tiistai 15. joulukuuta 2009

Suomessa sensuroidaan jo koululaisten kotitehtäviäkin

Abiturientti Janne Pihlaja:

Kerronpa eräästä tapauksesta jonka huomasin muutama viikko sitten.
Filosofian opettajallamme, kuten aika monilla ihmisillä on ongelma. Hän pelkää jotakin, josta ei selvästikään itsekään tiedä, miksi sitä pelkää. Toisinsanoen hän sensuroi. Se selvisi minulle juuri äsken.
Olin tehnyt filosofiassa haastattelutyön, jossa olin haastatellut erästä ystävääni. Kysymyksinä oli ollut mm. "Onko Suomi tasa-arvoinen maa?" Eräs ystäväiseni oli tähän vastannut, ettei ole, KOSKA maahanmuuttajilla on privilegioitu asema alkuperäisväestöön nähden.
Myös eräällä luokkakaverillani oli eräs vastannut samanlaisen vastauksen, hieman epäkorrektimmin kuitenkin. En jaksa käydä väittelemään tässä siitä, pitikö nämä väitteet paikkansa, sillä sen pitäisi olla päivänselvää asiaa. Huomioni kiinnittyy nyt siihen, miten ihmiset suhtautuvat.
Opettajamme ei kuitenkaan halunnut, että julkaisemme nämä haastattelumme vastaukset luokan seinällä. Näin kuitenkin itse tein, ja tänään huomasin, kuinka opettaja oli raa'asti saksinut pois haastatteluista tämän osuuden.
Eikö vastaus ollut varsin paljonpuhuva, oli se sitten jonkun mielestä väärin tai ei?
No niin. Mikä oli logiikka. Ensiksikin pistää miettimään, mikä ongelma kyseisessä väitteessä on. Jos asia olisi näin, kuten ystäväni oli vastannut, tällöin se on kiistaton fakta, joten se olisi syytä sensuroida, mikäli kyseisen asian haluaa kiistää, mutta miksi pitäisi tehdä näin? Onko kyseessä jokin henkilökohtainen tarve sensuroida.
Jos taas kyseinen väite ei pitäisi paikkaansa, eikö se silloin puhuisi omasta puolestaan. Miksi väärää väitettä pitäisi sensuroida, jos sen tiedetään olevan väärässä?
Päähäni nousi kyseisestä asiasta niin paljon kysymyksiä. Onko kyseinen haastattelu vastaus kenties kiihotusta kansanryhmää vastaan? Sitäkö ihmiset pelkäävät, että joku hullu ottaa väitteet suurena yllytyksenä jonkinlaiseen rasismiin?
Kun opettajalta kysyttiin miksi hän teki näin, hän sanoi, että jotkin pienet peruskoululaiset voivat ottaa kyseiset vastaukset "tosissaan". Mitäköhän tämä taas tarkoitti?
Lähettänyt Janne Pihlaja

(lihavoinnit Mikko Ellilä)

Kommenttini Janne Pihlajalle:

Valita rehtorille, koulun johtokunnalle, kunnan opetuslautakunnalle ja nuorisojärjestöille (Kokoomusnuoret jne.). Julkaise saamasi vastauset blogissasi. Kirjoita asiasta sanomalehtien yleisönosastoihin. Mainitse opettaja nimeltä. Opettajan pitäisi joutua julkisesti selittämään sanomalehdissä, miksi hän halusi sensuroida tosiasioita.

Ei kommentteja: