perjantai 20. huhtikuuta 2007

Rasismista rikos EU:ssa

EU-maat ovat sopineet, että rasistisesta kiihottamisesta vihaan ja väkivaltaan tulee rikos koko EU:ssa. Asiasta uutisoivat niin Hesari kuin Ylekin. Lain on tarkoitus mennä vielä jäsenmaiden parlamenttien hyväksyttäväksi.

Hesari:

EU-maiden on tehtävä rangaistavaksi julkinen yllyttäminen väkivaltaan tai rotuvihaan, joka kohdistuu esimerkiksi ihmisen etniseen taustaan tai uskontoon. Myös internetissä levitettävä rasistinen materiaali kuuluu päätöksen piiriin.

Rikoksesta määrättävä maksimirangaistus on 1-3 vuotta vankeutta.

Ymmärrän että julkinen yllyttäminen väkivaltaan kielletään - myös internetissä - mutta mitä tarkoittaa "yllyttäminen rotuvihaan, joka kohdistuu ihmisen etniseen taustaan tai uskontoon"? Onko monikultturismin kritisoiminen sitä? Onko islamin kritisoiminen sitä? Miten tuo viime aikoina kovasti turvonut termi rasismi tarkkaan ottaen tänään määritellään? Onko monikultturisminvastaisuus vähän niinkuin takavuosien neuvostovastaisuus?

Vaikka uutinen jatkuu

Oikeusministeriön mukaan päätös ei tuo mainittavia muutoksia Suomen lainsäädäntöön. Kiihottaminen kansanryhmää vastaan on jo rikos Suomessa.

niin en ole vakuuttunut, ettei tämä olisi ensimmäinen askel yrityksessä vaientaa monikulttuuri-kriitikot - nimenomaan internetissä.

Ja vaikka uutisessa sanotaan, että "myös kansalliset sananvapauslait saa ottaa huomioon", niin riippuu aivan tulkinnoista, mikä katsotaan yllyttämiseksi rotuvihaan, joka kohdistuu ihmisen etniseen taustaan ja uskontoon. Jotenkin tuntuu, että nimenomaan tämä pykälä on räätälöity niitä varten, jotka eivät ole vielä täysin sisäistäneet uutta eurooppalaista alistumiskoodistoa. Alistumista mille? No sille, jota ei saa enää sanoa.

Ylempänä linkattuun Ylen uutiseen, joka muuten suree, että "kompromissisopimus on vesitetty versio yli kuuden vuoden takaisesta alkuperäisestä tekstistä", oli löydetty hauskaksi kuvitukseksi lyhythiuksisia miehiä takaapäin. Hieman epäselväksi tosin jäi, miten nuo varsin rauhallisesti käyttäytyvän oloiset kaverit liittyvät uutiseen, joka käsittelee vihaan ja väkivaltaan kiihottamista. Itse olisin löytänyt aiheeseen paljon paremmin sopivia kuvia:

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Kummassakin kuvassa kannattaa panna merkille erityisesti virkavallan tiukka puuttuminen vihaan ja väkivaltaan kiihottamiseen julkisesti.

8 kommenttia:

sisu sapeli kirjoitti...

Niin se vain on,
että jonkinlainen enemmistöväestön alistumiskoodi Suomessa on asetettu poliittisten mulkunheiluttajien (= jotkut työntelevät sitä mihin rakoon sattuu ja toiset vääntävät sitä kuin ”hopan veiviä”) taholta jo ajat sitten.
Enemmistöväestön alistaminen ei ole pelkästään nykyjään maahan muuttavien pakanoitten yksinoikeus, vaan sitä harjoittaa myös alkuperäisväestöksi itseään kutsuva vähemmistö mm. Pohjois-Suomessa.
Koin sen muutamia vuosia sitten Enontekiöllä paikallisen väestön juhliessa mairanpäivänjuhliaan: poikkesin Jussantuvalle ruokaillakseni, mutta sieltä tuli äkkilähtö, kun en kuulunut paikallaolevien juomakulttuuria harjoittavien ”kietsanoitten” tulkinnan mukaan alkuperäisväestöön, vaan olin ”lantalainen”.
Pohjoisessakin ”peuhtanat” saavat mennä mihin tahansa ja miten tahtovat, mutta ”lantalaisen” täytyy vetäytyä koloonsa ja olla siellä niin kauan, että alkuperäisväestö on juonut itsensä makkuriin.

