maanantai 8. syyskuuta 2008

Monet maahanmuuttajat ovat kouluttamattomia, jopa lukutaidottomia

Kaleva:


Suomea pidetään kansainvälisissä vertailuissa sataprosenttisena lukutaidon maana. Suomen koululaiset ovat menestyneet vuosi toisensa jälkeen OECD:n Pisa-tutkimuksissa.

Maahanmuuttajien keskuudessa lukutaidottomuutta kuitenkin on. Maahanmuuttaja voi hallita oman äidinkielensä ja sen kirjoitusjärjestelmän, joka kuitenkin voi täysin poiketa omastamme.

"Kaikki eivät osaa lukea edes omalla äidinkielellään, joten heillä on aika täydellinen luku- ja kirjoitustaidottomuus, kertoo Tina Sundqvist Oulun seudun työvoimatoimiston kansainvälisten palvelujen yksiköstä.Pohjois-Suomen koulutuskeskuksessa on järjestetty maahanmuuttajille tarkoitettuja luku- ja kirjoitustaidon kursseja. 300 päivää kestävä lukikurssi on tarkoitettu maahanmuuttajille, joiden suomen kielen kirjoitus- ja lukutaidon oletustaso on nolla.

"Heidän kanssaan aloitetaan aivan alkeista. Opettelemme, miten kynää pidellään tai miten kirjoitetaan viivoille. Ensimmäisinä oppikirjoina ovat kuvakirjat", koulutuspäällikkö Outi Heikkilä kertoo.
"Täysin lukutaidottomat maahanmuuttajat ovat usein naisia, jotka eivät ole käyneet koskaan koulua. Joissakin kulttuureissa ajatellaan, että naisen paikka on kotona, joten naisten on vaikea opiskella perheen kasvaessa. Kielitaito jää siihen, mitä äidit oppivat lapsilta", Huovinen kertoo.


Nämä ovat siis niitä huippuosaajia, joiden tehtävänä on poistaa Suomen talouselämää uhkaava työvoimapula ja rikastuttaa Suomen köyhää ja ankeaa kulttuuria.

Lukutaidottomien afrikkalaisten aikuisten opettamiseen kädestä pitäen ja kuvakirjoja käyttäen käytetään suomalaisten veronmaksajien rahoja, jotka ovat pois mm. suomalaisten lasten peruskouluopetuksesta.

Suomalaisten lasten peruskouluopetuksen määrärahoja vähennetään mm. luokkakokoa kasvattamalla, jotta rahaa riittäisi lukutaidottomien afrikkalaisten aikuisten opettamiseen.

Miksi näitä kouluttamattomia, jopa lukutaidottomia ihmisiä otetaan Suomeen?

"Täysin lukutaidottomat maahanmuuttajat ovat usein naisia, jotka eivät ole käyneet koskaan koulua. Joissakin kulttuureissa ajatellaan, että naisen paikka on kotona."


Miksi Suomeen otetaan maahanmuuttajia sellaisista kulttuureista, joissa vastustetaan tyttöjen koulunkäyntiä ja aikuisten naisten opiskelua?

Yhteiskunta koostuu ihmisistä. Jos Suomeen tulee tuollaisia arvoja omaavia ihmisiä, tuollaiset arvot tulevat osaksi Suomen yhteiskunnallista ilmapiiriä.

Haluammeko me Suomen yhteiskunnan koostuvan sellaisista ihmisistä, joiden mielestä tytöt eivät saa käydä koulua eivätkä aikuiset naiset opiskella?

Ei kommentteja: