tiistai 23. marraskuuta 2010

Aatteen miehet ja naiset marssivat innokkaasti

Yle:


Rasisminvastaista mielenosoitusta häirittiin TurussaNoin viidentoista ihmisen joukko häiritsi rasisminvastaista mielenosoitusta puolilta päivin Turussa kauppatorilla. Hakaristein sonnustautuneet häiritsijät näyttivät natsimerkkejä ja huutelivat rasistisia
kommentteja mielenosoitukseen osallistuneille. Poliisi poisti hetkeksi yhden häiritsijän, mutta ei pidättänyt ketään.

Poliisi oli varautunut tilanteeseen, sillä mielenosoitusta oli uhattu etukäteen netissä. Poliiseja oli paikalla kymmenkunta ja mielenosoittajia noin 100. Mielenosoittajat suhtautuivat häiritsijöihin rauhallisesti. Mukana oli opiskelijoita, lapsiperheitä ja myös varttuneempaa väkeä. Etukäteen tulleet uhkailut eivät marssijoita pelottaneet. Varsinaista rasismin vastaista viikkoa vietetään maaliskuussa, mutta järjestäjät halusivat pitää erillisen mielenosoituksen nyt, sillä heidän mielestään ilmapiiri Turussa ja koko Suomessa vaatii sitä nyt.


- Kaupunkimme on muuttunut viime aikoina maahanmuuttovastaiseksi, kertoi Teea Jäske hetki ennen kulkueen lähtöä.


Yhteiskunnan ongelmat laitetaan Jäsken mielestä liian helposti ja hyvin usein maahanmuuttajien syyksi.


- Se on populistista puhetta. On aina helppo syyttää heitä, jotka ovat heikommassa asemassa, Jäske sanoi.


Teea Jäsken puhe Turun punaisten haudoilla Vappuna 2009


91 vuotta sitten vastasyntynyt Suomen maa kuohui, kun pitkäaikaiseen riistoon ja nälkään kyllästynyt köyhälistö päätyi voimakeinoin hakemaan omakseen niitä perusoikeuksiaan, joita jo kauan oli kaivattu ja vaadittu. Torpparit ja tehdastyöläiset, yhteiskunnassa vähäosaisimpaan asemaan joutunut kansanosa, jota porvarit ja maanomistajat olivat jo pitkään Suomen suuriruhtinaskunnan aikana alistaneet, kokivat hetkensä koittaneeksi kansamme itsenäisyyden myötä ja nousivat rohkeasti järjestäytymään ja aseellisin voimin tavoittelemaan vapauttaan ja sitä kansanvallan mukanaan tuomaa elinolojen parannusta, johon nämä raskaan työn raatajat olivat enemmän kuin oikeutettuja.


Me olemme saapuneet tänne tänä työväen juhlapäivänä kunnioittamaan kaikkia niitä, jotka ovat henkensä antaneet yhteisen aatteemme edestä.
1 kommentti:

FRDM kirjoitti...

Jos punaiset olisivat voittaneet, Suomesta olisi tullut neuvostotasavalta. Seuraavassa pari kohtaa sopimuksesta, jonka punaiset tekivät Venäjällä vallan kaapanneiden kommunistien kanssa. Jo pelkästään näistä kahdesta pykälästä näkee, mistä on kyse. Vaikka sopimuksessa muodollisesti luvataan molemmille osapuolille vastavuoroiset oikeudet, Venäjä olisi asukasluvultaan suurempana valtiona käytännössä nielaissut Suomen. Mikäli Suomi olisi Neuvostoliiton hajotessa 1990-luvun alussa vihdoin itsenäistynyt, se olisi tällä hetkellä puoliksi venäjänkielinen maa.

Sopimus Venäjän ja Suomen sosialististen tasavaltain välillä.

Päätetty Pietarissa, (16 päivänä helmikuuta) 1 päivänä maaliskuuta 1918.


§ 9.

Tämän sopimuksen tekijät takaavat molemminpuolisesti Venäjän ja Suomen sosialististen tasavaltain kauppa-aluksille kaikiksi ajoiksi vapaan ja esteettömän pääsyn kaikkiin meri-, järvi- ja jokisatamiin, ankkuripaikkoihin ja kanaviin sekä myöntävät mainituille aluksille vapaan ja esteettömän tavaran lastaus- ja purkamisoikeuden sekä luotsilaitoksen käytön. Yllämainitun vapaan käytön teknilliset ehdot määrätään eri sopimuksilla.


§ 13.

Suomalaista alkuperää oleville Venäjän kansalaisille Venäjällä kuin myös venäläistä alkuperää oleville Suomen kansalaisille Suomessa myönnetään samanlaiset oikeudet kuin muillakin vastaavan maan kansalaisilla on.
Suomen kansalaiset Venäjällä, samoin kuin Venäjän kansalaiset Suomessa nauttivat samoja yksityisoikeuksia, kansalaisvapauksia ja kunnallisia oikeuksia kuin vastaavan maan kansalaisilla on.