Tämän kaltainen tulevaisuudenkuva taitaa olla tosiasia eteläisemmässäkin Suomessa, kun elintaso- ja kulttuuripakolaiset valloittavat omavaraisesti puhtaitten juomavesien Suomen ja ”meidän tulee ymmärtää maahanmuuttajapakanoita, koska heillä on oma kulttuurinsa”.

Kyllä enemmistövaltuutetun vakanssi pitäisi perustaa hyvissä ajoin!

Rita kirjoitti...

"Miten tuo viime aikoina kovasti turvonut termi rasismi tarkkaan ottaen tänään määritellään?"

Hyvä kysymys. Etten sanois loistava kysymys.

Opetan työkseni kieliä, viestintää ja oppimisen psykologiaa. Viestinnän perussääntö toteutuu joka päivä. Se on tämä

VIESTI EI YLEENSÄ MENE PERILLE, PAITSI SATTUMALTA.

Me kaikki käsitämme sanat omalla tavallamme. Wikipediassa on melko hyvin käsitelty sanan rasismi venyvää käyttöä. Epäilemättä viralliset tahot keksivät sille uuden määritelmän aina tarvittaessa.

Pidä vaan keskustelua ja kirjoittelua käynnissä! Lähetämme sinulle kakun jos heittävät lusimaan :) Ai mutta hei, ei kai kommentaattoreitakin heitetä... ?

Hyvä tuo Sisu Sapelin kirjoitus. Olipa töykeää jengiä Jussantuvalla. Samalla vaivalla olisivat voineet osoittaa vieraanvaraisuutta. Typerää.

Päätoimittaja kirjoitti...

No jopas kohtasi Sapeli nuivaa porukkaa kievarissa. Siellä taitaa olla ihan oma "maassa Lapin Maan tavalla" -lakinsa?

Tuossa suhtautumisessa on kyllä jotain ah, niin tervehenkistä. "Täällä mithän etelän aljuja kumarrella..." :)

-----

Rita:

Lupaan puhua puolestasi. Sanon, että sinä yritit koko ajan vain käännyttää minua hairahtunutta väärältä tieltä. Kerron, että olin juuri näkemäisilläni VALON ja tunsin jo globaalin ykseyden tiedostamisen ensimmäiset värinät maailmansielussani ja lämpimän suvaitsevaisen rakkauden henkäyksen ylläni, kun he tulivat mustine autoinensa.

Äläkä unohda leipoa rautasahaa siihen kakkuun. :)

Rita kirjoitti...

Heh, leipominen ei taida olla minun juttuni :) Sopiiko että pistän rautasahan ostokakkuun?

Mutta toisaalta saattaahan olla että olemme molemmat kaltereiden takana.

Ja kolmaalta voinhan minä jatkaa käännytystyötä vankilan sisälläkin. Eivätköhän kanssavangit kohta näe hekin VALON, kuten sinulle melkein kävi :D

Mutta vakavasti sanottuna: Käännyttäminen ei ole tyylini, enkä näe mitään syytä sinua käännyttää! Käännyttää mihin?

Luen tekstiäsi koska aiheet kiinnostavat minua; tiedottaminen, monikulttuurisuuden vaarat, muukalaispelko, viestintä, kansallisuusaate jne jne.

Lisäksi arvelen että tässä blogissa pystyy käymään hyvää asiallista keskustelua. Joten käyn täällä kunnes heitetään pois tai kiireet vievät muualle :)

Päätoimittaja kirjoitti...

Rita:

"Muukalaispelko" on monikulttuurisuudesta keskusteltaessa mielestäni jo hiukan väsähtänyt juttu, verrattavissa rasisti-kortin heilutteluun. En tarkoita, että sinä olisit mitään sellaista tehnyt, kunhan nyt varmuuden vuoksi takerrun tuohon sanaan, koska satuit sen kirjoittamaan.

Monet vielä kokevat jostain syystä tyylikkäämmäksi ja sivistyneemmäksi käyttää siitä versiota "ksenofobia", tai vielä ihqusti ksenompaa muotoa "xenofobia". Ah, näitä kylttyrellejä tiedostajia.

