maanantai 21. helmikuuta 2011

Vasemmistoliitto yrittää sensuroida facebookia valtion väkivaltakoneiston avulla


Yle:


Poliisi selvittää Facebook-kirjoittelua
julkaistu 11.08.2010 klo 13:27, päivitetty 12.08.2010 klo 12:05

Kymenlaakson poliisi tutkii Kotkan perussuomalaisten kaupunginvaltuutetun Juho Eerolan Facebook-sivuilla käytyä keskustelua.

Eerola kertoo poistaneensa keskustelun sivuiltaan. Tutkintapyynnön on tehnyt keskustelua seurannut henkilö.

Juho Eerolan mukaan tutkintapyyntö koskee hänen Facebook-sivuillaan vierailleen henkilön kommentteja, joiden sisältöä Eerola itse ei allekirjoita.

Sivuilla käydystä turvapaikanhakijoihin liittyvästä keskustelusta on jätetty tutkintapyyntö. Poliisi ratkaisee lähipäivinä, käynnistetäänkö asiasta esitutkinta.

YLE Kymenlaakso


Juho Eerola:

13 Elo 2010

Tällä viikolla ”erehdyin” laittamaan Facebook-sivuilleni uutisen eri puolueiden suhtautumisesta Suomesta turvapaikkaa hakevien henkilöiden toimeentulotukeen. Perussuomalaisten kanta oli, että rahallinen avustus korvattaisiin vastaisuudessa ruoka- ja vaateavulla. Mielestäni oman puolueeni näkemys on täysin oikea. Turvapaikanhakijoistahan suurin osa ei tule saamaan minkäänlaista oleskelulupaa Suomeen ja heidät lopulta käännytetään piiitkään kestävän tutkinnan jälkeen maasta pois. Samalla todellisin syin turvapaikkaa hakevien henkilöiden asian käsittely pitkittyy kohtuuttomasti.

Linkkini sai aikaan hyvän keskustelun. Osa oli kanssani samaa, osa erimieltä. Viimein keskusteluun liittyi puolueemme kotkalainen varavaltuutettu Jari Taipale, joka omana mielipiteenään ilmoitti jotain sellaista, joka jopa minun näkemykseni mukaan oli täysin käsittämätöntä. Taipaleelle vastasi ensimmäisenä Vasemmisto(liito)n Kotkan kunnallisjärjestön puheenjohtaja Jussi Hanski. Hanskin kommentti oli ala-arvoisuudessaan Taipaleen veroinen. Itse sanouduin irti Taipaleen kannanotosta ja ilmoitin, että se täyttää rikoksen tunnusmerkit. Jätin kuitenkin sekä Taipaleen, että Hanskin kommentit näkyviin, sillä mielestäni myös asiattomalla mielipiteellä on täysi oikeus tulla kuulluksi.

Parin tunnin kuluttua sain soiton eräältä Jari Taipaleen ystävältä. Hän rukoili minua poistamaan Taipaleen sanomiset sivuiltani. Taipale kuulemma itse periaatteen miehenä ei tähän suostunut. Facebookissahan tekstejä voi poistaa vain joko niiden kirjoittaja, tai sitten sivun omistaja. Päätin poistaa koko keskustelun, mikä jälkikäteen ottaen kyllä hiukan harmittaa.

Illalla tapasin Jussi Hanskin osittain omistamassani hevibaari Back Roomissa. Jussi kertoi tulostaneensa koko keskustelun ja ilmoitti tekevänsä asiasta tutkintapyynnön poliisille. (lihavointi ja kursivointi M. Ellilä)

Jussi sanoi myös, että Vasemmisto(liitto) aikoo käyttää tulevissa vaalitaisteluissa Taipaleen lausumia hyväkseen esimerkkeinä Perussuomalaisten avoimesta rasistisuudesta.
(lihavointi ja kursivointi M. Ellilä)

Sanoin, että siitä vaan. Mielestäni Vasemmisto(liitto) onkin aina (etenkin Kotkassa) ollut avoimen stasistinen. (lihavointi M. Ellilä; viittaus Pentti "Stasi" Tiusaseen)

Vasemmisto(liitto) ei enää ole työväenpuolue. Vasemmisto on punavihreä anarkistiporukka, joka on unohtanut perinteisen kannattajakuntansa ja jonka politiikka vähentää työpaikkoja Suomessa. (lihavointi M. Ellilä)

Varavaltuutettumme Jari Taipale on muurari. Ennen sellaiset kuuluivat SKDL:ään, nykyisin Perussuomalaisiin.

