lauantai 11. lokakuuta 2014

Dosentti Mikko Salasuo ja nuorisotoimenjohtaja Tommi Laitio puolustelevat maahanmuuttajarikollisjengejä


HS:

"Kato tuota blondia, ota se kiinni", oli 17-vuotias Nikke kuullut tuntemattoman pojan sanovan hetkeä aiemmin hänen kävellessään Helsingin Alppipuiston halki kohti kavereitaan. Kun Nikke pääsi kavereidensa luo, kävi tuntematon poika nyrkein sivusuunnasta hänen kimppuunsa.
...
Nikke ei ollut koskaan aiemmin nähnyt hyökkääjää tai ketään viidestätoista muusta pojasta, jotka muodostivat nopeasti ringin Niken ja lyöjän ympärille.

Yksi pojista hakkasi ja potki kasvoihin ja kylkiin, muut kannustivat.

Niken mukaan häntä pahoinpidellyt poika oli suunnilleen hänen itsensä ikäinen, muut nuorempia. Kaikki näyttivät olevan maahanmuuttajataustaisia.
...
Niken kokema väkivalta liittyy rikosvyyhtiin, jossa nuorisojengi on syksyn aikana pahoinpidellyt ja ryöstänyt jopa 70 lasta ja nuorta pääkaupunkiseudulla, vahvistaa ylikomisario Tuomo Lotta Helsingin poliisista. Lotan mukaan jengi on muodostunut siten, että osa epäillyistä on koulukavereita. Osa on ollut kaverien kavereita. Osa on tavannut lisää ihmisiä verkossa.

"He ovat yhteenliittymä samalla tavalla ajattelevia ihmisiä", Lotta kuvailee.

Jengin jäsenistä on ollut vangittuna jo viisi nuorta miestä. Kiinniotettuja on ollut yhteensä noin parikymmentä.

Nuorisotutkija, dosentti Mikko Salasuo syyttää väkivalta-aallosta vain yhtä asiaa: eriarvoistumista.
"Osalla nuorista on rikas ja monipuolinen elämä, ja sitten on niitä, joille on tarjolla vain huonoja vaihtoehtoja", Salasuo sanoo. Vähävaraisilla ei ole entiseen malliin paikkaa esimerkiksi harrastuksissa.
"Nuorille perinteisesti ilmaiset palvelut ovat tulleet maksullisiksi, ja vaikkapa urheiluseurat puhuvat lapsista ja nuorista asiakkaina."
Harrastaminen on muuttunut keskiluokkaisten nuorten ja lasten temmellyskentäksi, jolla ei ole tilaa vähävaraisille. Osa jää nuolemaan näppejään ilman järkevää tekemistä.

"On naiivia ajatella, että jos 70 prosentilla nuorista on varaa aivan toisenlaiseen vapaa-aikaan kuin muilla, nämä 30 prosenttia vain tyytyisivät osaansa", Salasuo sanoo. Eivät he tyydy, eikä tilannetta voi vääntää etnisiin ryhmiin liittyväksi.
"Vaikka esimerkiksi Ruotsin nuorisomellakoiden kärki näyttäytyi etnisenä, oli kyse sielläkin yhteiskunnallisesta eriytymisestä."
Sama oli Salasuon mukaan taustalla myös Ranskassa ja Britanniassa, jonka parin vuoden takaisia nuorisomellakoita leimasi kalliiden merkkitavaroiden ryöstely. Osattomat halusivat ottaa osansa.
"Suomessa samanlainen kehitys ei yllätä, vaikka se onkin vielä pienimuotoista muun Eurooppaan verrattuna", Salasuo sanoo.
Myös Helsingin kaupungin nuorisotoimenjohtaja Tommi Laitio näkee, että jengitappeluissa on kyse ennen kaikkea sosiaalipoliittisista ongelmista.
"Katson tätä asiaa yksittäisten nuorten kautta, ja sen perusteella voin sanoa, että elämän suunnan ja järkevän tekemisen puuttuminen selittää valtaosaa nuorten sosiaalisista ongelmista", Laitio sanoo.
Laitio muistuttaa, että Helsingin vieraskielisistä nuorista 23 prosenttia on koulutuksen ja työn ulkopuolella, kun suomenkielisten keskuudessa luku on runsaat 4 prosenttia. Hänen mielestään jengiongelman ratkaisu ei löydy maahanmuuttopolitiikasta, vaan kaupungin sisäisen eriarvoistumisen torjumisesta.
"Yksi tapa on se, että parannetaan lähiöitä eli nuorten arkiympäristöä ja varmistetaan nuorille maksuttomia ja edullisia harrastusmahdollisuuksia. Myös perheiden tukemisella on iso rooli."Lukijoiden kommentteja:Aatteiden mannekiini

