin Kain tappoi Abelin).
Höh!

Päätoimittaja kirjoitti...

jm:

Yltiösuvaitsevat monikuristajat tuntuvat todellakin leijuvan jossain omassa todellisuudessaan, jalat tukevasti irti maasta. Monet heistä ovat löytäneet neuvostoliittonsa uudelleen.

Puhuminen Ruotsista ja monikulttuurisuudesta siinä sävyssä, että Suomen pitäisi seurata samaa tietä, kielii edelläkuvatusta yhdistettynä mahdollisuuteen, että kyse on jostain sellaisesta, jota tehdään tietoisesti ja harkitusti.

Monikultturismin ylipapit eivät kaikki ole maailmaasyleileviä viherhihhuleita, puhumattakaan, että he olisivat sokeita tai tyhmiä.

He tietävät, mitä ovat tekemässä.

Päätoimittaja kirjoitti...

sisu sapeli:

Aika erikoista ajattelua tosiaan verrata moniosaavia turvapaikkaturisteja johonkin ensimmäisiin uudisraivaajiin. Kukaan tuolla tasolla ei voi oikeasti ajatella niin.

Johtopäätökset samat kuin edellä esitin.

Rita kirjoitti...

Hyvä postaus. Ursäkta att ja' kommer lite sent, mutta olen Hämeestä.

Muu maailma katsokoon nyt tarkkaan mikä Malmössä on mennyt pieleen ja sitten varokoon kaikin voimin päästämästä samaa tilannetta uudelleen syntymään minnekään!

Kävin noissa sinun linkeissäsi lukemassa. Äkkiä katsottuna minun silmääni paistaa vaikutelma että ensiksikin on sullottu kauhean tiiviiseen mieletön määrä teini-ikäisiä, jotka muutenkin kai vähän rellestäisivät ja hulinoisivat, toiseksi suuri osa heistä on sotaa ja hävitystä nähneiltä alueilta, ja nuorethan ottavat usein mallia näkemästään, ja kolmanneksi väki on eristetty muusta Ruotsista siten että he eivät oikein ehkä tiedä mitä ovat identiteetiltään. Kokevatko tulleensa syrjityiksi vai mitä?

En tunne asiaa paljonkaan entuudestaan, joten nuo ovat vain omia aika pintapuolisia vaikutelmiani. Lukisin mielelläni tarkemmin jos sinulla on linkkejä ja vinkkejä.

Et maininnut lainkaan asioita joita Malmössä on kokeiltu asioiden parantamiseksi. Ettet vaan ole muuttumassa Suomalian Pravdaksi (iskee silmää, räps).

Päätoimittaja kirjoitti...

Rita:

"Hyvä postaus. Ursäkta att ja' kommer lite sent, mutta olen Hämeestä."

Tack. Det gör intenting, trevligt att se dig.

"...väki on eristetty muusta Ruotsista siten että he eivät oikein ehkä tiedä mitä ovat identiteetiltään. Kokevatko tulleensa syrjityiksi vai mitä?"

En puhuisi "eristämisestä". Ei kai siellä vielä mitään aitoja ole rakennettu? Siis ennen kuin ruusutarhalaiset itse julistavat sen kalifaattinsa... ei kun oikeasti: miten se "syrjintä" tässä ilmenee? Ihmisethän haluavat asua homogeenisessa ympäristössä, omiensa parissa. Tähän perustuu myös "white flight" -ilmiö: kun rikastuttajia alkaa olla alueella liikaa, ryhtyy kantaväestö pakkaamaan tavaroitaan.

Gettoutuminen on siis varsin luonnollinen ilmiö ja sitä on vaikea estää. Jussi käsitteli asiaa kirjoituksessaan "Väärissä paikoissa asuvista ihmisistä" jo viime marraskuussa. Luethan sinä niitä?

Ja etkö sinäkin tuntisi itsesi vielä eristetymmäksi ja syrjitymmäksi, jos sinut sijoitettaisiin vieraassa maassa täysin erilaista kulttuuria edustavien ja vierasta kieltä puhuvien ihmisten joukkoon?

"Lukisin mielelläni tarkemmin jos sinulla on linkkejä ja vinkkejä."

Jos tarkoitat nimenomaan Malmöa, niin suosittelen paikallista lehteä ja googlaamaan blogeja ja muuta materiaalia, sinulta kun tuntuu tuo pakkoruåtsi taipuvan. :) Onhan näistä tosin Jussikin aika paljon kirjoitellut. Siis luethan sinä Scriptaa??

"Et maininnut lainkaan asioita joita Malmössä on kokeiltu asioiden parantamiseksi. Ettet vaan ole muuttumassa Suomalian Pravdaksi (iskee silmää, räps)."

