tiistai 3. huhtikuuta 2012

Toimittaja kanteli viranomaisille siitä, että toinen toimittaja oli käyttänyt sanaa neekeriviestintäkonsultti Elli Flén, puolustusvoimien pääesikunnan viestintäosaston tiedottaja 2005-09, Hufvudstadsbladetin kolumnisti


Negrer, hakkors och tjurskallar

Det går inte att skylla på att man inte har tv eller läser tidningar eller att man inte förstått – alla vet att man inte får kalla någon neger. Däremot finns det de som struntar i det och gör det ändå. De kallas för tjurskallar. Tjurskallighet är helt annan sak än okunskap, men tjurskallar spelar ofta dumma för att försvara sig.För några år sedan ledde jag en pressresa till Demokratiska republiken Kongo. Bland journalisterna på resan fanns en tjurskalle. Han envisades med att tala om ”de där negrerna” högt och tydligt och offentligt. På finska, men ändå. Jag försökte få honom att sluta, till slut tog jag honom åt sidan och sa till på skarpen.
Förutom att jag skämdes för honom var han också en säkerhetsrisk. Väl hemkomna meddelande jag min dåvarande arbetsgivare, försvarsmakten, att i fråga varande herre inte bör tas med på pressresor i fortsättningen.


Denna svartlistning nådde tjurskallens öron och han skällde ut mig. Hur täcktes jag kalla honom rasist? Per e-post skickade han ett utdrag ur någon finsk ordbok där ordet ”neger” förklarades beskriva en mörkhyad person från Afrika. Han hade minsann ingen aning om att det var något fel på det ordet och ifall det var det var det ett modernt påfund som han omöjligen kunde känna till.


Karlen var alltså chefredaktör på en branschtidning. Jag vill minnas att ordboken han hänvisade till var från tidigt 1950-tal. Jag ringde Forskningscentralen för de inhemska språken för motargument. Den vänliga damen på språkcentralen var tyst en stund och konstaterade sedan att det var länge sedan hon behövt svara på den här frågan. Och svaret var förstås att ordet under inga som helst omständigheter bör
användas.


Tjurskallar brukar ofta ha ett helt bibliotek med argument för varför det som är fel egentligen är rätt. Mycket vanligt är det att motivera sitt agerande med traditioner och seder. Ett exempel på traditionsbunden tjurskallighet är Flygkrigsskolan som envist håller fast vid en flagga med ett stort hakkors på. Det fanns tjurskallar som protesterade högt och hänvisade till just traditioner då godisfabriken Brunberg ändrade på namnet ”negerkyss”.Hakkors var okej 1918 och ordet neger kunde användas på 1940-talet. Men nu är nu. Många traditionsbundna tjurskallar skadar sin egen image mer än andra och farligare än tjurskallarna är faktiskt de som är rasister i själ och handling, men är för slipade för att offentligt använda fula ord.


Det viktiga är att det offentliga, med vår politiska ledning i spetsen, sätter ner foten och sätter gränser. Annars tillåts tjurskallarna bli megafoner för de verkligt farliga rasisterna. Det är okej att inte kunna knyta en slips och det är okej att inte hitta till riksdagshuset. Men det är inte okej att bilda ett nationalsocialistiskt parti i Finland 2011. Och det är inte okej att kalla folk för neger. Fastän man bor på landet.

Elli Flén


Toimittaja, viestintäkonsultti Elli Flén siis kanteli viranomaisille siitä, että toinen toimittaja oli käyttänyt sanaa neekeri.
Koska tämä Elli Flén oli tuolloin puolustusvoimien palkkalistoilla pääesikunnan viestintäosaston tiedottajana, hän kanteli tämän toisen toimittajan kielenkäytöstä nimenomaan työnantajalleen eli puolustusvoimille.


Kyseinen Afrikkaan suuntautunut lehdistövierailu oli ilmeisesti puolustusvoimien järjestämä, koska matkanjohtajana toimi puolustusvoimien pääesikunnan viestintäosaston tiedottaja. Flén ei mainitse, oliko kyseinen musta listakin puolustusvoimien vai jonkin muun viranomaistahon, esim. ulkoministeriön tai valtioneuvoston kanslian, ylläpitämä.


Joka tapauksessa VIRANOMAISET YLLÄPITÄVÄT MUSTAA LISTAA TOIMITTAJISTA, JOTKA KÄYTTÄVÄT SANAA NEEKERI. Minusta tämä on pöyristyttävää. On käsittämätöntä, että tuo Pavel Morozov kehtaa myöntää tehneensä tuollaisen kantelun saadakseen toimittajakollegansa nimen lisätyksi tuollaiselle inkvisition ylläpitämälle kerettiläisten listalle.1 kommentti:

suvaitsematon kirjoitti...

stupid bitch.

Nousukas, joka omaa karriääriään parantaa tällä sössösuvaitsevaisuudella.