keskiviikko 6. lokakuuta 2010

Ruotsin ev.lut. kirkko kannattaa Sverigedemokraternan vastaisia mielenosoituksia
Biskop Eva Brunnes predikan vid Riksmötets öppnande den 5 oktober 2010:

Så handlar det om att lyfta blicken ytterligare en bit, för vi lever inte i vårt eget enbart. Vårt uppdrag och vårt ansvar är större än de gränser som nationen sätter. Det finns en värld som behöver oss – vår solidaritet, våra pengar och inte minst våra ögon och våra röster.

...

Vi som tror på människors värdighet och lika värde, oavsett vilket land vi är födda i, oavsett vilket kön eller vilken ålder vi har, oavsett hur vår sexuella orientering tar sig uttryck, vi tror och hoppas att ni har den fortsatta förmågan att säga: Jag vill tala med dig, och den fortsatta längtan att ställa frågan: Vad vill du att jag ska göra fördig? Och känna den stora glädjen i de förändringar som detta kan göra.

I går kväll samlades många tusen människor i Stockholm och i olika delar av landet för att ge sin mening till känna. Ropa ut sin avsky mot det som gör skillnad på människor. Den rasism som säger att du är inte lika mycket värd som jag. Du ska inte ha samma rättigheter som jag. Du är inte värd ett liv i frihet. Och detta av en enda grund – att vi råkar vara födda i olika delar av vår värld.


Det är inte värdigt en demokrati som vår att göra skillnad på människor. Det är inte möjligt för troende människor att göra skillnad på människor. Det är inte värdigt människor att göra skillnad på människor. Här räcker det inte att vi ger några hundra människor mandat att föra vår talan. Här har vi ett gemensamt uppdrag. Och om någon tystnar eller tystas i kampen för människovärde, måste vi se till att också stenarna ropar. Vi gör det med Guds hjälp.

Piispa Eva Brunnen taustaa:

Gerd Eva Cecilia Brunne, född 7 mars 1954 i Slottsstadens församling i Malmö[1], är präst i Svenska kyrkan och biskop i Stockholms stift från november 2009.

Eva Brunne vigdes till präst 1978 för Lunds stift. Hon har varit kyrkoherde i Sundbybergs och Flemingsbergs församlingar. Sedan 2006 är hon stiftsprost i Stockholms stift. Hon är socialdemokrat och har haft olika kyrkopolitiska uppdrag för Socialdemokraterna.

Eva Brunne valdes till biskop för Stockholms stift i maj 2009. Valet var i vissa kretsar omdiskuterat, då Brunne lever i registrerat partnerskap[2]. Flera av systerkyrkorna i Borgågemenskapen underlät att sända biskoplig representant till biskopsvigningen[3], och Katolska kyrkan, som aldrig har biskoplig närvaro vid Svenska kyrkans biskopsvigningar, markerade genom att inte heller sända någon präst, vilket annars varit brukligt.[4]