Myöhemmin Jussi Hanski yritti perua tutkintapyyntöä, vaan eipä onnistunut. Kyseessä on yleisen syytteen alainen rikos. Jari Taipale sen sijaan ei koskaan edes aikonutkaan Jussi Hanskia kunnianloukkauksesta syyttää. Jussi Hanski on haastatteluissa ja kommenteissaan ilmoittanut halunneensa vastustaa rasismia. Kuitenkin ainoa henkilö, ketä vastaan hän tutkintapyynnön on tehnyt, on Perussuomalaisten varavaltuutettu Jari Taipale.

Facebook-sivuiltani löytyy vielä nytkin lukuisia muita keskusteluja, joiden kaikkea sisältöä en allekirjoita ja joissa syyllistytään rasismiin. Miksi Hanski ei näihin puutu? Siksi, koska näiden tekstien kirjoittajat eivät kuulu Perussuomalaisiin ja koska Jussi Hanski luulee, että heistä jotkut vielä joskus ehkä äänestäisivät näitä punavihreitä stasisteja.


Juho Eerola:

18.09.2010

Tämän aamun Kymen Sanomissa kerrottiin, että asiamme on nyt edennyt syyttäjälle. Sekä minun, että Jari Taipaleen nimet oli mainittu. Syyteharkinnassa on kiihotus kansanryhmää vastaan. Harmi että ei näy lehden nettiversiossa.

Eilen Kymen Sanomat kertoi ulkomaalaistaustaisesta miehestä, joka sai yli viiden vuoden ehdottoman tuomion alaikäiseen sekaantumisesta Kotkassa. Nimeä näin vähäpätöisestä rikollisesta ei kerrottu.



Yle:


Kotkalaisvaltuutetun Facebook-kähinä raukesi
julkaistu 28.01. klo 16:25, päivitetty 31.01. klo 09:37

Kotkan kaupunginvaltuutettu Juho Eerola ei saa syytettä Facebook-sivuillaan käydystä, turvapaikanhakijoihin liittyvästä keskustelusta. Apulaisvaltakunnansyyttäjä on tehnyt asiassa syyttämättäjättämispäätöksen rikoksen vähäisyyden perusteella.

Poliisi käynnisti viime kesänä tutkinnan perussuomalaisten kaupunginvaltuutetun Juho Eerolan Facebook-sivuilla vierailleen henkilön kirjoittamista kommenteista.

Poliisi kuuli kahta henkilöä epäiltyinä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Juho Eerola kertoo, ettei itse allekirjoita kommenttien sisältöä. Hän on poistanut turvapaikanhakijoihin liittyvän keskustelun sivuiltaan.

YLE Kymenlaakso



Juho Eerola:


Puoli tuntia sitten sain soiton ja sen myötä sitten sähköpostiakin. Copypastaan sen tähän.

Teonkuvaus Eerola on yhdessä Taipaleen kanssa levittänyt yleisön keskuuteen lausunnon, jossa panetellaan ja solvataan jotakin kansallista, etnistä, rodullista tai uskonnollista ryhmää tai niihin rinnastettavaa muuta kansanryhmää siten, että Eerola on tietoisena Taipaleen hänen Internetissä toimivan Facebook yhteisöpalvelun seinälle kirjoittamastaan seuraavasta kirjoituksesta: "ei neekereille rahaa, eikä muutakaan. Ihmisarvoakaan en niille tunnusta, sama pätee venäläisiin. Elintasopakolaisilta olisi syytä ottaa kaikki pois, ja pakottaa ne joko töihin tai ulos maasta" sallinut kirjoituksen julkaisemisen ja yleisön keskuuteen leviämisen jättämällä sen poistamatta seinältään. Taipaleen kirjoitus on ollut noin 1000 henkilön saatavilla ja nähtävillä.


Päätös Jätän syytteen nostamatta rikoksen vähäisyyden perusteella.

Syyksi lukeminen Eerola on kiistänyt syyllistyneensä asiassa rangaistavaan menettelyyn. Eerolan mukaan hän on, saatuaan kirjoituksesta tiedon, yrittänyt heti poistaa sen, mutta muutamasta yrityksestä huolimatta poistaminen ei ole onnistunut. Eerolan mukaan hän on tämän jälkeen kommentoinut kirjoitusta. Eerolan mukaan hän unohti tämän jälkeen asian siihen asti, kun hän on saanut pyynnön poistaa Taipaleen kirjoituksen seinältään. Eerola on kertonut poistaneensa puhelinkeskustelun jälkeen seinältään koko asiaan liittyvän keskusteluketjun. Eerolan mukaan hän oli tienoinen Taipaleen kirjoituksesta noin kaksi tuntia ennen sen poistamista.

Taipaleen laatiessa edellä kuvatun kirjoituksen Eerolan Facebook seinälle on siellä ollut käynnissä keskustelu maahanmuuttajista. Keskustelu on saanut alkunsa seinälle linkitetystä uutisesta. Kirjoituksen on katsottava levitetyn yleisön keskuuteen sen ollessa noin 1000 henkilön saatavilla ja nähtävillä. Taipaleen kirjoituksen laatu ja esittämistapa huomioon ottaen kyse on ollut tilanteesta, jossa Taipaleella on ollut pyrkimyksenä saada aikaan toisissa samanlainen halveksunta kirjoituksen kohteena olevia ryhmiä ja sen jäseniä vastaan kuin hänellä itsellään on.

Kirjoituksen kirjoittaja Taipale on tapahtuma-aikaan ollut Perussuomalaisten varavaltuutettu ja Kotkan kulttuurilautakunnan jäsen. Eerola puolestaan on tapahtuma-aikaan ollut Perusuomalaisten valtuutettu. Taipale on edellä siteeratun kirjoituksen lisäksi kirjoittanut Eerolan seinälle myös toisen kirjoituksen. Esitutkinnassa ei ole selvitetty sitä, onko Eerola ollut myös tämän kirjoituksen sisällöstä tietoinen. Eerolan osalta syyksilukeminen koskee vain tätä edellä siteerattua kirjoitusta.

Sananvapauteen liittyy vaatimus, että poliittista puhetta ei rajoiteta ilman pakottavia syitä. Demokratian kulmakiviin kuuluu kuitenkin sananvapauden ohella myös suvaitsevaisuus ja ihmisten tasa-arvo. Niin ollen demokratiassa on välttämätöntä ryhtyä toimenpiteisiin silloin, kun lausumilla solvataan tai panetellaan ihmisryhmiä. Vihapuheet, jotka saattavat loukata henkilöitä tai henkilöryhmiä, eivät ansaitse Euroopan ihmisoikeussopimuksen 10 artiklassa tarkoitettua suojaa. Näiden syiden vuoksi Taipaleen on sekä edellä siteeratun että tämän toisen kirjoituksen osalta katsottu syyllistyneen kiihottamiseen kansanryhmää vastaan.

Esitutkinnassa Eerola on myöntänyt olleensa tietoinen Taipaleen yhdestä hänen seinälleen kirjoittamasta kirjoituksesta. Kirjoituksen poistaminen seinältä on teknisesti helppoa ja Facebookissa on tätä toimintoa varten erilliset ohjeet. Väite poistoyrityksistä ei ole uskottava ottaen huomioon Eerolan kirjoittama kommentti Taipaleen kirjoitukseen. Edellä mainituilla perusteilla Eerola on yhdessä Taipaleen kanssa syyllistynyt kiihottamiseen kansanryhmää vastaan.