9.10. 6:20

Jos Suomeen halutaan rikasta monikulttuurisuutta kuten esim. Britanniassa ja Ranskassa, niin tässä sitä nyt on. Nautitaan nyt kunnolla kun paluuta entiseen turvalliseen Suomeen ei enää ole. Hämmästelen suuresti etteivät köyhät ja syrjäytyneet geneettisesti suomalaiset nuoret ole organisoituneet samassa mittakaavassa maahanmuuttajanuoria pahoinpiteleviksi "rasistisiksi" jengeiksi. Taitaa olla niitä älyllisiä ja kulttuurillisia eroja.


Volkspolizei

9.10. 6:21

Mikähän olisi nyt tilanne, jos Suomessa olisi pahoinpidelty ja puukotettu 70 maahanmuuttajataustaista lasta suomalaisten toimesta?Tapausta tuskin kuitattaisiin syrjäytymisellä ja tekemisen puutteella. Koko vihervasemmisto vaatisi tekijöitä tuomiolle. Nyt on ollut kovin hiljaista sillä suunnalla. Asiaa on käännetty lähinnä suomalaisten syyksi. Mutta mitä tapahtuu seuraavaksi? Kun nämä väärin ymmärretyt sankarit kasvavat, niin alkavatko he raiskata syrjäytymisen luvalla. Puukkojen kanssa heiluessa on aina surmaamisen vaara, ellei se sitten ole peräti tarkoituksena. Poliisi on toiminut hyvin ja meillä on hyvä rikoslaki näitä pahoinpitely- ja ryöstötapauksia varten. Toivottavasti oikeuslaitos ei kangistu rasisminpelossa.


RankkaAnkka

9.10. 6:30

"Osattomat halusivat ottaa osansa."

Mitkä ihmeen osattomat? He saavat täysin samat yhteiskunnan tuet kuin kantaväestökin. Usein vielä harkinnanvaraista lisätukea. Itse elin vanhempien valintojen takia taloudellisessa mielessä äärimmäisen köyhän lapsuuden. Minulla ei ollut oikeasti juurikaan mitään. Olinko kadulla mukiloimassa ja ryöstelemässä? En ollut. Eikä ollut kovin moni muukaan 90-luvulla köyhää lapsuuttaan elänyt. Näinköhän olisi ymmärrystä herunut, jos olisin helpottanut omaa köyhää arkea ryöstelemällä ja hakkaamalla vastaantulijoita? Hieman epäilen.

Mikä meissä on oikein vikana? Ollaan saatu vihdoinkin kunnon esimakua tulevasta ja mitä tekee Suomen päättäjät ja media? Syyllistää uhreja- ja paapoo rikollisia. Tuolla on oikeasti puukotettu uhria _reiteen_. Kun puukotetaan alueelle, missä menee suuria verisuonia, niin minun mielestä se on jo tapon yritys. Vielä kun ottaa huomioon miten suunnitelmallista tämä toiminta on, niin murhan yritys tulisi seuraavana mieleen. Tällä hetkellä kuitenkin vammoja sekä väkivallan uhreja vähätellään. Tässäkin uutisessa Nikken tarina oli mahdutettu muutamaan lauseeseen. Loppu teksti olikin sitten rikollisten ymmärtämistä ja päänsilittelyä. Kait te hyvät ihmiset ymmärrätte, että tästä ei ole enää paluuta? Katsokaa Ranskaa, Saksaa, Tanskaa ja Ruotsia. Miltä näyttää?