Valet överklagades med hänvisning till formella felaktigheter kring själva valproceduren i vallokalerna, men den 8 september 2009 meddelade Svenska kyrkans valprövningsnämnd att överklagandena avslagits. Brunne blev därmed Sveriges femte kvinnliga biskop.Kommentteja Expressenin yleisökeskustelupalstalta:Ja, vad skall man säga, när man börjar blanda religion i politiken för att stigmatisera ett politiskt parti som ABSOLUT inte är rasist utan som försöker att få in lite sund förnuft i våra insnöade politiker som uppträder som riktiga fascister mot sina egna, vilket kan man gott och väl kalla för omvänd rasism. När man ser att de som har arbetat och betalt skatt hela sitt liv blir behandlade som djur för att pengarna inte räcker till eftersom man delar dem , helt frikostigt och utan att ens fråga folket , till helt främmande människor , då är det något fel i systemet.Att svenska kyrkan har många företrädare på yttersta vänsterkanten är ingen nyhet. Jag har heller aldrig hört dem ta avstånd från den kriminella vänstern när dessa terroriserar meningsmotståndare. Däremot är dessa "goda kristna" väldigt pigga på att demonisera dem som inte tror att massinvandring skapar ett paradis på Jorden.Självklart var det riktat mot sverigedemokraterna. Syftar ju på de demonstrationer som hölls mot att sverigedemokaterna blivit invalda i Sveriges riksdag. Man kan undra om vi har demokrati i det här landet. Okänsligt och taktlöst gjort av den socialdemokratiska biskopen. Hon kanske också är putt över att s förlorade. Hur som helst - man mobbar inte demokratiskt valda på det sättet.Det är tydligen ok att misshadla, förnedra och nästan mörda SD:are som skett. Detta har Biskopen välsignat i sin kyrka. Och sedan hycklar S med att det var en bra predikan. Var går skammen i Svenska folket.Svenska kyrkan bör vara neutral och följa guds ord. Inte propagera för en demonstration som riktar sig direkt mot Sverigedemokraterna. Den kyrkliga makten ska och bör vara skild från den politiska. Idag fick vi alla ett tydligt bevis på att det tyvärr inte är så.Nu går jag ur svenska kyrkan. Först försvarar de våldtäktsmannen som Uppdrag granskning visade, sen försvarar de hoten mot SD. Jag kommer aldrig rösta på SD eftersom jag tycker vi ska hjälpa flyktingar men jag tycker så illa om den rent fascistiska förföljelsen av SD istället för att ge argument emot deras politik. Ingen ska behöva vara rädd för fysiska hot!Inser inte dessa aningslösa, naiva företrädare för det etablerade etablissemanget att just deras hatiska och onyanserade utfall mot SD är så kontraproduktivt som det någonsin kan. Detta är rätta sättet att skapa martyrer (stenade!). De flesta svenskar har fortfarande en uttalad känsla för fair play och juste-het, även mot motståndare.En värld som behöver oss..vår solidaritet ..våra pengar...inte minst våra ögon och vår röst.
Javisst alla behöver oss, jahaja....en värld minsann...när man inte ens kan låta de gamla få slippa sänkta pensioner när de redan är fattiga, inte ens låta dom ha samma skatt som de som verkligen har det gott, var fanns budskapet att sjuka skall tas till vara och de jobblösa visas respekt.Fullt förståeligt att SD valde att lämna när den här kvinnan gör dessa ogenomtänkta uttalanden. Helt fel att detta tal av en religiös kristen människa ska hållas vid öppnandet. Hur reagerade våra riksdagsledamöter med en annan relegion. Många skolavslutningar görs ej längre i kyrkan. Man kan tycka vad man vill om SD men denna massmediala mobbing och hatkampanj som bedrivs och verkar vara sanktionerad av de etablerade politiska partierna måste upphöra!!Den kristna kyrkan är död.
Kyrkans tjänstemän lever gott på folks vidskepelse och rädsla för döden.
En mycket makaber teater som folk tar på allvar.
Skrattretande.Är man någonting annat än rödgrön och muslim så har man inget värde i svenska kyrkan.Vilket dravel från hycklarnas kyrka . Är det biskopen som ligger bakom stenkastningen mot poliser,brandmän och bussar. Vet hut!Svenska Kyrkan är en politisk organisation som mer och mer fjärmar sig från kristendomen. Hon tar tydligt ställning för vålsamma demonstrationer och hot mot SD.
Många kristna har lämnat den kommuniststyrda svenska kyrkan, den har ingenting längre att göra med Kristendomen

Kommunisten Eva Brunne höll ett politiskt tal mot SD och sverige och borde få sparken omgående."och om någon tystnar eller tystas i kampen för människovärde, måste vi se till att också stenarna ropar, vi gör det imed Guds hjälp". Detta säger väl allt om denna Biskop, kanske något för Rosengårs ungdommarna som är vana att kasta sten på polis och brandkår. Här kan Biskopen känna sig hemma.Kyrkan och Kristendomen med Jesus i spetsen var den riktiga starten på det totalitära samhället med ett vakande överhuvud som såg ALLT och dömde dig vid dödsbädden. Det finns ett stort mått sanning i att politik kommer ur religion (långt innan Kristendomen). Religion är folks svagsinta försök till undanflykter från det de inte kan förklara, trots att det faktiskt finns en naturlig förklaring. Det skrämmer mig något otroligt att de som styr mitt land sitter och lyssnar på sådan propaganda oavsett om de verkligen tror på det eller inte. Som medborgare och människa så säger jag att jag inte röstade på någon för att denne någon skulle sätta sig i kyrkan. Tradition är bara en smutsig, förlegad ursäkt.2 kommenttia:

Kyllästynyt kirjoitti...

Sitten se muija kehtaa vielä väittää, ettei hän muka ruotsidemokraattien vastustusta ihaile vaan puhuu pelkästään yhteisten ihmisarvojen puolesta. No sai kaipaamaansa julkisuutta, vaikka tulokseksi jäikin käteen se, että hyvin monet pitivät väkivaltaa, kiusaamista ja häiriköintiä ihannoivaa saarnaa viimeisenä pisarana, jonka johdosta (ansiosta?) eroavat kirkosta.

Teppo kirjoitti...

"Den rasism som säger att du är inte lika mycket värd som jag. Du ska inte ha samma rättigheter som jag. Du är inte värd ett liv i frihet. Och detta av en enda grund – att vi råkar vara födda i olika delar av vår värld."

Niin, kun toisesta maasta, tuhansienkin kolimetrien päästä tullaan kotimaahasi, niin velvollisuutesi on päästää kaikki sisään, maksaa heidän elämisensä, hyväksyä tekemänsä rikokset ja .. muistaa vielä hymyillä, tai olet rasisti.

Suomi meille, samoin kuin Ruotsi ruotsalaisille, on meidän oma maamme, jonne meidän ei tarvitse päästää ainuttakaan onnenonkijaa elätettäväksi, ei yhtä ainoaa!