torstai 13. elokuuta 2009

Ahmed Al Chibib, meet Barbra Streisand

Eurovaaliehdokas Ahmed Al Chibib
19. toukokuuta 2009

Vanha tuttuni armeija-ajoiltani, Ahmed Al Chibib, näkynee olevan taasen ehdolla, tällä kertaa eurovaaleissa. Viimeksi hän oli ehdolla kunnallisvaaleissa ja äänimäärä taisi poikia hänelle varapaikan kunnallisvaltuustossa. Molemmissa vaaleissa hän on ollut SDP:n ehdokkaana.
Päätin kirjoittaa ihan omia kokemuksiani kyseisestä henkilöstä, kokemukseni perustuvat 4kk:ta kestäneeseen yhteiseloon Säkylän Huovinrinteen 3:ssa jääkärikomppaniassa, saapumiserässä 2/2007. Kerrottakoon tässä kohtaa selvennykseksi, että olin palveluksenjatkaja, palvelukseni keskeytyi vuonna 2003 ja suoritin jäljelle jääneen 4kk:ta vuonna 2007.

Ahmed Al Chibib oli aloittanut palveluksensa kranaatinheitinkomppaniassa (jatkossa KrhK) ja hänet siirrettiin erikoiskoulutuskauden alussa 3:een jääkärikomppaniaan (jatkossa 3JK). Siirron virallisesta syystä minulla ei ole tietoa, eihän niitä meille palveluksessa oleville tarvinnut kertoa. KrhK:ssa palveli kuitenkin ystäväni ja hän kertoi syyn olleen Chibibin uhkailu ampua KrhK:n alikersantteja. Uhkailuun johtaneita syitä en enää muista.

Tässä kohtaa skeptikot toteavat kaiken yllämainitun huhu-puheeksi, sekä mustamaalaamiseksi. Väittäisin, että asiasta löytyy puolustusvoimilta jonkinlaista dokumentointia, koska asiasta tietääkseni tehtiin ilmoitus kantahenkilökunnalle. Mikäli dokumentointia ei ole, voidaan kantahenkilökunnan toimineen täydellisen väärin. Todistukset saadaan viimeistään KrhK:ssa palvelleilta varusmiehiltä ja varusmiesjohtajilta (heidän nimensä löytyvät puolustusvoimilta joka tapauksessa).

Suurta hämennystä tässä kohtaa aiheuttaa minussa se, että mikäli Chibib moisia uhkauksia on palvelusaikanaan suorittanut, miksi häntä ei kotiutettu, vaan siirrettiin ainoastaan toiseen komppaniaan? Varusmiehien turvallisuudesta välittämättä? Minulla on kuitenkin vahva syy uskoa, että Chibib moisen uhkauksen on suorittanut, tai sitten kaikki KrhK:ssa palvelevat ovat kollektiivisia valehtelijoita ja omaavat rasistisen motiivin.

Chibibin loppuaika palveluksesta 3JK:ssa oli melkoista tasapainoilua, kieroilua ja valehtelua. Hän käytti häikäilemättä hyväkseen rasisti-korttia välttääkseen rangaistuksia, puhui muuten kelpo suomea, paitsi niissä tilanteissa joissa siitä olisi ollut hänelle haittaa. Helpostihan sitä pinteestä pääsi kun väitti, että ei ymmärtänyt suomea. Chibib kertoi myös tarinoita jostain "jengistä" Turussa, joka auttaa häntä mikäli tulee ongelmia, eli ei kannattanut puhua ohi suunsa. Ruokatarvikkeita tarttui hänen mukaansa kaappillisen verran leireiltä, tai ruokalasta. Chibibiä epäiltiin syylliseksi kun loppusodan aikana alikersanttien ja kokelaiden kaapeista oli kadonnut kortteja lompakoista. Syy epäilyyn oli Chibibin vapautus, minkä johdosta hän ei ollut loppusodassa mukana loppusodan alusta asti. Kasarmilla olon aikana Chibib oli käynyt sotkemassa alikersanttien ja kokelaiden sänkyjä joihin oli jemmattu kaappien avaimia. Tähän ei koskaan saatu lopullista ratkaisua, koska näyttöä ei löytynyt.

Palvelusajan lopulla, loppusodan jälkeen, muiden palattua loppusodasta, eräs kokelas menetti totaalisesti hermonsa Chibibin kanssa. Tämä johtui kaapista kadonneista korteista. Kokelas huusi Chibibillä käytävällä asiasta jotain ja menetti totaalisesti hermonsa ja oli lähes lyömässä Chibibiä. Onneksi hän ei lyönyt, vaan päätyi lätkäisemään Chibibin lakin kasarmin käytävälle. Tämän jälkeen Chibib kiiruhti kantahenkilökunnan toimistojen edessä olevaan odotustilaan, missä itsekin olin tässä vaiheessa, ja yritti puhua tässä tilassa olevia henkilöitä puolelleen "Eikö niin, näitte että hän löi minua". Ei lyönyt, näin kaiken, ei ollut jälkiä kasvoissa tai muitakaan merkkejä lyömisestä. Tämä oli vain yksi esimerkki Chibibin touhuista. Palveluksen jälkeen tapasin kyseisen kokelaan ja hän kertoi minulle, että Chibib oli tehnyt asiasta rikosilmoituksen ja että asia oli menossa käräjille, ilmeisesti pahoinpitelystä. Puolustusvoimien puolelta asiaa selviteltiin myös. Asian nykyisestä tilasta minulla ei ole tietoa.

Lueskelin tuossa Kehitysyhteistyön Palvelukeskuksen (KEPA) artikkelia, joka käsitteli Al Chibibiä: http://www.kepa.fi/kumppani/arkisto/2009_3/6932/?searchterm=None

Yksi asia pisti ylitse muiden silmääni:
"Al Chibib on periaatteen mies. Hän kertoo joutuneensa vaikeuksiin Suomen armeijassa, koska ei suostunut katsomaan simputusta sivusta."

Vaikeuksiin siitä, että ei suostunut katsomaan simputusta sivusta? Kuulostaa absurdilta, varsinkin kun puolustusvoimilla on nollatoleranssi simputuksen suhteen. Ja minä, eikä KrhK:ssa palvellut ystäväni emme ole kuulleet mistään simputuksista omissa yksiköissämme koko palveluksen aikana. Vai tarkoittaako Al Chibib vaikeuksilla yksikönvaihtoa ja simputuksella ampumauhkaustaan?

Ideani tässä kirjoituksessa on lähinnä se, että voiko noin "luotettavaa" (sarkasmia) kaveria ottaa vakavasti? Onko SDP tietoinen ehdokkaansa taustoista? Haluatko juuri SINÄ äänestää tuollaisen henkilön europarlamenttiin? Millaisella tasolla hallintorakenteemme olisi mikäli Al Chibibin kaltaiset ihmiset johtaisivat tätä maata? Myönnän, että paremmaksi asiat voivat muuttua paljon, mutta huonompikin suunta on olemassa. Ja ei siinä, epäilisin Chibibin kyvykkyyttä muutenkin, vaikka en olisikaan tietoinen hänen vilpillisyydestään. Mitä 23-vuotias voi tuoda europarlamenttiin? Mitkä ovat hänen meriittinsä? Merkonomikoulutus ja huikea 23:n vuoden elämänkokemus? Ei vakuuta.

Kysymys ei sinäänsä ole maahanmuuttajasta ehdokkaana, eihän Al Chibib ole ainoa maahanmuuttaja, joka on ehdokkaana. Ja jokainenhan saa onneksi äänestää ketä haluaa. Minä haluan vain tuoda ilmi omien kokemuksieni pohjalta millaisesta ehdokkaasta on kyse. Mikäli joku kuittaa sanomani paskapuheena, tehkööt hän niin. Minä tiedän mitä minä koin, kuten ystäväni tietää ja kaikki ne muut ihmiset, jotka kyseisessä saapumiserässä Al Chibibin kanssa tekemisissä oli. Ja mikäli joku tästä haluaa jotain oikeusjuttua alkaa väkertämään, siitä vain. Vaadin todistusaineistoiksi puolustusvoimien päivystysraportit, varusmiehet, kantahenkilökunnan ja muun materiaalin kyseiseltä ajalta. Ei minulla ole mitään pelättävää.

Minulta on kysytty, että miksi en tuo asiaa suurempaa julkisuuteen. En tiedä jaksanko viedä loppuun jotain asiaa mikä pahimmassa tapauksessa leviää valtakunnalliseksi ja pitää sisällään sinäänsä turhia oikeuskäsittelyjä jne. En ole masokistinen ihminen. Voin ainakin kirjoittamalla vaikuttaa omalla tavallani, lukekaa, muodostakaa mielipiteennä ja päättäkää, että äänestää vai ei. Sitähän tämä demokratia on.