Ainut positiivinen asia tässä koko sopassa on se, että poliisin ja tiettyjen mediapuljujen harrastama salailu alkaa pikkuhiljaa murenemaan. Tuo rikosaalto oli jo niin massiivinen, että ei siitä voida olla enää hiljaa.Dardanelos

9.10. 6:36

Artikkeli ei sanallakaan tuomitse jengiläisten tekemisiä eikä liioin kerro, että myös he itse voisivat ponnistella eriarvoistumisensa voittamiseksi ja vilpittömästi haluta kotoutua. Supisuomalaistenkin on tehtävä töitä saavutustensa eteen. Loputtomalla selittelyllä päinvastoin luodaan mielikuva, että jengiläisten käytös on oikeutettua ja keino saavuttaa jotain. Niin on käynyt loputtoman rasismiselittelynkin kanssa: aina kun vieraskulttuuriset (ml. romanit) kuulevat hankalaksi kokemiaan ohjeita, tuomitsevat he sanojan rasistiksi.
Syväkurkku

9.10. 6:37

Kyseessä ei ole sosiaalipoliittinen ongelma, vaan maahanmuuttopoliittinen. Toivottavasti jokainen tekijä tuomitaan törkeästä pahoinpitelystä ja tuomiota kovennetaan rasistisen motiivin vuoksi. Tuomionsa he voivat istua omassa kotimaassaan, Suomeen ei ole mitään asiaa.
jappe_

9.10. 6:37

Minulle ei oikein avautunut dosentti Mikko Salasvuon raakojen pahoinpitelijöiden puolustaminen.

Maahanmuuttajat saattavat olla köyhiä ja eriarvoistuminen tosiasia, mutta se ei oikeuta missään tapauksessa silmittömään väkivaltaan täysin syyttömiä nuoria kohtaan.
Epäilys on olemassa

9.10. 6:40

Ei ole kysymys pelkästä eriarvoistumisesta. Eri maahanmuuttajaryhmät ovat tuoneet omat kulttuurinsa Suomeen ja täällä heitä viranomaiset ovat jopa kannustaneet vaalimaan omaa kulttuuriaan ja siten on ehkäisty heidän integroitumistaan länsimaiseen ja humaaniin kulttuuriin, jossa ihmisiä - myös naisia ja lapsia - ja heidän koskemattomuuttaankunnioitetaan.
Kaikki kulttuurit eivät ole samanarvoisia. Sen näkee, kun katsoo millaisia maita ovat ne maat, joista Suomeen maahanmuuttajat tyypillisesti tulevat. Niissä maissa ollaan myös väkivaltaisempia kuin Suomessa ja nyt olemme saaneet esimakua niistä kulttuureista.

Filantrooppi

9.10. 6:52

Eriarvoistuminen ei ole vielä riittävä selitys. Salasuo ja kumppanit eivät kysy, miksi eriarvoistutaan? Osalle nuorista työn/koulutuksen puute on selitys. Mutta monille maahanmuuttajille tämä ei ole vielä riittävä selitys. Täytyy kysyä vakavasti, haluavatko nämä nuoret ja vanhemmatkin oikeasti integroitua yhteiskuntaamme ja sen arvoihin? Jos näin on, tulee heidän pyrkiä eroon siitä sosiaalisesta ja kulttuurisesta todellisuudesta, jossa he tai vanhempansa elivät, sillä se on niin jyrkässä ristiriidassa länsimaisen, pohjoismaisen kulttuurin kanssa. Tämä auttaa niin sopeutumisessa, töiden saamisessa kuin eriarvoistumisen hillinnässä. Ja koskee siis ennen kaikkea islamilaisesta kulttuuripiiristä saapuvia.

