perjantai 21. elokuuta 2009

Maahanmuuttajalääkärit tappavat suomalaisia potilaita

Potilaat törmäävät entistä useammin lääkäreihin, jotka eivät hallitse kumpaakaan kotimaista kieltä.

- Kuolema oli lähellä, koska lääkärini ei osannut kunnolla suomea eikä siksi ymmärtänyt, mitä oireita yritin vastaanotolla selittää, helsinkiläinen mies kuvailee järkyttävää kokemusta.

- Kävi niin, että lääkäri määräsi minulla yskänlääkettä, vaikka kysymyksessä oli sydämen vajaatoiminta. Kun asia myöhemmin selvisi, minulle sanottiin, että sillä lääkityksellä olisin elänyt enää korkeintaan pari päivää.

Lääkärit, jotka eivät hallitse kumpaakaan kotimaista kieltä, ovat tuttu ongelma myös Suomen Lääkäriliitossa.

Toiminnanjohtaja Heikki Pälve myöntää, että Suomessa sattuu entistä useammin kiusallisia pattitilanteita, joissa lääkäri ja potilas eivät kielimuurin vuoksi mitenkään pysty ymmärtämään toisiaan.

- Tässä on varmasti ainakin osa totuudesta, Pälve arvioi Iltalehdelle asiasta kertoneiden potilaiden kokemuksia.

Kesällä tilanne pahenee

Vaikka jokaiselta julkisessa virassa Suomessa toimivalta lääkäriltä edellytetään yhä molempien kotimaisten kielten taitoa, käytännössä tämä ei takaa, että sen enempää suomen- kuin ruotsinkielinenkään väki saisi terveyskeskuksesta palvelua äidinkielellään.

Ongelma kumpuaa siitä, että viransijaiseksi kuitenkin voidaan palkata myös sellaisia lääkäreitä, jotka eivät kyseisiä kieliä hallitse.

Suomea ja ruotsia taitamattomia lääkäreitä puolestaan on tarjolla runsain mitoin, koska kuka tahansa lääkäri, jolla on toimilupa jossakin toisessa EU-maassa, voi harjoittaa ammattiaan myös Suomessa. Tämä perustuu siihen, että työvoiman liikkuvuus on EU:n alueella vapaata.

- Varsinkin kesäisin tällaisia lääkäreitä on tietysti terveyskeskuksissa vielä tavallistakin enemmän, Pälve selittää.

- On selvää, että kun jokainen vakinaisessa virassa oleva lääkäri vuorollaan pitää kuuden viikon pituisen loman, on hyvin vaikeaa löytää kaikille sijaisia, jotka täyttäisivät nuo kriteerit.Suomessa siis tapetaan ihmisiä palkkaamalla veronmaksajien rahoilla suomea osaamattomia ulkomaalaisia lääkäreitä.

Mielipuolet Suomen hallituksessa ja eduskunnassa kannattavat tätä.

Matti Vanhanen kannattaa tätä. Jyrki Katainen kannattaa tätä. Tuija Brax kannattaa tätä. Anni Sinnemäki kannattaa tätä. Stefan Wallin kannattaa tätä. Astrid Thors kannattaa tätä. Jutta Urpilainen kannattaa tätä. Päivi Lipponen kannattaa tätä.

Hallitus ja eduskunta ovat täynnä mielisairaita maanpettureita, jotka ovat päättäneet tuhota Suomen.

Keskustelua:

Terveyskeskuksessa jouduin selittämään lääkärille sanakirjan avulla, että kärsin virtsatietulehduksesta. Tämä on mielestäni väärin. Kielitaidoton lääkäri synnyttää turvattomuuden ja epävarmuuden tunteen.

Minulle tehtiin lääkärissä useita testejä, mutta en ymmärtänyt, mitä tuloksia niistä oli saatu, koska asiaa selittävän lääkärin suomen kieli oli niin huonoa. Kun pääsin kotiin, soitin vastaanottoon uudelleen ja pyysin suomalaisen lääkärin kertomaan minulle, mitä testit oikein näyttivät.

Minä haluan puhua lääkärissä käydessäni suomea enkä englantia. Nähtävästi pitää siirtyä yksityislääkärin vastaanotolle, jos haluaa palvelua äidinkielellään. Tässä on kuitenkin myös sellainen puoli, että kun maksan veroja, maksan myös siitä, että saan suomenkielistä palvelua.

Äitiyspoliklinikalla asioidessani törmäsin kielimuuriin, joka aiheutti kyllä verenpainetta sekä ylimääräistä huolta ja pelkoa. Jouduin olemaan viikon epätietoisuudessa siitä, millainen on tulevan lapseni terveys. Se oli viimeinen kerta, kun asioin kielitaidottoman lääkärin luona.

3 kommenttia:

Mikko Ellilä kirjoitti...

http://hommaforum.org/index.php/topic,11810.msg184117.html#msg184117

Itselläkin huonoja kokemuksia suomea puhumattomasta lääkäristä. Muutama vuosi sitten jouduin Helsingissä venäläiselle naislääkärille.

Olin kärsinyt niin voimakkaista oireista jo jonkin aikaa joten jopa tällaisen jästipään oli pakko raahautua lääkäriin. Kerroin lekurille oireistani noin 5-10 minuuttia,jonka jälkeen tämä alkoi puhua minulle venäjää. Yritin kertoa etten tajua sanaakaan, mutta ennenkuin ehdin saada sanomaani läpi alkoi naisen henkilökohtainen kännykkä soida ja tämä hätisti minut ulos huoneesta tylysti huitoen. Menin kysymään ihmeissäni asiaa infotiskiltä, jossa minulle sanottiin että tehtävissä ei ole mitään, "tuo nyt vaan on tuollainen:"

Olin lähes rahaton mutta yksityiselle oli pakko mennä, ja siellä sainkin nopeasti oikean diagnoosin ja lääkityksen joten elämä saattoi taas jatkua suhteellisen normaalisti.

Kyse oli henkeä uhkaamattomista mutta todella ilkeistä sydänvaivoista. Kiva kun kaupunki leikkii hengelläni palkaamalla kieli- ja ammattitaidottomia "lääkäreitä", ja kiinnostaisikin tietää miten paljon henkeäuhkaavia tilanteita siitä vuosittain johtuu.

Johanna kirjoitti...

Saksalainen naislääkäri oli mukava ja näki vaivaa ymmärtääkseen ongelmani Porissa kun kärsin äkkinäisestä noidannuolesta.

viva la révolution kirjoitti...

ei voi olla edes totta tuo Mikon tapaus...??!!!?! LOL ei helvetin vittu, otan osaa. ja tuohon alempaan : kyse onkin SAKSALAISESTA (tod.näk. valkoisesta ) immigrantista yllätys yllätys !!! ja ei muuta kuin se venakko muija siberiaan ja sassiin.