tiistai 12. helmikuuta 2008

Humanistit

Turun yliopiston humanistinen tiedekunta:


Vuoden 2007 Humanistiteoksi esitetään Suomen evankelis-luterilaisen kirkon (erityisesti Turun arkkihiippakunnan Mikaelin seurakunnan) päätöstä ottaa suojiinsa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita henkilöitä. Seurakuntien päätös edustaa humanitas-hengen mukaista rohkeaa ja käsin kosketeltavaa humanismia parhaimmillaan, silloin kun yhteiskunnan muut instanssit eivät tarjonneet apuaan.

Turvapaikkojen tarjoaminen osoitti seurakunnilta rohkeutta ja sitoutumista humanistisiin arvoihin silloinkin, kun muu yhteiskunta oli näistä arvoista valmis tinkimään. Se osoitti myös seurakuntien rohkeutta toimia itsenäisesti kirkkoinstituution sisällä. Erityisen arvokkaaksi ja rohkeaksi ratkaisut tekee se, että ainakin osalla turvaan otetuista ihmisistä karkottaminen merkitsi ilmeistä kuolemanvaaraa ja se, että seurakunnat ottivat riskin juridisista seuraamuksista suojellessaan karkotettavaksi määrättyjä henkilöitä.Turun Sanomat 11.2.2008:


Turun Mikaelin seurakunta lopettaa EU-alueen sisältä tulevien avunhakijoiden auttamisen, kertoo kirkkoherra Jouni Lehikoinen. Päätökseen on vaikuttanut slovakialaisen romaniperheen toiminta. Perhe sai seurakunnan avustuksella asunnon, rahaa ja työpaikan, mutta on nyt palannut uudelleen turvapaikanhakijaksi. Perhe on hakenut turvapaikkaa jo kahdeksan kertaa eri Euroopan maista. Asiasta kertoi ensimmäisenä Ylen Turun radio. Turun radion mukaan kirkkoherra Jouni Lehikoinen on yllättynyt ja pettynyt tapauksen johdosta.

2 kommenttia:

Kekke kirjoitti...

"Se osoitti myös seurakuntien rohkeutta toimia itsenäisesti kirkkoinstituution sisällä. "

Edelleenkään naispappeuden vastustamista ei todennäköisesti nähdä samankaltaisena rohkeutena vaikka totisesti kysyy pokkaa olla konservatiivinen änkyrä joka vielä rikkoo lakia. Tämä toisenlainen pokkana lain rikkominen sitten palkitaan prenikalla.

Mikseivät nämä romaanihenkilöt muuten ilmoittaudu EU-kansalaisina työnhakijoiksi? Heidän turvapaikan hakemisensa on silkkaa pään petäjään lyömistä.

IDA kirjoitti...

"Mikseivät nämä romaanihenkilöt muuten ilmoittaudu EU-kansalaisina työnhakijoiksi?"

Ei aavistustakaan. Ehkä turvapaikan hakeminen on heidän tapansa toteuttaa humanismia.