Jos vastaus on kieltävä, ongelma on vieläkin suurempi. Silloin maahamme on syntynyt avoimen vihamielinen vähemmistö. Kuten näistä väkivallanteoista voi huomata, kyseessä on paitsi oman pahan olon purkaminen, myös me-hengen nostatusta kantaväestöä vastaan ja suoranaista vihaa sekä rasismia.

Vakava kysymys on myös esitettävä meidän päättäjillemme, miksi olemme luoneet tämän sosiaalisen ongelman tuomalla tätä väestöä yhteiskuntaamme? Ongelmat ovat olleet nähtävissä muissa maissa, mutta niiltä on haluttu sulkea silmät tai muita tavoitteita on pidetty tärkeämpinä. Ratkaisu ei ole lisä-integrointi rahan voimalla tai ongelmien hyssyttely. Raha on lopussa ja ongelmat purskahtavat eri tavoin silmille, puhutaanpa jengiväkivallasta tai Isiksestä. Maahanmuutto ei ole todellakaan ilmiö, joka kategorisesti on "meille kaikille" hyödyksi. Mutta silmittömän väkivallan ja terrorismin uhka koskee meitä kaikkia.


667

9.10. 6:56

Tuomioihin pitäisi ehdottomasti tulla tuntuva lisä viharikoksesta, jolloin pelotevaikutuskin alkaisi olla kohdallaan. Nykyisillä lepsuilla rangaistuksilla väkivallantekijät kokevat toimensa täysin oikeutetuiksi.

Kuvitelkaapa tilannetta, jossa suomalaisista koostuva porukka pahoinpitelisi ulkomaalaisia. Siitä nousisi kaikkien aikojen p*skamyrsy, ja huudettaisiin rasismia kurkku suorana. Lisäksi vaadittaisiin selvitystä Perussuomalaisilta, Soinin eroa sekä Halla-ahon päätä vadille. Ikävää että virallisen tiedon mukaan rasismiin kykenee vain valkoinen, lihaa syövä heteromies.

Tässäkin jutussa syyllisiä tunnutaan etsittävän muualta kuin itse tekijöistä. Ei se nyrkki pelkästää eriarvoistumisen takia sinne naamaan löydä tietään, kyllä vikaa on myös kulttuurisessa taustassa. Ehkäpä se meno muuttuu kun ensimmäinen uhri menettää henkensä.


polvipetteri

9.10. 7:08

Ensin tuodaan ulkomailta näitä sikäläisissä oloissa sorrettuja ja "osattomia" ja sitten ihmetellään, kun eivät sopeudukaan Suomen oloihin ja kahdehtivat jotain sellaista, mitä heillä ei ole. Aika nopeasti voisi vetää johtopäätöksen, että se pakolaisuus ja siihen johtaneet syyt eivät kauan muistissa säily tai ainakaan kantaudu seuraavalle sukupolvelle.

Mutta menettely tässäkin on taas niin tuttua Suomea. Mieitiään, mitä vikaa on valtiossa, päättäjissä, suomalaisissa, terveydenhuollossa, sosiaalitoimessa, nuorisotoimessa jne. Eihän tässä näistä ole kyse! Tänne on tuotu hyvinkin väkivaltaisista oloista ja täysin erilaisista kulttuureista väkeä, annettu tietyt puitteet ja sanottu, että koittakaa pärjätä. Mitäs jos tuo on vaan mahdoton yhtälö? Mitäs jos vika ei olekkaan meissä suomalaisissa, vaan tänne muuttaneissa itsessään? Miksi he jatkuvasti sotivat kotimaassaan?

Ongelmaväki vaan takasin lähtöpisteeseen, jos eivät täkäläiset olot kelpaa. Meillä on tätä ongelmaporukkaa ihan tarpeeksi omastakin takaa.