En tiedä mitä tilanteelle on enää tuossa vaiheessa tehtävissä. Olihan siellä viranomaisilla se suojelurahan maksamiselta haiskahtava "sillanrakennusprojekti", jotta he uskaltaisivat liikkua alueella...

Siis Sanomien tarkoitus ei ole pelastaa Malmöa tai mitään muutakaan ruotsalaislähiötä, eikä olla mikään poliittisesti korrekti "sillanrakentaja", vaan tuoda esiin monikultturismin kääntöpuoli, se mistä suomalaismedia vaikenee.

Toimituksemme kantaa suurta huolta siitä, että Suomessa ei koskaan mentäisi monikurjistumisessa niin pitkälle, että maahanmuuttajien integroimista suomalaisiin lakeihin ja yhteiskuntajärjestykseen ei enää uskalleta "sanoa ääneen".

Rita kirjoitti...

Hej på dej! Kiitän ja kuittaan, tulen lukemaan paremmin myöhemmin. Otin malmölaisen lehden linkin talteen ja katsoin pikaisesti mitä Halla-aho puhui aiheesta. En ole kaikesta hänen kanssaan samaa mieltä, mutta kyllä hänellä asiaa ja tietoa on kirjoituksessaan.

Tarkoitin tuolla "syrjinnällä" sitä että mahtavatko KOKEA että heitä pidetään roskaväkenä ja geton asukkaina. Kaikkein suurin tarve ihmisessä on hyväksytyksi tulemisen tarve ja kaikkein eniten kartamme ja pelkäämme hylkäämistä, paheksuntaa, ylenkatsetta jne. En tarkoittanut aitoja tai mitään fyysistä.

Ei, en hakeutuisi suomalaisten seuraan jos muuttaisin esimerkiksi Venezuelaan :) Haluaisin olla "omieni seurassa" eli IHMISTEN kanssa ja hankkisin ystäväpiirin paikallisesta väestöstä. Samoin ovat toimineet monet monituiset maahanmuuttajaystäväni täällä Helsingissä.

Tusen tack :)

Päätoimittaja kirjoitti...

Jåå, nej på dig också :) Men snälla Rita, skulle vi sluta den här rannikkåruåtsi och prata bara på finska?

Pähkäilyt gettoutumisesta, "syrjinnästä" ja sen sellaisesta ovat oikeastaan vain plaseboa syövän oireisiin, taudin kaiken aikaa pahentuessa.

Jos talo on niin hutera, että joka nurkasta ja ikkunasta vetää, niin voihan sitä laittaa lisää puita uuniin ja yrittää kääriytyä tiukemmin vällyihinsä, mutta ei se itse ongelmaa poista - pakkanen puskee sisään edelleen. Ja entä sitten kun puut loppuvat?

"Ei, en hakeutuisi suomalaisten seuraan jos muuttaisin esimerkiksi Venezuelaan :) Haluaisin olla "omieni seurassa" eli IHMISTEN kanssa ja hankkisin ystäväpiirin paikallisesta väestöstä."

Lukeeko tuossa, että et hakeutuisi suomalaisten, vaan IHMISTEN seuraan? :o
Ja miksi juuri Venezuela?

Rita kirjoitti...

Kuolen nauruun! Kyllä, kyllä siinä lukee että hakeutuisin ihmisten enkä suomalaisten seuraan :D Silkka vahinko. Sori :)

Venezuela oli ensimmäinen esimerkki, joka tuli mieleen, yhtä hyvin olisin voinut sanoa Libanon tai Nigeria.

Niin siitä ruotsin kielestä... itsepä aloitit mainitsemalla Ruotsin ja linkittämällä malmölaisen lehden. Sitä paitsi olen jotenkin tullut siihen tulokseen että olet erittäin lukenut ja kielitaitoinen henkilö. Håh, håh mutta voinhan minä pelkkää suomeakin puhua jos oikein keskityn. Yksikielisyys on minulle työn takana ja pientä kärsimystä, men jag försöker. I'll try.

Päätoimittaja kirjoitti...

Rita:

"Venezuela oli ensimmäinen esimerkki, joka tuli mieleen, yhtä hyvin olisin voinut sanoa Libanon tai Nigeria."

Aina vain eksoottisempia matkakohteita. Minkälaista extreme-matkailua sinä oikein harrastat? :) Ei silti, kyllä minäkin Venezuelan tuosta kolmikosta valitsisin.

"Niin siitä ruotsin kielestä...
...olen jotenkin tullut siihen tulokseen että olet erittäin lukenut ja kielitaitoinen henkilö."