Over and out.
No niin, nyt se sitten vihdoin tapahtui. Olen odottanut tätä kuin kuuta nousevaa. Salon poliisista soitettiin 12.8.2009 klo 11.12 ja ilmoitettiin, että blogikirjoituksestani "Eurovaaliehdokas Ahmed Al Chibib" on jätetty tutkintapyyntö kunnianloukkauksesta ja jättäjänä olevan Ahmed Al Chibib. Menen perjantaina 11.00 poliisilaitokselle kuultavaksi asiasta, jonka jälkeen asia siirtynee syyteharkintaan. Lisää infoa tulee jahka sitä itse enemmän saan.

Haluan sanoa kaikille niille, jotka tietävät mistä kirjoituksessa puhuin, että toivon hartaasti tarvittaessa teidän todistavan omalta osaltanne asiat oikeiksi. Pyydän poliisia hommaamaan tarvittavat asiakirjat myös puolustusvoimilta. Nyt saadaan tähän asiaan ratkaisu, suuntaan tai toiseen. Toistan vielä, minä tiedän mitä olen kokenut ja kokemukseni teidän kanssanne jakanut. Tiedän myös, että on olemassa teitä, jotka ovet kokeneet samat asiat kanssani, tai jopa enemmän kyseisen henkilön kanssa. Tiedän että minulla ei ole mitään pelättävää, eikä hävittävää tässä asiassa. Nyt on ns. silmukka valmiina, viedään tämä kunnialla loppuun.

Kiitän jo kaikkia valmiiksi tuesta!

2 kommenttia:

Mikko Ellilä kirjoitti...

http://hommaforum.org/index.php/topic,7138.msg178257.html#msg178257

No niin, nyt on kuulustelu takana. Mielestäni se meni erittäin hyvin ja asiallisesti ja sain sanottua sanottavani ja ne kirjattiin mielestäni oikein ylös. En nauhoittanut kuulustelua, totesin kuulustelun alussa sen olevan tarpeetonta. Soitin kuulustelujen jälkeen myös Turkuun asiaa hoitavalle poliisille ja kerroin hänelle, että hän ei laita pöytäkirjaa eteen päin ennen kuin liitän siihen todistajalausontoja jne. Hän sanoi, että lukee pöytäkirjan kun sen saa ja ottaa minuun yheyttä.

Kyseinen poliisi kertoi myös, että alunperin Al Chibib oli ehdottanut, että me olisimme sovitelleet asian kahdestaan. Tämän ehdotuksen hän oli kuulemma myöhemmin perunut "raivoissaan", koska keskustelu netissä velloi edelleen. Mielenkiintoista tässä on se, että en uusia tekstejä oli kirjoitellut Al Chibibistä, vastaillut ainoastaan kommenttiosiossa lukijoiden juttuihin.

Samainen poliisi kertoi myös, että Chibib oli myöntänyt, että osa kirjoittamastani jutuista tapauhtui oikeasti palveluksessa. Siitä en tiedä, että mitkä asiat tarkalleen. Poliisi myöskin kertoi, että Chibibin jättämä pahoinpitelysyyte palvelusajalta erästä kokelasta kohtaan ei koskaan mennyt käräjille.

Salossa poliisi kysyi seuraavia:
1) Suhteeni Ahmed Al Chibibiin
-kerroin tavanneeni intissä, en ennen enkä jälkeen ole ollut missään tekemisissä

2) Kirjoitukseni motiivi
- Tuoda esille omia kokemuksiani luottamustoimeen ehdolla olevasta henkilöstä. Herättää keskustelua asiasta.

3) Kirjoituksessani oleva kohta ampumaukauksesta
- Kerroin kuulleeni uhkauksesta, sekä saaneeno kommentin KrhK:n alikersantilta joka kertoi miten ja kelle uhkaus meni ja painotin, että minun mielestäni se täytti kaikki uhkauksen merkit

4) Chibin ruokatarvike"lipastukset"
- Kerroin nähneeni Chibibin tuvassa kaapin täynnä leipiä jne ruokatarvikkeita. Kokelaat ja alikersantit löysivät nämä kaapista iltavahvuuslaskennan aikana

5) Kirjoituksessa väitin Chibibin varastaneen tavaroita kokelaiden ja alikersanttien kaapeista
- Korjasin, että en väittänyt Chibibin varastaneen mitään, vaan olleen epäiltynä asiasta. Kerroin myös miten asia palveluksessa meni ja miten se hoidettiin

6) Oliko tekstini tarkoitus loukata Ahmed Al Chibibiä
- Kerroin, että ei ollut, vaan aiheuttaa keskustelua luottamustoimeen pyrkivästä henkilöstä. Kerroin, että tekstini on mielestäni asiallisesti kirjoitettu. Kerroin myös, että jokainen lukija tulkitsee tekstin eri tavalla ja jos Ahmed tekstistä loukkaantui, niin sitten hän loukkaantui, mutta tahallista kunnianloukkausta en tekstissä ole harrastanut.