Laboratoriotonttu

9.10. 7:21

Turvapaikan saaneiden maahanmuuttajien lasten väkivallanteoille ei ole kuin yksi syy, kulttuuri. Miksi syy väkivallalle halutaan pakolla kääntää yhteiskunnan syyksi? Nyt ei suvaitsevaisuus valitettavasti enää auta. Nämäkin "pojanviikarit" ovat ja tulevat jatkossakin vain käyttämään sitä hyväkseen. Tumman suojamuurin takaa on hyvä tehtailla rikoksia, jotka valitettavasti tulevat vielä vaatimaan jonkun kantasuomalaisen lapsen hengen. En ymmärrä.

Max Leverage

9.10. 7:22

Eriarvoistuminen selityksenä on laiha lohtu asianomistajalle ja pahoinpitelyssä mahdollisesti halvaantuneen tai kuolleen omaisille

Tonimarkus

9.10. 7:25

Oma nuoruuteni sijoittui 90-luvun lamaan. Silloin oli vyö tiukalla vanhemmilla ja muillakin. Aina jollain kavereista oli pallo. Sitä me potkittiin niin myöhään iltaan, kun vaan näki pelata. Ei olisi tullut mieleenkään purkaa ahdistusta hakkaamalla ohikulkijoita. Näyttää siltä, että dosentti Mikko Salasuo, yrittää ryömiä mielellään siitä, mistä aita on matalin ja valitsee ongelmaan helpoimman syyn. Tämän päivän nuori elää paljon paremmassa maailmassa kuin joskus aikasemmin.
Steeffan fron vestend

9.10. 7:28

Blondia pataan. Tässä tuoksahtaa hiukkasen rasismi, mutta poliisi selvittäköön ja tuomioistuinlaitos päättäköön, voidaanko sitä käyttää koventamisperusteena kun tekijöille jaetaan kakkua.

Lienee tarpeetonta sanoa, että jos kuuusitoista kantasuomalaista poikaa pieksäisi ringissä yhtä maahanmuuttajataustaista poitsua, olisi media tulvillaan valtakunnallisen tason pöyristelijöitä ja Helsingin keskustan liikenne olisi monena iltana sekaisin kynttiläkulkueista.

Kaikesta huolimatta toivon, että kantaväestön nuoret käyttäytyvät arvo(i)lleen sopivasti, eivätkä lähde mukaan tähän järjettömään väkivaltaan.

Oikeiston kundi

9.10. 7:31

"Nuorisotutkija, dosentti Mikko Salasuo syyttää väkivalta-aallosta vain yhtä asiaa: eriarvoistumista."

Jos tämä heijastelee Suomen johdon/hallinnon asennetta asiaan, ainoat jäljelle jäävät vaihtoehdot ovat joko ottaa jatkossakin turpaan tai sitten - valitettavasti - ottaa laki omiin käsiin. Sakin hivutus ei ole sivistysmaan tapa hoitaa asioita, mutta vielä vähemmän on se että yhteiskunta levittelee käsiään ja keksii moisia roskaselityksiä.

En ole ikinä nähnyt Suomessa esim. somalia joka näyttäisi olevan köyhä saati koditon. Siistit muotivaatteet on, älypuhelin on ja sosiaalituet juoksevat ellei työnteko satu "nappaamaan".


Oikeiston kundi

9.10. 7:35

""Sama oli Salasuon mukaan taustalla myös Ranskassa ja Britanniassa, jonka parin vuoden takaisia nuorisomellakoita leimasi kalliiden merkkitavaroiden ryöstely. Osattomat halusivat ottaa osansa.""

Voi hyvää päivää. Minkä "osansa" ? Raha on vaihdon väline ja nämä mellakoitsijat ja pahoinpitelijät eivät ole antaneet vaihdossa mitään joten heillä ei ole mitään "osaansa" mitä ottaa. Puolustelkaa vain roskasakkia ja selitelkää asiaa parhain päin niin saatte kohta osaksenne veronmaksajien mellakat. Projektin nimi on että otetaan laki omiin käsiin.


