torstai 13. tammikuuta 2011

Maahanmuuttajat kuormittavat mielenterveydenhuollon palveluita

Maahanmuuttajat näyttävät runsaasti kuormittavan suomalaisten veronmaksajien rahoilla kustannettua mielenterveydenhuoltoa.

HS:
Joka kolmas nuori pakolainen Suomeen vaikeasti traumatisoituneena
13.1.2011 14:11

Joka kolmas Suomeen saapuvista nuorista turvapaikanhakijoista ja pakolaisista on vaikeasti traumatisoitunut tai oireilee näkyvästi.

Helsingin Diakonissalaitoksen selvityksen mukaan vain kolmannes heistä saa ongelmiinsa psykiatrista tai psykoterapeuttista apua. Selvityksen perusteella julkinen terveydenhuolto ei pysty kunnolla vastaamaan esimerkiksi kidutettujen, raiskattujen ja entisten lapsisotilaiden tarpeisiin.

Avun esteinä ovat pitkät jonot, osaamisen puute, vaikeasti tunnistettavat ongelmat sekä ennakkoluulot. Lapset ovat usein myös haluttomia puhumaan vaikeista kokemuksistaan.

Vastaanottoyksiköiden työntekijät kokevat, että he jäävät yksin asiakasperheiden ongelmien kanssa.

Suomeen saapuu vuodessa noin 900 apua tarvitsevaa alle 24-vuotiasta.

Diakonissalaitos suosittelee muun muassa, että mielenterveysalan osaamista lisätään vastaanottoyksiköissä.


Suomalaisten lasten ja nuorten mielenterveydenhuollon palveluita täytyy siis leikata, koska on tärkeämpää palvella turvapaikanhakijoiden, "esimerkiksi kidutettujen, raiskattujen ja entisten lapsisotilaiden", tarpeita.

"Diakonissalaitos suosittelee muun muassa, että mielenterveysalan osaamista lisätään vastaanottoyksiköissä." Turvapaikanhakijoille täytyy siis järjestää paremmat mielenterveydenhuollon palvelut kuin suomalaisille.


Kommentteja HS:n keskustelupalstalta:


Terminologiaa

Embo 13.01.2011 14:22


Turvapaikanhakija ei ole pakolainen. Pakolainen on turvapaikanhakija, jolle on myönnetty turvapaikka. Tällaisia ihmisiä on turvapaikanhakijoiden joukosta alle 5 % vuosittain.
Pakolaisuuden kriteeri on henkilökohtainen vaino. Siksi sotaa pakeneva ei ole pakolainen sanan oikeassa merkityksessä.
Mitä luulette, saadaanko noista nuorista traumatisoituneista maahanmuuttajista hyvää työvoimaa ja hyvin käyttäytyviä yhteiskunnan jäseniä? Minä luulen, että emme saa.


Onko koko totuus?

Enologi 13.01.2011 14:30

Mitenkään väheksymättä aidosti traumatisoituneita, olen myös törmännyt lähtömaissa järjestettäviin kursseihin, joissa posttraumaattisen stressin oireita opiskellaan yhdessä ennen ostettua "pakolaismatkaa" ja toisaalta myös paapovassa hyvinvointivaltiossa pelkkä eri kulttuurista tulevan nuoren normaali testosteroniaggressio saatetaan hyvinkin diagnosoida vakavaksi traumaksi.

Esitänkin julkiääneen epäilyni suomalaisen terveydenhuollon kompetenssista diagnosoida aitoja traumatapauksia teeskennellyistä sekä oireiden oikean tulkinnan. Jos oikeasti haluttaisiin maailman kärsiviä auttaa, tänne otettaisiin pakolaisiksi aidosti kovia kokeneita naisia. Jotenkin vain nuorista turvapaikanhakijoista 95% tuppaa olemaan tuota miessukupuolta, joka usein myös syyllistyy erilaisiin julmuuksiin ja väkivallantekoihin. Montakohan oikeasti rikoksiin syyllistynyttä Suomikin on hoiviinsa ottanut pakolaisina antaen jos ei turvapaikkaa niin ainakin humanitaarisista syistä oleskeluluvan?
1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Täytyy todeta, että onhan tässä se hyvä puoli, että näiden tapauksien jälkeen suomen viranomaisilla / psykoilla summuilla ON vähän enempi daijua näistä asioista.