Suostuin myös kirjalliseen käsittelyyn ja sovitteluun, mikäli moiset tulevat eteen.

Mikko Ellilä kirjoitti...

http://hommaforum.org/index.php/topic,7138.msg178432.html#msg178432

Minusta sovittelu tässä tapauksessa kuulostaa siltä, että Ahmed on huomannut, että "ei perkele, enhän minä pärjääkään käräjillä", jolloin sovittelu tuntuukin hyvältä vaihtoehdolta suuremman julkisuuden välttämiseksi.http://hommaforum.org/index.php/topic,7138.msg178451.html#msg178451

Täytyy muistaa että kunnianloukkauksen ollessa asianomistajarikos sen päätyminen käräjille on paljolti kiinni asianomistajasta. Mikäli Al Chibib ei peru rangaistusvaatimustaan, tapaus menee ainakin syyteharkintaan ja ehkä jopa käräjille siitä huolimatta sovitellaanko se.

Sovittelu on erillinen prosessi kuin rikosprosessi. Sovittelu ei siis automaattisesti pois sulje rikosprosessia.

Jos sovittelussa syntyy sovinto (tai ei synny) syyttäjä ottaa sen huomioon päättäessään syyttämisestä. Sovinnon syntyessä tulos on tällaisessa tapauksessa todennäköisesti syyttämättäjättämispäätös.

Kirjallinen menettely ei mielestäni tule huomioon mikäli epäilty kiistää syyllistyneensä rikokseen. Asia voidaan hoitaa kirjallisesti ainoastaan mikäli epäilty tunnustaa syyllistyneensä rikokseen. Lisäksi se edellyttää myös sekä asianomistajan ja epäillyn suostumusta siihen.http://hommaforum.org/index.php/topic,7138.msg181548.html#msg181548

Mitähän siinä sitten soviteltaisiin? Al myöntäisi, että okei okei, olit jätkä oikeassa, vai Windi ottaisi sen kannan, että okei Al, olet oikeastaan ihan passeli luottamustoimeen?

Jos Windi uskoo tarinaansa, kuten varmasti uskoo, ei hänellä pitäisi olla mitään sovittelemista. Sovittelunhalua pitäisi löytyä loogisesti vain Alilta, joka yrittänee saada tapauksen painetuksi villaisella ja unohtumaan mahdollisimman nopeasti tulevien äänestäjien muistista. Huono sauma Alille. Hänen olisi kannattanut heti myöntää olleensa nuorempana vähän harkitsematon, mutta parantaneensa nyt tapansa ja odottavansa kieli pitkällä tilaisuuksia tehdä suuria palveluksia suomalaiselle yhteiskunnalle. Poliitikon on turha lähteä peräämään "kunniaansa" oikeudessa, kuten pääministeri Vanhanenkin lienee todennut.

Yleisö ei nauti mistään niin paljon kuin tilanteesta, missä poliitikkoa hirtetään löysän köyden kanssa tämän yrittäessä epätoivoisesti kiemurrella vastaan. Bill Clintonkin olisi selvinnyt vähemmällä, kun olisi heti myöntänyt suuseksit Monican kanssa. Vänkyröinti vain pahentaa tilannetta, eikä mitenkään palauta "kunniaa". Tappiot pitää aina pyrkiä kääntämään voitoiksi ja paheet hyveiksi.

http://hommaforum.org/index.php/topic,7138.msg182346.html#msg182346

Turun poliisista soittivat hetki sitten. Asiaa tutkiva poliisimies kertoi lukeneensa kuulustelupöytäkirjan ja sanoi olevansa sitä mieltä, että laitetaan se tuollaisenaan syyttäjälle. Hänen mielestään vastaukseni olivat loogisia, selväpäisiä ja perusteltuja. Hän kertoi myös lukeneensa tekstini ja hänenkään mielestään siinä ei ole mitään mikä täyttäisi kunnianloukkauksen edellytykset. Mutta tämä asia jää syyttäjän päätettäväksi.

Poliisi kertoi myöskin, että tuo ei mene kirjalliseen käsittelyyn, koska olen kiistänyt syyllistyneeni rikokseen.

Mielestäni homma etenee ihan hienosti ja minulla ei ole asiasta valittamista. Syyttäjän päätöstä odotellessa.