Pate34

9.10. 7:44

Helsingin kaupungin nuorisotoimenjohtaja Laitio muistuttaa, että vieraskielisistä nuorista 23 % on koulutuksen ja työn ulkopuolella, kun suomenkielisten keskuudessa osuus on runsaat 4 %.

Tuo runsaat 4 % on kantaväestöstä niin iso lukumäärä, että kyllä siitä saisi aikaan montakin 70 nuoren jengiä Helsinkiin hakkaamaan ohikulkijoita. Miksi näin ei ole tapahtunut, mutta maahanmuuttajat hakkaavat?
Mänkki

9.10. 7:45

Joko ihmisten pitäisi alkaa miettiä vaaleissa, äänestetäänkö luottamushenkilöiksi aina näitä humanitaariseen maahanmuuttoon ihastuneita henkilöitä? On olemassa vaihtoehtoja, yhteiskuntamme etua ajavia ihmisiä, joiden realieettitaju ei ole pettänyt.

Appaqw

9.10. 7:59

Eriarvoistumisesta höpöttäminen on vasemmistolainen tapa peitellä sirä että suurin ongelma on liika hyysääminen. Monet mamut ovat pystyneet jo parissa sukupolvelssa makailemaan kahvilassa päivät pitkät, naiset keskenään seurustelmassa ja miehet eksoottisten tapausten perässä maanisesti juoksevien suominaisten perässä. Tämän verovaroilla ylläpidettävät viihdepalvelun takia maahanmuuttajien omasta vastuullisuudsta puhumisesta on tullut tabu, jonka noudattamista varsinkin kovaääniset naispuoliset "ihmisoikeusaktivistit" ylläpitävät.
Hajatelma

9.10. 8:47

Yksikään maa ei ole onnistunut sopeuttamaan täysin erilaisista kulttuureista tulleita maahamuuttajia ilman ongelmia. Toki aina osa ihmisistä onnistuu, mutta osa ei. On merkillistä, että ajatellaan, että Suomessa keksittäisiin jokin resepti, jolla kaikki ongelmat vältetään. Jotenkin asiat tehtäisiin paremmin kuin kaikissa Keski-Euroopan maissa ja vaikkapa Yhdysvalloissa. Kyllä, Yhdysvalloissa, jos joku väittää että siellä ei ole ollut ongelmia jo satojen vuosien ajan, niin ei vain ole käynyt paikan päällä, muualla kuin Manhattanin keskustassa - ja sielläkin päiväsaikaan.

Meidän täytyy vain saada lehmät lentämään, niin kaikki on ongelmatonta! Näitä ohjeita pyörittelemällä dosentti ilmeisesti sitten tienaa leipänsä.

KTKT

9.10. 8:59

Ja taas vika on muka olevinaan kaikissa ja kaikkialla muualla, kuin näissä pahoinpitelijöissä itsessään. Tuskin esimerkiksi maahanmuuttajia kohtaan tehtävissä rasistisissa teoissa etsittäisiin näin kissojen ja koirien kanssa syytä kaikkialta muualta kuin tekijöistä itsestään ja yritettäisi selitellä tekoja olemattomiksi.
1 kommentti:

Bogreol kirjoitti...

Onpa ollut hyviä kommentteja Helsingin Sanomissa. Lakkasin lukemasta lehteä pari vuotta sitten, joten moderointilinja näyttää lieventyneen. Kun saisivat vielä varsinaiseen artikkeliosioonkin totuudellisempaa tekstiä, eikä iänikuista islamofiiliaa ja kertomuksia menestyneistä maahanmuuttajista monikulttuurisessa onnelassa tai surkutarinoita kärsivistä pakomatkalla olevista, joita kutsutaan rikkaudeksi, vaikka kustannukset heistä ovat melkoiset. Näyttää, että ihmiset ovat propagandasta huolimatta uskaltaneet katsoa tätä mamujengiongelmaa suoraan sellaisena kuin se on, väkivaltana, minkä on synnyttänyt rasismi kantaväestöä kohtaan ja lähtömaan kulttuuri.