Mutta joo, yritän siis katsoa monikultturismin kehitystä kokonaisuutena. Kriittinen asenteeni ei johdu fobioista tai manioista, vaan siitä, mihin monikultturismi on Euroopan maissa johtanut, todellisuudesta.

Ei tietenkään sinua täältä pois heitetä. Ja oletan luonnollisesti, että pystyt karsimaan niitä muita kiireitäsi vuokseni. Kyllä asioilla joku tärkeysjärjestys olla pitää. :)

Rita kirjoitti...

No tärkeysjärjestyspä hyvinkin :) Kävin Jaketsussa ja käyn täällä Suomaliassa vaikka en tänään ehdi muihin blogeihin.

Muukalaispelko tai xenofobia - olkoon sen nimi mikä tahansa - psykologiaa lukeneena ja pitkään ihmisiä työkseni ohjanneena ja muuten kytänneenä (kjäh,kjäh) väitän että se on osa ihmistä, meistä jokaista, vaikka toiset ovatkin varautuneempia ja torjuvampia kuin toiset. Ei se ole sinänsä hyvä eikä paha juttu. Siinä vaiheessa kun se kääntyy liian voimakkaaksi ja ilmenee vihana, se alkaa olla äärettömän huono juttu.

Kyldyrellisti osaan ääntää xenophobian myös englanniksi: ziinöföybjö (nauraa äänekkäästi omalle vizzilleen) (Z edustaa tuossa tietenkin soinnillissta s:ää, ei z niinku zinappi tai ziisus.

Sähköpostiosoitteeni löytyy blogini sivuseinän Pretty Polly -linkistä joka vie kotisivuilleni. Sanon siltä varalta jos haluat joskus sanoa jotain kulissien takana, vaikka et pidäkään sensuurista :D

On hyvä ajatus katsoa monikulttuurin kehittymistä kokonaisuutena, olen samaa mieltä, mutta olen lisäksi sitä mieltä että kaikkea pitäisi samalla katsoa tapauksittain ja vaiheittain, und poikkitieteellisesti, siis ottaen huomioon historia, politiikka, ihmisen psykologia, sosiologia ja niin edelleen.

Päätoimittaja kirjoitti...

Rita:

"No tärkeysjärjestyspä hyvinkin :) Kävin Jaketsussa ja käyn täällä Suomaliassa vaikka en tänään ehdi muihin blogeihin."

Teehän joskus oikein ajan kanssa kierros noissa blogi- ym. -linkeissäni. Kai sinä nyt ainakin Scriptaa luet? Ja Jussin "Vieraskirjaa"? Ja olethan ehtinyt tutustua tuoreeseen, kovassa nosteessa olevaan uutuuteen, Kullervo Kalervonpoikaan?

Kirjoitit muistaakseni joskus, että luet vain muutamaa moku-kriittistä blogia? Otahan niitä tuosta lisää ohjelmaasi. Hienoja blogeja kaikki, eikä siinä edes ole läheskään kaikki. Pitääkin täydentää listaa kun ehtii.

"Sähköpostiosoitteeni löytyy blogini sivuseinän Pretty Polly -linkistä joka vie kotisivuilleni. Sanon siltä varalta jos haluat joskus sanoa jotain kulissien takana, vaikka et pidäkään sensuurista :D"

Toimituksemme - joka muuten erinäisten teknisten ongelmien johdosta ja riivaamana joutuu painamaan hommia näinkin epäinhimilliseen työaikaan suurinpiirtein sulkakynällä kynttilänvalossa - kiittää privaattilinja-mahdollisuudesta, joka onkin kätevä jos mieleen tulee jotain ei-täysin-lehtemme-toimituksellisen-linjan-mukaista asiaa. ;) Toimitus myös pahoittelee, että omana palautepuhelimenamme on toistaiseksi vain tämä yleisönosasto.

"On hyvä ajatus katsoa monikulttuurin kehittymistä kokonaisuutena,..."

Kunpa voisimmekin vain katsoa sivusta...

Rita kirjoitti...

Muista moku-blogeista kommentoin sitten joskus mieluummin meilitse jos se mahdollisuus avautuu, kuten Jaken kanssa olen tehnyt. Säännöllisesti luen tällä hetkellä vain kahta.