Puuttumatta nyt mitenkään siihen, miten hyvin tai huonosti tuo arviosi pitää paikkansa, sanoisin, että sivistykseni ei ole ainakaan vielä noussut sille tasolle, jolloin se alkaa pulputa pakkoruotsina ulos. Äläkä nyt käsitä väärin, pidän sinuakin erittäin lukeneena ja sivistyneenä, olet mukavaa ja hauskaa juttuseuraa, siitä huolimatta. ;)

"Håh, håh mutta voinhan minä pelkkää suomeakin puhua jos oikein keskityn. Yksikielisyys on minulle työn takana ja pientä kärsimystä, men jag försöker. I'll try."

Ei kun älä ala yhtään rajoittamaan ilmaisuasi takiani. Oikeastaan tarkoitin vain, että viihdyn itse paremmin pahoinpidellessäni enimmäkseen vain omaa äidinkieltäni.

Tuosta pakkoruotsista voitaisiin joskus heittää läppää enemmänkin. Siinä, ja oikeastaan koko suomenruotsalaisten asemassa kiintiöministereineen, on jotain samanlaista kieroutunutta hyysäysmentalitettia kuin näissä mamu-asioissa.

Muutenhan ruåtsi on sinällään toki ihan kaunista kuultavaa, eller hur?

Härregud, just så. Håh, håh, och klara vappen också! :D

Rita kirjoitti...

Till Huvudredaktören

Niin, no Venezuelan minäkin valitsisin. Valintaa ohjaa kielimieltymys, Pidän espanjan kielestä erityisen paljon, sen jälkeen, outoa kylläkin, peräti outoa, Ruotsin ruotsista :) Kaikkein eniten pidän persian kielestä.

Koulussa inhosin ruåtsia kuten kaikki muutkin aivopestyt finnit. Tykästyin siihen kun jouduin / pääsin vahingossa opettamaan ranskaa ruotsinkieliseen ammattikouluun ja minun oli alettava käyttää ruotsia opetuskielenä.

Pakkoruotsista kouluissa olisi jo luovuttava. Se on minunkin mielipiteeni, min åsikt. Kuitenkin omalta kohdaltani olen jälkikäteen iloinen että olen pakosta tullut sitä oppineeksi :)

Du skrev så här:

"Äläkä nyt käsitä väärin, pidän sinuakin erittäin lukeneena ja sivistyneenä, olet mukavaa ja hauskaa juttuseuraa, siitä huolimatta. ;)"

Samat sanat, ja olen aika lailla tuota mieltä itsekin siinä mitä luulen lukevani rivien välistä, että liian lukeneet ja sivistyneet ihmiset eivät välttämättä ole hyvää seuraa.

Jos nyt voimme olla yhtä mieltä siitä että koulusivistys ei ole meitä täysin pilannut, jatkanemme juttua...

Anonyymi kirjoitti...

Jopas oli dramaattista paatosta. Jo muutamasta eka rivistä selvisi ettei olla jaksettu pahemmin taustoja tutkia.

Rosengårdissa asialla oli 15kpl 15 vuotiaita pojankloppeja jotka tuikkasivat roskiksia tuleen.

Hölmöileviä nuorisojenggejä on ollut aina.

Luetaan niistä uutisista muutakin kuin otsikot, mielellään alkuperäkielellä nimittäin olen huomannut että Suomen uutisissa on suoranaisia käsitysvirheitä monesti.

Päätoimittaja kirjoitti...

Anonyymi:

Ei ole kysymys pelkästään Malmösta tai Ruotsista, vaan ympäri Eurooppaa leviävästä syövästä ja sen etäpesäkkeistä.

Se, että poliisi ja palokunta eivät tahdo uskaltaa mennä alueelle, kielii jostain muusta kuin muutamasta hölmöilevästä pojanklopista. Ja tätä tapahtuu ympäri Eurooppaa. Kaleva kirjoitti joulukuussa musliminuorten taistelevan poliisia vastaan katujen herruudesta Berliinissä. Ranskassa samaa kaupunkisotaa on käyty jo kauan. Tässä eräs BBC:n raportti.

Eilen TV-uutisissa kerrottiin, että ranskalaiset lähiö"nuoret" uhkaavat mellakoilla, jos Sarkozy voittaa vaalit. Sitten näytettiin kuvaa heidän kotinurkiltaan, missä he olivat jo varsin tehokkaasti panneet paikkojaan paskaksi. Toimittajaa ei kiinnostanut tipan vertaa se, että "ranskalais"nuoret yrittävät väkivallalla uhkailemalla vaikuttaa demokraattisiin vaaleihin. Tummien poikien ranskalaispassit olivat paljon tärkeämpi juttu.

Elämme hurjaa vauhtia muuttuvassa Euroopassa. Luhistuvassa Euroopassa.