Toimenpiteistä luopuminen

Esitutkinnassa saadun selvityksen mukaan Eerola on poistanut seinältään sekä nyt käsiteltävän että Taipaleen toisen kirjoituksen lyhyehkön ajan kuluttua sen jälkeen kun hän on tullut kirjoituksesta tietoiseksi ja kun hänelle on esitetty pyyntö poistaa kirjoitus. Näin kirjoituksen tosiasiallinen levinneisyys on jäänyt verraten suppeaksi. Eerolan rikosta on pidettävä rikoslajin normaalitapaukseen verrattuna vähäisenä eikä siitä olisi odotettavissa ankarampaa rangaistusta kuin sakkoa. Kun tekoa arvioidaan kokonaisuutena voidaan sen haitallisuutta pitää verraten vähäisenä edellä mainituista syistä. Tämän vuoksi katson, ettei syyteen nostaminen tässä tapauksessa ole välttämätöntä.


Lainkohta Laki oikeudenkäynnistä rikosasioissa 1 luku 7 § 1 kohta




Allekirjoitus Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske

Ylitarkastaja Kukka-Maaria Kankaala




Kommentti hommaforumilta:


Eerolan mukaan hän unohti tämän jälkeen asian siihen asti, kun hän on saanut pyynnön poistaa Taipaleen kirjoituksen seinältään.
[...]
Edellä mainituilla perusteilla Eerola on yhdessä Taipaleen kanssa syyllistynyt kiihottamiseen kansanryhmää vastaan.


Siis mitä helvettiä? Kuka kehotti poistamaan ja millä valtuuksilla? Jos nyt lakivaliokunnan käsiteltävänä oleva uusi laki menee läpi, niin se mahdollisesti (Braxin tulkinnan mukaan) antaisi oikeutuksen tällaiseen kehotteluun. Nykyinen laki ei sitä tee. Se, että molemmat ovat perussuomalaisia, ei muuta asiaa miksikään. Tästä pitäisi saada ennakkotapaus.



1 kommentti:

Cpt. D.River kirjoitti...

Aktivoiduin Facebookin käyttäjäksi pitkän hiljaiselon jälkeen. Rekisteröidyin jo puolitoista vuotta sitten, mutta en oikein tiennyt, mitä Facebookilla tekisin. Koko asia jäi vähän hämäräksi. Ajattelin, että koska minulla ei ole sosiaalista tuttavaverkostoa internetin ulkopuolella, mistä sellainen Facebookiinkaan tulisi.

Vuodenvaihteessa panin muutaman valokuvan sivulleni ja lisäilin niitä vähitellen. Yksi vanha kuva herätti jostakin syystä paljon yleistä mielenkiintoa, ja sitä kommentoitiin. Panin lisää vastaavia kuvia, ja yllättävän nopeasti tieto niistä levisi moneen paikkaan. Kommentteja tuli lisää, ja jossakin vaiheessa alkoi tulla kaveripyyntöjäkin.

Facebookin tekniikka on edelleenkin minulle jossakin määrin epäselvä. Ihmettelin alussa, miksi asiat tapahtuvat viiveellä ja minne kommentteja häviää. Olisin halunnut taltioida kommentit itselleni muistoksi, mutta kommentoijat ehtivät poistaa ne.

En itse asiassa vieläkään tiedä, miten kommentti poistetaan, joten en pidä mahdottomana jutussa mainittua Eerolan selitystä, ettei hän osannut poistaa kommenttia. Facebook on mielestäni toimintalogiikaltaan hieman epämääräinen tai sitten en ymmärrä sitä.

On mielestäni arveluttavaa syyttää rikoksesta ihmistä, jonka ainoa teko on se, että hän on avannut itselleen Facebook -tunnuksen, jonka avulla syntyneellä sivulla joku muu on kirjoittanut jotain sopimatonta.

Minun mielestäni kirjoittaja on vastuussa tekstistään tämän tyyppisessä palvelussa, jossa jokainen voi kirjoittaa viestinsä suoraan itse. Eri asia on, jos sanomalehti julkaisee jonkin kirjoituksen. Silloinhan kirjoitus menee toimittajien kautta, ja he tekevät päätöksen siitä, tuleeko juttu lehteen vai ei.